Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przyciemnienie szyb
Autor Wiadomość
spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2006-03-05, 22:27   Przyciemnienie szyb

Wracając do tematu przyciemniania szyb. W końcu już sam nie wiem czy można przednie przyciemniać czy nie... Szukam właśnie ustawy, w któej jest to opisane, część z ludzi mówi, że przednich bocznych wogóle nie można przyciemniać, część, że można do 30%...

[ Dodano: 2006-03-05, 22:42 ]
No więc znalazłem Rozporządzenie Dz.U. Nr 32 poz 232 z 26.02.2003 r.
(...)
5. Szyby pojazdu:
1) nie powinny dawać ostrych odprysków w razie rozbicia; przednia szyba powinna zapewnić kierowcy pełną i wyraźną widoczność bez zniekształcenia obrazu, a w razie rozbicia - zapewniać jeszcze dostateczną widoczność drogi;
2) powinny być umocowane w taki sposób lub sporządzone z takiego tworzywa, aby w razie konieczności istniała możliwość wyjścia na zewnątrz pojazdu co najmniej przez jeden otwór okienny z każdej strony pojazdu;
3) powinny być ocechowane w miejscu widocznym z zewnątrz pojazdu; przepis stosuje się do pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1968 r.;
4) przednie powinny mieć współczynnik przepuszczania światła nie mniejszy niż 75%, natomiast przednie boczne nie mniejszy niż 70%;
5) nie powinny odbijać światła w sposób powodujący oślepianie innych uczestników ruchu drogowego.

Tak więc widać z tego, że można przyciemniać boczne przednie szyby, tyle, że te 30% to chyba bardzo mało, więc nie wiem czy to ma sens, co o tym sądzicie?

Mam mieszane uczucia, czy przyciemniać, czy jednak dać sobie spokój...

Stopa 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2006-03-05, 23:01   

30% to się nie da wycisnąć nawet z białej szyby. Pamiętaj, że szyba toretycznie bezbarwna już w pewnym zakresie ogranicza przepuszczalność światła. Miałem kiedyś w aucie szybę przedniąfabrycznie przyciemnianą do wartości 75% i uwierz mi, w to przyciemnianie trzeba było mocno uwierzyć, żeby je dostrzec :|

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2006-03-05, 23:27   

Czyli jednak przednie muszę odpuścić, nie wiem czy wogóle przyciemniać, kurcze, z jednej strony fajnie wygląda, ale z drugiej strony boję się, że nie będę nic widział np w nocy...

Stopa 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2006-03-06, 16:33   

W zasadzie całe nasze rozważania mają wartość czysto teoretyczną, bo kto zmierzy Ci przepuszczalnośc świetlną szyb? Panowie policjanci w zasadzie nie są w stanie, nie spotkałem się z tym także na stacjach diagnostycznych. Słyszałem, że przednia szyba może być przyciemniana, owszem, lecz fabrycznie, ale nie ręczę za zgodność tej opinii z obecnym stanem prawnym. Zwyczajnie nie mam z tym problemu, gdyż jakoś nigdy nie ciągnęło mnie do przyciemniania szyb. Jeśli chodzi o mnie jako właściciela auta, to jestem raczej "smutasem" :cry: i lubię po prostu seryjne wyposażenie. No, chyba że dyskretny spojlerek i alufelgi.... :D

marmarmarek 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.8 ABS 66kW
Wysłany: 2006-03-07, 02:12   

no tak-ale cofanie w nocy z przyciemnionymi naprawde d oprzyjemnosci nie nalezy...:). pozdrawiam

KOLCZYK 
Kierowca eLki
DZIADEK

Wysłany: 2006-03-07, 08:43   

Jak sie ma przyciemnione najciemniejszą folią to tak jest.
Ja mam wszystkie bez przedniej przycimnione przysłowiową jedynką i od wewnątrz prawie nie widać że są przyciemnione a od zewnątrz widać że są ciemne

MAPET 
Vento to ja!

Silnik: VR6
Wysłany: 2006-03-07, 22:24   

zadna folia nei spelni nroma rto po 1.. po 2 przyciemnony sam tyl wyglada niezbyt :( po 3 jak dasz najjasniejsza flolie z prozdu to nie bedzie problemu w nocy.. sam sie ostatnio zatsanawaim i jak bede sciemnial to cale auto ! a nie tylko tyl...

www.mapet-TUNING.com
Strona i sklep dla pasjonatów tuningu...
zawieszenia sport, lampy, grille, dystanse, śruby i inne

Gość

Wysłany: 2006-03-07, 23:54   

Panowie Policjanci maja takie urzadzenie do sprawdzania przepuszczalnosci swiatla przez przyciemniane folia czy tez fabrycznie szyby :!: sam widzialem na wlasne oczy jak sprawdzali kolesia ciezko jest :lol: tyl proponuje przyciemnic ta srednia folia nie najciemniejsza ale tez i nie najjasniejsza POZDRO :D

MAPET 
Vento to ja!

Wysłany: 2006-03-07, 23:57   

a dlaczego nie najasniejsza? jak sie przyciemni cale auto jasna to tez jest zludzenie ciemnego poza tym przy odpowiednim odbiciu swiatla (slonca) jasan folia czasem wyglada ciemniej... ja mialem w golfie 2 3 lata szybki sciemnione tylko raz stracilem dowod... :)

www.mapet-TUNING.com

marecki2R 
Ventomaniak
Jetta 2.0 16v

Silnik: ABA
Wysłany: 2006-03-08, 21:27   

No to już pisze jak to wygląda umnie a mianowicie szyby TYŁ ,TYLNE BOCZNE mam przyciemnione folią GR-20 przepuszczalność 50 % z atestem i jest to folia dość ciemna ale dająca dobrą widoczność w nocy do tyłu nie mam z cofaniem problemów ale i tak w większości kiedy cofam kożystam z lusterek. PRZEDNIE BOCZNE przyciemniłem folią typ 4011 przepuszczalność 70% z atestem . Auto nabrało fajnego wyglądu i niema problemu z widocznością. A i ze stróżami prawa nie mam problemu, byłem zatrzymany już nie raz( przekroczenia prędkosci ) :D i jak by miał ktoś się przyczepić to by się przyczepił napewno. Tak więc smiało polecam , jak ktoś chce to mogę wykonać i przesłać parę fotek z zewnątrz i z wewnątrz, ocenicie sami , Jak chcecie foty piszcie marek@sowilo.pl :wink:

MAPET 
Vento to ja!

Wysłany: 2006-03-08, 21:30   

marecki wszystko zaley od policjantow ze ci sie nei przyczepili.. tez w golfie mialem kilak kontroli przez 2 lata i nic nie przyczepiali sie.. atest na folii na przednich bocznych jest beuzyteczny i kazdy policjant moze za to zabrac dowod lub wlepic mandat...
tak czy siak jak bym mial przyciemniac zrobie wszystkie ;)

www.mapet-TUNING.com

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2006-03-08, 21:31   

To jak możesz wrzuć na forum parę fotek, albo puśc mi mailem jak to wygląda. Już wiem, że napewno przyciemnię szyby w tym miesiacu ale ciągle się zastanawiam czy wszystkie czy tylko tylnie. Szczególnie mnie interesuje jak wyglądają te przednie, przepuszczające 70%. W większości zakładó powiedziano mi, że przedniech nie ma sensu bo te 30% to nie ma różnicy...

MAPET 
Vento to ja!

Wysłany: 2006-03-08, 21:39   

pitola glupoty!!! tak jak pisalem wyzej jak masz wyszstkei szyby sciemnione to wydaje sie ciemniej.. zobacz sobei fotki tu:
http://www.mapet-tuning.com/index.php?id=golf

tyl przyciemniony najciemneijsza a prozd najjasniejsza folia!! i chyab jednak to widac!

www.mapet-TUNING.com

marecki2R 
Ventomaniak
Jetta 2.0 16v

Wysłany: 2006-03-08, 22:00   

Widać widać róznice jest z zewnątrz ciemniej 8) a i mapet wiesz co panowie z drogówki oglądali atesty te na szybach i te na dowodzie zakupu powiedzieli ze jest wszystko ok :shock: tak więc mysle ze jednak niema tu lipy. No chyba ze trafisz naprawde na złośliwego gline :twisted: no to wtedy trudno będe się sądził przez sąd grodzki :wink: . A jeżeli przegram i poniose koszty posądze firme która zakładała mi folie bo mam na papieże podpisane ze jest zgodnie z prawem. Tak więc może być ciekawie :)

MAPET 
Vento to ja!

Wysłany: 2006-03-08, 22:04   

jest lipa.. musieli to byc jakies tlumoki!!! powtarzm nie ma atestu na folie ktory jest legalny i ok!!! nie ma!!! folia na przednich szybach to illegal! nei ma takiej folli ktora by spelniala normy!!! jestem tego w 100% pewien!!! zadna firma nie moze ci dac homologacji zgodnej z prawem na przednie szyby wierz mi!! jedz na dowolna stacje diagnostyczna czy tez niech policja ma to urzadzeni do badania szyb i juz sie dowiesz ;)
pzr

www.mapet-TUNING.com

marecki2R 
Ventomaniak
Jetta 2.0 16v

Wysłany: 2006-03-08, 22:13   

Mapet PRZEDNIE ALE BOCZNE - nie PRZEDNIA bo to jest jasne ze nie ma takiego atestu tu masz racje i ja też tak mysle.

MAPET 
Vento to ja!

Wysłany: 2006-03-08, 22:17   

o przedniej to juz nie wspomne.. oczywiscie caly czas piszemy o przednich bocznych...

www.mapet-TUNING.com

marecki2R 
Ventomaniak
Jetta 2.0 16v

Wysłany: 2006-03-08, 22:31   

Wiesz co zrobie pdjade do stacji djagnostycznej jutro i poprosze o zbadanie mi przepuszczalności światła w szybach przednich bocznych. Przecież auto musi byc sprawne :D . jutro skomentuje wszystko i jesli będzie wszystko ok a na stacji się nie przyczepią to poproszę o wbicie pieczątki do atestu stacji djagnostycznej , zawsze będzie jakieś zabezpieczenie na złośliwego Polcjanta :mrgreen:

MAPET 
Vento to ja!

Wysłany: 2006-03-08, 22:37   

szczerze Ci tego zycze.. i zda relacje jak Ci to zrobia bo szczerze watpie... :) a jak ci zrobia to to podaj mi gdzie to zrobili :) to sie do nich wybiore i cala polske tam wysle ;)

PS zebys nei starcil dowodu jak ci zmierza ;)

www.mapet-TUNING.com

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2006-03-08, 23:34   

Ciekawy jestem co CI powiedzą, jak wszystko będzie OK to też sobie przednie przyciemnie, rzeczywiście wygląda fajniej autko z przednimi ciemnymi, patrzyłem na stronie Mapeta i lepiej to wygląda niż same tylnie na ciemno...

japodraza
Gość
Wysłany: 2006-03-09, 10:17   

no i masz oczywista rację w temacie,że nie można zmieniać konstukcyjnie, fabrycznie zamontowanych szyb o ustalonych dopuszczeniach i normach, tak więc w świetle prawa nie powinno się przyciemniać szyb, zwłaszcza szyby przedniej, tylniej i przednich bocznych(czyli zostaja ewentualnie tylnie boczne. Ewentualnie mogą tam się znaleźć szyby orginalnie przyciemnione przez producenta tej szyby. A skoro ten ją taką wyprodukował to musiał spełnić wymagane normy. Osobiście nie podobaja mi sie przyciemniane szyby, ale oczywiście to kwestia gustu i szanyje to. Pewnie pozostaje kupienie dobrych przeciwsłonecznych okularów. Nochyba,że przyciemnisz jak mówiłeś, ale możesz się nadziać jednak na policjantów,którzy zatrzymają ci dowód rejestracyjny, a przy uzupełnianiącym przeglądzie prawie na pewno będziesz musiał zdjąć przyciemnienie chcąc dalej jeżdzić. Tak więc wybur należy do ciebie, ale po co komplikować sobie życie... :D

marecki2R 
Ventomaniak
Jetta 2.0 16v

Wysłany: 2006-03-10, 21:59   

Słuchakjcie :!:
Przeglad przepuszczalności swiatła w moich szybach drzwi przednich wyglądał następująco:

