Wysłany: 2011-01-17, 09:42 wnerwiający zamek klapy tylnej
Witam,
otóż ostatnio spotkał mnie nietypowy problem, ale bardzo wnerwiający, a mianowicie centralany przestał mi otwierać zamek tylnej klapy. Żeby ją teraz otworzyć muszę użyć kluczyka. Jeśli chodzi o zamykanie to wszystko jest ok, zamyka się elegancko.
DOdam, że pozycja zamka na kluczyk w klapie jest ustawiona na otwieranie z centralnego. Co się mogło stać? myśle nad tym, żeby wyjąć zamek i zbaczyć co jest, ale czy cięzko go wyciągnąć, a później włożyć?
Ostatnio zmieniony przez callme47 2011-01-17, 09:43, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: w komorze Pomógł: 25 razy Wiek: 37 Dołączył: 06 Kwi 2008 Posty: 2784 Skąd: Z Mazowsza
Wysłany: 2011-01-17, 09:59
mogło ci się też przestawić na zapadkach w zamku....spróbuj tak...otwórz centralką wszytko jak klapa będzie zamknięta to ją otwórz z kluczyka i uchyl....zamknij z centralki wszystko tylko klapy nie zamykaj...potem otwórz centralkę i zatrzaśnij klapę i zamknij ją na kluczyk....I znowu zamknij centralkę i otwórz....Może pomóc i nie pomóc....A jeśli to nie to sprawdź kabelek co idzie do zamka z centralki może puszcza powietrze przy tej pompce w klapie....
Dzięki Wydym za rady. Od razu poszedłem sprawdzić, no i...nie zadziałał ten sposób :/ może faktycznie ten kabelek gdzieś puszcza, na pierwszy rzut wygląga dobrze. Potestuję jeszcze różne kombinacje z zamykaniem/otwieraniem.
Sprawa rozwiązana
Jak to zwykle bywa, okazało się to drobnostką. Zapadka, na której podparty jest "haczyk" zamka, była przetarta na krawędzi i haczyk się zsuwał. Więc co zrobiłem? odkręciłem to ramiączko co idzie do od zamka do przycisku na klapie tak aby ten bolec nie mogl sie z zsunąć z zapaki, i działa:)
Pozdrawiam
Temat można zamknąć:)
możesz wrzucić zdjęcie jak to wygląda u ciebie, bo ja mam podobnie nie zawsze otwiera mi się bagażnik, tj. jak dam kluczyk pionowo czyli powinien być zamknięty i zamknę z pilota to mogę otworzyć zamek a jak dam poziomo to nie mogę otworzyć
Witam, zrobiłem zdjęcie, niestety słabej jakości (telefon), czerwoną strzałką zaznaczyłem miejce gdzie u mnie była usterka. W tym miejscu plastik był lekko nadkruszony, starty przez co haczyk zamka się chował, nie mógł złapać pozycji otwarcia, od razu zsuwał się.
NA zdjęciu haczyk w pozyji otwartej tzn. oparty na tym plastiku
JAk się można domyśleć zamek jest zamknięty, gdy haczyk jest zsunięty:P
Pozdrawiam
u mnie to jest tak że jak kręcę kluczykiem to ten plastik w kształcie zaokrąglonego prostokąta ma luz tzn. że jak zaczynam kręcić w jedną stronę kluczykiem to dopiero po jakimś czasie zaczyna kręcić się ten plastik nie wiem czy tak ma być?
U mnie jest tak:
pozycja pozioma (mam na myśli wejście na kluczyk w klapie) - zamek klapy otwiera się centralką.
pozycja pionowa - zamek klapy jest zamknięty, otwierać można tylko kluczem.
Cytat:
u mnie to jest tak że jak kręcę kluczykiem to ten plastik w kształcie zaokrąglonego prostokąta ma luz tzn. że jak zaczynam kręcić w jedną stronę kluczykiem to dopiero po jakimś czasie zaczyna kręcić się ten plastik nie wiem czy tak ma być?
- Sprawdzę jutro jak to u mnie wygląda.
Cytat:
A jak zamykanie na kluczyk wciskacie coś czy jak ?
zamykanie na kluczyk polega na przekręceniu kluczyka o 90 stopni, poczym wyjmujesz go i gotowe:) Ale gdy już zamkniesz na kluczyk, otworzysz klapę tylko kluczem, centralka nie zadziała.
Ostatnio zmieniony przez callme47 2011-01-19, 18:02, w całości zmieniany 1 raz
Ja w swojej przygodzie z z Ventkiem miałem taką historię, że wypadł i wypadał co jakiś czas taki bolec, którego chyba nie ma na tym zdjęciu (nie pamiętam już nawet w którym on miejscu się znajdował), ale przez jego wypadanie za nic w świecie nie szło otworzyć klapy, trzeba było to robić od środka, ciągnąc za cięgno znajdujące się w środku przy klapie. Problem ten rozwiązałem włożeniem śrubki i nakręceniu na nią nakrętki tak, żeby nie była ani za mocno, ani za luźno zakręcona. Musisz dobrze obczaić ten mechanizm, może ujrzysz gdzieś ten bolec, ja już nie mam Ventki, więc zdjęciem nie pomogę. On gdzieś średnicy ok. 3-4 mm był, a długi na jakieś może 2 cm. Z tego co kojarzę, to chyba po drugiej stronie będzie tego "zaokrąglonego" prostokąta, co wg tego zdjęcia jest.
pozycja pozioma (mam na myśli wejście na kluczyk w klapie) - zamek klapy otwiera się centralką.
pozycja pionowa - zamek klapy jest zamknięty, otwierać można tylko kluczem.
Miałem tak samo ale teraz jest nie tak i już nie da się otwierać centralką, jak zamknę kluczem to mam zamknięty gdy jest centralka otwarta a otwarty jak centralka zamknięta a jak otwarty kluczem to zamknięty zawsze
Zamek w mojej klapie też nie przekęca się do razu jak kręcę kluczem, jest tak jak mówisz.
A próbowałeś może sposobu Wydym-a, może u CIebie się przestawiła zapaka...
Silnik: 1yz ? Pomógł: 2 razy Wiek: 34 Dołączył: 11 Sie 2010 Posty: 229 Skąd: Gliwice / Raamsdonksveer NL
Wysłany: 2011-01-20, 18:09
Ja mam u siebie tak ze jak chce bagażnik na klucz zamknąć to wsadzam kluczyk przekręcam go maksymalnie w prawo i wciskam zamek tak jak bym chciał otworzyć bagażnik i jak mam wciśnięte to przekręcam to maksymalnie w lewo i słyszę takie klik i zamknięty
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum