Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Paweł J.
2008-04-23, 09:43
14 km i nic
Autor Wiadomość
bebos 
Ventofan

Silnik: 1.8 ABS
Wysłany: 2007-03-04, 17:32   14 km i nic

Wiem ze bylo to juz wiele razy walkowane, ale z innych postów nic nie wynioslem, moze lepiej bedzie jak ktos zajmie sie moim problemem. Przeciez po to chyba jest forum.
No wiec juz dawno wiedzialem ze autko mi sie wolno nagrzewa zmienilem czujnik temperatury (oryginal wyciagniety z golfa 3 - sprawny) przejechalem 14 km i nadal temperature mialem na tym zakreskowanym polu (ponizej 70). Musze jednak wspomniec ze na postoju po kilku minutach jak silnik byl juz cieply dotknelem rury przy termostacie i byla zimna (wiec chyba termostat dziala), a po 15 minutowej pracy osiagnal 95 stopni i wlaczyl sie wentylator (hmm no moze nie 15 sam nie wiem nie stalem ze stoperem:) )
Dodam ze to silnik 1.8 benzyna 1993r i nie ma chlodnicy od klimy bo byla dziurawa i jest w tej chwili wymontowana. W czym problem??
Z gory dzieki za pomysly :D

Polibo 
Ventomaniak
Vento rządzi !!!

Wysłany: 2007-03-04, 17:59   

u mnie to samo ale we wtorek wymieniam lewe przednie łożysko i termostat
mechanior powiedział że najprawdopodobniej mam otwarty termostat
na postoju grzeje mi się do prawie 100 i włącza się wentylator w jeździe spada do 75
zobaczymy
Zamierzam i tak mu patrzeć na ręce i zanudzać pytaniami
:OK:

wojtek 
Ventofan

Wysłany: 2007-03-04, 20:21   

Bebos mojim zdaniem to masz stale otwarty termostat wymień i bedzie po sprawie... :OK:

Polibo wydaje mi się ze u ciebie jest wszystko ok u mnie tez tak jest ,termostat zmieniałem i był delikatnie uchylony wtedy temperatura nie wychodziła poza kreski(w lecie)oczywiście podczas jazdy na postoju zagrzewał sie do 90 dla pewności wymieniłem tez czujnik i teraz podczas spokojnej jazdy mam około 80 stopni jak daje po piecu to ciut więcej :D lepiej sprawdz czujnik bo one tak świrują.

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2007-03-04, 21:11   

wojtek napisał/a:
lepiej sprawdz czujnik bo one tak świrują.

popieram.

Panowie, a jaki płyn macie wlany do układu chłodzenia i kiedy go ostatnio wymienialiście?
Stary płyn może powodować rożne dziwnostki takie jak potwornie szybkie grzanie się silnika oraz na odwrót...

tomala2301 
Zapalony Ventkarz
VW Vento 1.9 TD

Silnik: 1,9TD
Wysłany: 2007-03-04, 21:16   

Termostat wymień i będzie OK :OK:

Polibo 
Ventomaniak
Vento rządzi !!!

Wysłany: 2007-03-04, 21:36   

wojtek napisał/a:
czujnik bo one tak świrują.

czujnik jest wymieniony :OK: skodoski z emblemacikami zaok 50zł

teraz zmienię płyn przy termostacie :tak:

bebos 
Ventofan

Wysłany: 2007-03-05, 18:17   

no i tak pewnie trzeba bedzie zrobic. wymienie termostat zaleje noweglo plynu i moze bedzie ok. Sam termostat to ne duzy wydatek u mnie pnie cale 30zl kosztuje tylko trzeba sie pobawic z wymianą.
Jeszcze jedno pytanko. Zeby wymienic termostat to koniecznie trzeba odkręcic pompe wspomagania?? Jeśli tak to prosze o dokladny opis jak i co krok po kroku.

wojtek 
Ventofan

Wysłany: 2007-03-05, 21:51   

Wiec tak najpierw polecam wypuścić płyn zdejmując dolnego węża chłodnicy z plastikowego krućca i odkręcić pompe wspomagania(inaczej sie nie da) odkręcić kruciaka i tam siedzi se termostat wywalić składać odwrotnie(kupić nowy oring) pod kruciaka naciągnąc pasek wspomagania (nie za mocno)zalać płynem układ najlepiej do chłodnicy przez górnego węża (zdjąć przy kruciaku na głowicy)nalać płynu do zbiorniczka wyrównawczego zakrezic korek i zapalić autko obserwować płyn w zbiorniczku czekaćjac na wlączenie wentka chłodnicy jak płyn drastycznie zniknie zgasić autko poczekac jak wystygnie dolać do właściwego poziomu i znowu zapalić i czekac na załączenie wentylatora i gotowe chyba proste :D

babyy82 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1,9 TDI 1Z
Wysłany: 2007-03-05, 22:40   

Moja rada to zeby kupic dobry termostat nie te po 30. Ja taki kupilem tez w ciemno po zmianie sprawdzilem ten stary i okazalo sie ze dobry i spowrotem go wsadzilem bo on mial takie gomowe uszczeknienia czego te po 30 nie maja i ten moj za 30 troche przepuszczal chyba bo sie minimalnie wolniej nagrzewal.
Ale jak chcesz to moge ci taki sprzedac po doslownie kilkuset kilometrach przebiegu czyli prawie nowka:P

bebos 
Ventofan

Wysłany: 2007-03-06, 17:46   

Ok dzieki juz kupilem. Kosztowal 32zl i jest z uszczelkami gumowymi i jedna tekturową gdzie ona idzie ?? pod pompe??

[ Dodano: 2007-03-06, 17:48 ]
a i jeszcze jedno ten orig co go trzeba kupic . Gdzie on dokladnie jest i jak o niego w sklepie pytac :D . Wiem ze glupie pytania ale wole sie zabezpieczyc :D

[ Dodano: 2007-03-17, 21:54 ]
dalem sie na spokój, oddam do mechanika bo kur.. nie umiem tej pompy wykręcic tzn. moze i bym umial tylko nie mam odpowiednich nazedzi. Chociaz powiem ze gdybym dostal dokladny opis co i jak po kolei to bym sobie poradzil no ale nic juz sie za to nie bede bral. :D

Odpowiedz do tematu