Przyjechałem na stacje diagnostyczną , podszedłem do Pana który jest tam szefem poprosiłem o zbadanie mi okienek w ventce ,czy aby nie za ciemne?. Za chwlę dowiedziałem się ze Panowie nie mają takowych użądzeń aby zbadać to światło :shock: , więc Pan diagnosta usiadł na miejscu dla kierowcy w moim Ventce i stwierdził jednoznacznie , ze wszystko widać ok i ze one prawie wogóle nie są sciemnione :o ( bo od środka tak to mniej wiecej wygląda ) /// poczym powiedział wszystko w porządku może Pan jezdzić , Policja nie powinna mieć nic przeciwko :D ., Teraz Pytanie ! bo ja zgupiałem :? . O co tyle krzyku ?? ? Mam dowód , mam auto , mam przyciemnione szyby , mam potwierdzenie diagnosty ze wszystko ok- tylko szkoda ze kosztowało mnie to 20 zł ale co tam warto było :mrgreen:

MAPET 
Vento to ja!

Wysłany: 2006-03-11, 12:03   

dupa z niego a nie diagnosta!!! jak mozna sprawdzac to na widocznosc!!! tak jak on!! moje tez od srodka prawie nie sciemnialy te jasne!! koles jest za przeproszeniem idiota bo bez urzadzenia to on se moze... jesli jest pewny tego co mowi niech ci wklepie w dowod ze szyby masz ok... a tym urzadzeniem nie badaja od wewnatrz a od zewnatzr i nigdy policja nie patrzy od srodka ile przez szyby widac tylko od razu wiadomo ze jak folia to folia i zalezy od nastawienia policjanta.. wg mnei koles z przegladu to jakis .. przemilcze... :mrgreen:

www.mapet-TUNING.com

Gość

Wysłany: 2006-03-11, 12:11   

Ale jak sam widzisz jest to możliwe do zrealizowania , mam pieczęć djagnosty i własnoręczny podpis więc jestem legalnym użytkownikiem przyciemnionych szyb w moim Ventce :mrgreen:

marecki2R 
Ventomaniak
Jetta 2.0 16v

Wysłany: 2006-03-11, 12:12   

Ale jak sam widzisz jest to możliwe do zrealizowania , mam pieczęć djagnosty i własnoręczny podpis więc jestem legalnym użytkownikiem przyciemnionych szyb w moim Ventce :mrgreen:

MAPET 
Vento to ja!

Wysłany: 2006-03-11, 12:15   

gratuluje!!! :) choc masz wbite szyby w dowodzie czy co?

www.mapet-TUNING.com

Gość

Wysłany: 2006-03-11, 15:48   

masz wbity przegląd pewnie i tyle, policjantów nie zainteresują tłumaczenia,że jak byłeś do przeglądu to szyby były juz przyciemnione i tyło O.K. jak trafisz na takich co im sie będzie chciało, będa mieli zły dzień albo nadgorliwych to ci zatrzymają z uśmiechem na ustach dowód i skierują na powtórny przegląd. Oczywiście może być tak że będziesz jeździł z tymi szybami latami i nikt sie do tego nie przyczepi. Skoro juz je masz to ryzykuj. Co najwyżej zrobisz jeszcze raz przegląd. Jak się jedzie za szybko to się tez ryzykuje, a wszyscy to robią, no nie... pozdrawiam.
:wink:

marecki2R 
Ventomaniak
Jetta 2.0 16v

Wysłany: 2006-03-11, 17:59   

Powiem jak sprawa wygląda w rzeczywistosci- i taka jest prawda. Spójrzcie na ulice do okoła, ile aut jezdzi z przyciemnionymi szybami , moje tak naprawde nie są wcale tak mocno przyciemnione ale co nie któży mają naprawde pozakładane CZARNE folie przez które nic nie widzą i wiem ze w pierwszej kolejnosci to oni byli by karani i kierowani na przeglądy. A tak się nie dzieje- czyli temat nie wygląda tak tragiczny jak próbujecie się do tego zdystansować . Problem pojawia się wtedy, gdy spowodujecie kolizje czy przyciemnicie sobie przednią szybe i wiem to napewno ze Panowie Policjanci wtedy prawie odrazu za reagują i coś z tym zrobią. Zostaną poniesione z tego tytułu konsekwencje . Dlatego nie poszedłem na łatwiznę i założyłem folie z atestem ,nie za ciemną abym mógł widzieć w dostateczny sposób nawet w nocy,aby mieć wewnętrzny spokuj ze wszystko jest ok. ps: przegląd robiłem w styczniu a teraz pojechałem specjalnie aby rozwiązać ten problem , jak się okazało nie wygląda to tak tragicznie i w razie co będe powoływał się na stacje diagnostyczną która przystawiła mi pieczęć w atescie. :wink:

