Silnik: 2.0 2E Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 06 Mar 2006 Posty: 172 Skąd: K-Kożle
Wysłany: 2006-04-14, 17:53 czuc opary
wiec jak w temacie ,nie wiem moze tak ma byc ale...
rano jak jest pierwszy raz odpalany silnik do kabiny dolatuja opary benzyny,(lekko czuc i nie za dlugo) pozniej juz jest ok ,nic nie czuc. zajrzalem pod maske a tam nic nie cieknie sucho i czysto. po glebszej analize doszlem do wniosku ze to czuc z takiego urzadzonka miedzy filtrem powietrza a kielichem amortyzatora,takie cos na gumkach do czego ida przewody jakby paliwowe i z gory jest wtyczka elektryczna ,
i rano jak odpalam silnik to stamtad na chwile ulatniaja sie opary i przez filtr przeciwpylkowy dolatuja do kabiny.
to cos to chyba filtr weglowy , albo jakis elektrozawor oparow,moze trzeba go wymienic?
a moze sie go czysci? a moze ma tak byc?
czekam na info...........
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-04-15, 08:07
Możłiwe, że to filtr węglowy, wymienia się go co jakiśc zas, czyść to nie za bardzo jest jak. Kiedyś w Megance rozłożyłem takowy bo już padł i okazał się, że w środku jest coś w stylu proszku, czarnego oczywiście...
a czy sprawdzałeś czy wszystkie wężyki są na swoim miejscu tzn.te od pochłaniacza oparów które są doprowadzone do elektrozaworu obok filtra powietrza i do filtra
Pomógł: 14 razy Wiek: 54 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 270 Skąd: Bory Tucholskie
Wysłany: 2006-04-15, 15:06
Rozszczelnienie jest w okolicy zaworu EGR (tego urządzonka o którym piszesz), albo sam zawór jest rozszczelniony. Sprawdź przewody-wężyki a potem zawór.
Silnik: ABA Pomógł: 21 razy Wiek: 47 Dołączył: 07 Mar 2006 Posty: 505 Skąd: Nowogard
Wysłany: 2006-04-15, 22:39
Zgadzam się z tym co napisał Stopa i to bym obstawiał przy takich objawach, chociaż kiedyś miałem podobny problem i okazało się ze to katalizator się długo rozgrzewa i docierały do kabiny opary bęzyny ale tylko jak cofałem :roll:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum