Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
czy wiesz... gaśnica
Autor Wiadomość
enesen 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1.8 GT ABS
Wysłany: 2010-09-04, 14:17   czy wiesz... gaśnica

Czy policjant może ukarać kierowcę za posiadanie na wyposażeniu pojazdu gaśnicy z przekroczonym terminem ważności określonym przez producenta?

Obowiązujące aktualnie przepisy nie dają podstaw prawnych do kontrolowania daty ważności gaśnicy znajdującej się na wyposażeniu pojazdu. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 31.12.2002r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2003r. Nr 32, poz. 262) wymienia w par. 11ust.1 elementy obowiązkowego wyposażenia pojazdu: m.in. pojazd samochodowy wyposaża się: „pkt.14 w gaśnicę umieszczoną w miejscu łatwo dostępnym w razie potrzeby jej użycia; przepisu nie stosuje się do motocykla”. Zgodnie z treścią art. 66 ust.2 ustawy Prawo o ruchu drogowym z 20.06.1997r. (Dz. U. z 2003r. Nr 58, poz. 515 – tekst jednolity) urządzenia i wyposażenie pojazdu, w szczególności zapewniające bezpieczeństwo ruchu i ochronę środowiska przed ujemnymi skutkami używania pojazdu, powinny być utrzymane w należytym stanie oraz działać sprawnie i skutecznie. Inny akt prawny, w którym uregulowana jest kwestia kontroli wyposażenia pojazdu w gaśnicę, to Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z 7.09.1999r. w sprawie zakresu i sposobu przeprowadzania badań technicznych pojazdów oraz wzorów dokumentów przy tym stosowanych (Dz. U. z 1999r. Nr 81, poz. 917). Rozporządzenie to określa wykaz czynności kontrolnych oraz metody i kryteria oceny stanu technicznego pojazdu. Zgodnie z nim badanie gaśnicy samochodowej wykonywane jest poprzez oględziny, a podstawowym kryterium uznania stanu technicznego pojazdu za niezadowalający jest brak gaśnicy (pkt 1.2 załącznika nr 1 do rozporządzenia).

Jakkolwiek przepisy nie obligują kierujących do dokonywania okresowej kontroli sprawności gaśnicy znajdującej się na wyposażeniu pojazdu, to wydaje się, że zasadną jest okresowa konserwacja i sprawdzenie gaśnicy, aby w sytuacji, gdy zajdzie potrzeba jej użycia, zadziałała ona sprawnie i skutecznie.

http://www.dolnoslaska.po...r=26&menu=4#039

Rafik 
Vento to ja!

Silnik: 3.0 D 136KM
Wysłany: 2010-09-04, 20:52   

hehe ja tam mam stara gasnice i jest dobrze :D

Wilku 
Niedzielny kierowca

Silnik: 2.0 GT 115KM
Wysłany: 2011-01-05, 02:11   

no no ciekawy temat ktoś zarzucił... :) więc tak, policjant ma prawo dać mandat za brak gaśnicy, jednak jesli masz gasnice a masz "przeterminowaną" nie masz prawa dostać mandatu! na mandacie i tak napisze brak gaśnicy, przecież ją masz... kiedyś mnie zatrzymali i mówia do mnie, że moja gaśnica straciła ważnosć czyli tak jakby jej nie było. a ja do nich "slucham? prosze pokazac mi takie prawo, które mowi ze gasnica ma byc zalegalizowana, nie ma takiego prawa, gasnica musi byc sprawna, jak Pan chce prosze sprawdzic zapłaci Pan za ponowne napełnienie" oddali dokumenty i do domku heja :) wiekszosc chyba mandatow wynika z nie znajomosci prawa

JacQ 
Kierowca eLki

Silnik: 1.8 ADZ 90HP
Wysłany: 2011-01-05, 10:34   

ja tam zawsze mam naklejke za 2zl z podpisem goscia który zajmuje się legalizacją i mam spokojną głowę chociaż nigdy jeszcze przy kontroli nie pytali o gaśnicę

JacQ 
Kierowca eLki

Silnik: 1.8 ADZ 90HP
Wysłany: 2011-01-17, 14:32   

ostatnio miałem akcję gaśniczą paliła się audica a4 i musze nabić gaśnicę albo kupić w sumie nowa taniej wyjdzie :P ciekawe czy przy kontroli gliniarz by się rzucał że jest pusta:P

bradley 
Vento to ja!
klekleklekleklekle

Silnik: 1.9TDI 1Z
Wysłany: 2011-01-17, 14:56   

Kolo mnie jest punkt napelnieniania gasnic. Wymiana gasnicy stara na nowa kosztuje bagatela 6zl.
Ale jak zawsze pytali na przegladzie o gasnice i jej waznosc to w tym roku nie.

Odpowiedz do tematu