MAPET 
Vento to ja!

Wysłany: 2006-03-12, 18:29   

powiem tak.. atest jest na folie nie na szybe ;) i atest na przednich bocznych nei ma znaczenia ;) kazdy moze nakleic atest tez takei mialem a dowod raz polecial ;)

www.mapet-TUNING.com

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2006-03-14, 20:45   

No i stało się:-) Dzisiaj przyciemniłem szybki. Nawet nie spodziewałem się, że tak szybko i profesjonalnie to zrobią. Narazie tylko tył, w przyszłym miesiącu jednak przyciemnie też przednie, tyle, że do dopuszczalnych 30%.
Co do tyłu wybrałem jednak jaśniejszą folię, fajnie wygląda a wszystko widać z wewnątrz.
Jednak hardcore w stylu kompletnie czarnych szyb trochę mnie przeraża...:-)

BANDERAS_RR 
Pan i władca oktanów
BANDERAS_RR

Silnik: 1.8 90KM
Wysłany: 2006-03-14, 21:42   

jesli mozna zapytac to ile kosztuje taki zabieg

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2006-03-14, 22:44   

Jako, że udało mi się załatwić zniżki dla naszego Klubu za przyciemnienie szyb tylnich, czyli tylnia + boczne + te trójkątne w bocznych drzwiach zapłaciłem 170 zł (normalnie byłoby 190 zł).
Ogólnie biorą po 60 zł za boczne i 70 za tylnią. trójkąty w drzwiach tylnich u nich są za darmo (normalnie biorą za nie jeszcze 30 zł za sztukę) Oczywiście wszystko z atestem.

leman 
Kierowca eLki

Wysłany: 2006-03-14, 23:50   

Spyro jak już bedziesz miał szybki przyciemnione to walnij fotki i podeslij chcem zobaczyc jak to wyglada bo sam mam ochote sobie sprawic półmrok w samochodzie ;) to ile cie wynioslo wszystko ?? ?

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2006-03-15, 00:25   

Narazie zrobiłęm cały tył, zapłaciłem 170 zł ze zniżką dla nas-Klubowiczów.
Za przód będzie troszkę ponad stówkę(ze zniżką oczywiście).
Niezależnie od tego jaki odcień folii wybierzesz płacisz tyle samo.. Ja akurat wybrałem dośc jasną, bo wkurzałoby mnie, że nic nie widzę do tyłu, poza tym nie podobają mi się szyby przyciemnione na maxa, ale można wybrac sobie folie, która przyciemni w 100% czyli nie bezie żadnej widoczności:-)

Fotki postaram się zrobić jutro, tyle, że ostrzegam, że mam pierońsko brudne auto:-)Myłem 3 dni temu a wygląda jakbym z rok czasu jeździł omijaąc myjkę, ale przy tej pogodzie...:-)

[ Dodano: 2006-03-15, 22:05 ]
Nie zdążyłem dzisiaj zrobić fotek, ale jutro postaram się zrobić i przesłać.
Pozdrówki

[ Dodano: 2006-03-16, 22:22 ]
Sorki za jakośc, ale robiłem fotki komórką bo takto zanim bym cyfrówką zrobił znowu by minęło kupe czasu... Takto wygląda, mam przyciemnione niezbyt ciemna folią, jak widac na ostatniej fotce od środka widac wszyściutko!!!

\

Kod:

leman 
Kierowca eLki

Wysłany: 2006-03-18, 11:39   

Spyro a wyjmowali ci tylna szybe do przyciemniania czy nie?

Odpowiedz do tematu