Czy policjant może ukarać kierowcę za posiadanie na wyposażeniu pojazdu gaśnicy z przekroczonym terminem ważności określonym przez producenta?
Obowiązujące aktualnie przepisy nie dają podstaw prawnych do kontrolowania daty ważności gaśnicy znajdującej się na wyposażeniu pojazdu. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 31.12.2002r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2003r. Nr 32, poz. 262) wymienia w par. 11ust.1 elementy obowiązkowego wyposażenia pojazdu: m.in. pojazd samochodowy wyposaża się: „pkt.14 w gaśnicę umieszczoną w miejscu łatwo dostępnym w razie potrzeby jej użycia; przepisu nie stosuje się do motocykla”. Zgodnie z treścią art. 66 ust.2 ustawy Prawo o ruchu drogowym z 20.06.1997r. (Dz. U. z 2003r. Nr 58, poz. 515 – tekst jednolity) urządzenia i wyposażenie pojazdu, w szczególności zapewniające bezpieczeństwo ruchu i ochronę środowiska przed ujemnymi skutkami używania pojazdu, powinny być utrzymane w należytym stanie oraz działać sprawnie i skutecznie. Inny akt prawny, w którym uregulowana jest kwestia kontroli wyposażenia pojazdu w gaśnicę, to Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z 7.09.1999r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów przy tym stosowanych (Dz. U. z 1999r. Nr 81, poz. 917). Rozporządzenie to określa wykaz czynności kontrolnych oraz metody i kryteria oceny stanu technicznego pojazdu. Zgodnie z nim badanie gaśnicy samochodowej wykonywane jest poprzez oględziny, a podstawowym kryterium uznania stanu technicznego pojazdu za niezadowalający jest brak gaśnicy (pkt 1.2 załącznika nr 1 do rozporządzenia).
Jakkolwiek przepisy nie obligują kierujących do dokonywania okresowej kontroli sprawności gaśnicy znajdującej się na wyposażeniu pojazdu, to wydaje się, że zasadną jest okresowa konserwacja i sprawdzenie gaśnicy, aby w sytuacji, gdy zajdzie potrzeba jej użycia, zadziałała ona sprawnie i skutecznie.
no no ciekawy temat ktoś zarzucił... więc tak, policjant ma prawo dać mandat za brak gaśnicy, jednak jesli masz gasnice a masz "przeterminowaną" nie masz prawa dostać mandatu! na mandacie i tak napisze brak gaśnicy, przecież ją masz... kiedyś mnie zatrzymali i mówia do mnie, że moja gaśnica straciła ważnosć czyli tak jakby jej nie było. a ja do nich "slucham? prosze pokazac mi takie prawo, które mowi ze gasnica ma byc zalegalizowana, nie ma takiego prawa, gasnica musi byc sprawna, jak Pan chce prosze sprawdzic zapłaci Pan za ponowne napełnienie" oddali dokumenty i do domku heja wiekszosc chyba mandatow wynika z nie znajomosci prawa
_________________ Auto bez gleby jest jak kobieta bez cycków. Niby pojeździć można, ale czegoś brakuje
ja tam zawsze mam naklejke za 2zl z podpisem goscia który zajmuje się legalizacją i mam spokojną głowę chociaż nigdy jeszcze przy kontroli nie pytali o gaśnicę
ostatnio miałem akcję gaśniczą paliła się audica a4 i musze nabić gaśnicę albo kupić w sumie nowa taniej wyjdzie ciekawe czy przy kontroli gliniarz by się rzucał że jest pusta:P
Kolo mnie jest punkt napelnieniania gasnic. Wymiana gasnicy stara na nowa kosztuje bagatela 6zl.
Ale jak zawsze pytali na przegladzie o gasnice i jej waznosc to w tym roku nie.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum