Wysłany: 2007-03-23, 20:18 ustawienie szyberdachu
czy ktos moze mi powiedziec w jakim polozeniu najlepiej ustawic szyber przed wlozeniem i w jakim polozeniu ustawic silniczek elektryczny, zeby szyberdach dzialal w pelnym zakresie. problem w tym, ze jak podlacze silniczek do kabli bez montazu do ramy do pracuje krotko jakby mial tylko otwierac gora-dol, a powinien jeszcze ciagnac szybe pod dach i faktycznie jak podlacze silnik do ramy i odpowiednio ustawie pozycje to pracuje tylko gora-dol. nie wiem o co chodzi. silniczek dobry,bo mam dwa i tak samo dzialaja.
probowalem zrobic to w logiczny sposob czyli korbka szybe do pozycji uchylonej na maxa i silniczek bez podlaczenia do ramy maksymalnie do pozycji uchylonej szyby na maxa ale nie dziala. po podlaczeniu do ramy silnik sciaga szybe na dol i nie ciagnie jej pod dach ;/ mam nadzieje, ze sie jasno wyrazilem chociaz nie jest latwo to wytlumaczyc
Pomógł: 14 razy Wiek: 54 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 270 Skąd: Bory Tucholskie
Wysłany: 2007-03-24, 09:43
1 Pozostaw szyber w jednym ze skrajnych położeń - np. uchylony na maksa, albo schowany pod dach, zamknięty.
2 Wykręć silniczek nie odłączając go od zasilania.
3 Za pomocą sterowania doprowadź wykręcony silniczek do pozycji, w której masz aktualnie szyber - sam zakończy pracę w odpowiednim momencie (mam nadzieję, że wiesz, jaka pozycja przycisku sterowania odpowiada różnym pozycjom szyberdachu)
4 Przykręć silniczek i ...... powinno być OK
5 Kliknij pomógł
Wysłany: 2007-03-24, 19:20
no wlasnie tak zrobilem i silnik ciagnie tylko do momentu zamkniecia szyberdachu z pozycji uchylenia i nie wciaga szybra pod dach. i najciekawsze jest to, ze szyba ani nic poza tym nie blokuje silniczka tylko on sam sie zatrzymuje. tak jak pisalem wczesniej nawet odlaczony od ramy pracuje w bardzo krotkim zakresie tak jakby mial tylko zasieg gora-dol.
a moze to byc cos z jakims sterownikiem tego silniczka? elektryka?
Pomógł: 14 razy Wiek: 54 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 270 Skąd: Bory Tucholskie
Wysłany: 2007-03-25, 00:31
Bez przesady - silniczek nie ma sterownika, tylko stycznik (włącznik), którym się posługujesz. Przesunięcie poziome w tył powoduje schowanie pod dach, naciśnięcie - uchylenie itp. Jednym słowem bardzo poglądowo pozycja włącznika odzwierciedla pożądaną pozycję szyberdachu. Możliwe, że włącznik nie działa przy przesunięciu w tył ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum