Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Bezobsługowa skrzynia biegów??
Autor Wiadomość
mario704 
Kierowca eLki
szalony szaleniec :P

Silnik: 1,8 Pb+LPG
Wysłany: 2011-01-27, 18:10   Bezobsługowa skrzynia biegów??

Takie cos wyczytałem w książce "sam naprawiam" wyd wkł.Mam vento 1,8 AAM i pisze że niby sie nie wymienia oleju ani go nie sprawdza ..tylko pewnie nie przewidzieli że te auta wykręcą takie przebiegi i przetrwają tyle lat.Jak wymienić taki olej i na jaki??czy też może faktycznie sie go nie rusza??

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2011-01-27, 18:22   

Producent nie zaleca wymiany, ale ten olej może się zużywać i może go ubywać mimo braku wycieków....u mnie np nie było wycieków ale poziom trochę spadł a np rok temu było git.

Masz dwa korki....jeden wlewowy, służący także do pomiaru oleju oraz na dole spustowy.

co do wymiany to różnie może być....mi np tydzień po wymianie puścił uszczelniacz w skrzyni...dlatego iż był twardy jak kamień ze starości i puścił nowy, rzadki olej....co dalej bedzie to nie wiem czy na tym się skończy. Za to jest róznica np gdy auto jest zmrożone i na nowym oleju lewarek chodzi mięciutko.

Z własnego doświadczenia, mogę Ci powiedziec ze jeśli masz już nastukanie te 300-400 tys km i nie wiesz czy kiedyś, ktoś ten olej wymienił to najlepiej będzie wyciągnąć skrzynię, wymienić uszczelniacze i uszczelki oraz dać nowe, markowe łozyska co w zasadzie znacznie przewyzszy wartośc skrzyni...w przeciwnym razie możesz miec cyrki tak jak ja. Dlatego np skrzynia używka kosztuje 300-400zł......a skrzynia z gwarancją u fachowca od skrzyń, który zajrzał do środka i powymieniał "elementy eksploatacyjne", 700-800zł.

Co innego gdy, ktoś ten olej wymienia powiedzmy co 80-100 tys km.....w tedy skrzynia ciągle chodzi na całkiem świeżym oleju......a jak przerzucić się ze smolistej gęstwiny na świeżuteńki, rzadziutki olej-róznie może być.....chociaż jak masz marny olej a w dodatku np poniżej minimum-szybka tą skrzynię zajeździsz.....więc wybieraj.
Ostatnio zmieniony przez Paweł J. 2011-01-27, 18:25, w całości zmieniany 1 raz  

mario704 
Kierowca eLki

Wysłany: 2011-01-27, 20:17   

to w takim razie czego dolac...bo z tego zo piszesz dolewka to najmniejsze zlo bo sie olej aż tak nie rozrzadzi a i zawsze bedzie go wiecej???

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2011-01-27, 20:22   

mario704 napisał/a:
bo z tego zo piszesz dolewka to najmniejsze zlo

Jak już to co zaleca producent czyli 75W90....ale co do dolewki to nie mam pojęcia jak to wyjdzie.

mario704, poczekaj aż się inni wypowiedzą...być może jestem jakimś pechowym przypadkiem, który zdarza się raz na sto/tysiąc razy.

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2011-01-27, 22:08   

Paweł J. napisał/a:
w przeciwnym razie możesz miec cyrki tak jak ja
Oj, Pawełku, to tylko odosobniony przypadek... :) Wiele ludzi wymieniało, w tym i ja i problemów żadnych nie było. Ale co nie znaczy, że tak zawsze będzie, bo przykładem możesz być właśnie Ty. Ale mimo, że producent nie przewiduje, to jednak po tylu latach warto olej wymienić

mario704 
Kierowca eLki

Wysłany: 2011-01-28, 15:12   

dzięki za odpowiedzi.Czy ten olej tam jest to najstarsi indianie nie wiedza .zaglądnałem do skrzyni i nic tam nie widać...Ale biegi whodza gładko.Producenr zaleca 75w90 lub 80w90 czyli nasz hipol...Można go zalać?

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2011-01-28, 17:16   

mario704 napisał/a:
zaglądnałem do skrzyni i nic tam nie widać

a powinien olej ulecieć po odkręceniu korka... albo chociaż widać jego stan. Może nie w to miejsce zaglądałeś? :>
Hipola omijaj raczej... Kup coś lepszego, np. castrol. Tylko popytaj jakiej normy olej wlać. Tutaj powinno być GL4. Jak do borki olej lałem, to producent zaleca normę GL5, a są jeszcze wyższe, czego to ja już nie mogłem lać, mimo tych samych parametrów lepkości. W dobrym sklepie z olejami powinni mieć takie katalogi.

mario704 
Kierowca eLki

Wysłany: 2011-01-29, 01:22   

ja zaglodalem przez wlew oleju do skrzyni :)

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2011-01-29, 08:37   

ale mam nadzieję, że nie tam pod maską co taki otwór przykryty jest zieloną zaślepką?

Bo już czytałem o takich aparatach, co tam sprawdzali olej i wlewali w to miejsce :>

mario704 
Kierowca eLki

Wysłany: 2011-01-31, 11:38   

no tam patrzałem ale nie wlewałem nic....BTW gdzie to trzeba sprawdzić w takim wypadku??

arthur 
Ventofan

Silnik: D4D
Wysłany: 2011-01-31, 12:10   

Musisz zaglądnąć od spodu auta. Znajdziesz śrubę na klucz sześciokątny (chyba 17).

skrzynia.JPG
Plik ściągnięto 4161 raz(y) 7,18 KB

Ostatnio zmieniony przez arthur 2011-01-31, 12:18, w całości zmieniany 1 raz  

Artur94 
Autostopowicz

Silnik: 1,8
Wysłany: 2014-05-02, 00:45   

Mi czasami ciężko wchodzi 1 bieg, kolega powiedział mi żebym spróbował wymienić olej (silnik 1,8 75km w benzynie, rok temu zagazowany przebieg 250 tys olej nigdy nie był wymieniany). Czytam jednak różne posty i zdania są bardzo podzielone. Powiedzcie mi - czy wymiana oleju może w tym przypadku pomóc, czy bardziej zaszkodzi ?

Odpowiedz do tematu