witam szukałem na forum może nie dokładnie ale nie mogłem nic znaleźć , sprawa wygląda tak mam 1.9 tdi z 1995 r mogę lać do niego bio 100 z bliskiej?? ktoś z was już to lał lub leje?? proszę o opinie
Silnik: 1yz ? Pomógł: 2 razy Wiek: 34 Dołączył: 11 Sie 2010 Posty: 229 Skąd: Gliwice / Raamsdonksveer NL
Wysłany: 2011-04-20, 07:35
A tym roku coś kłamią na tym bio w tamtym znacznie lepiej mi się jeździło po pierwsze silik ma 50 obrotów więcej na minute a po drugie więcej znacznie mi palił. Moze w tym roku walą więcej biokomponentu?
Silnik: 1.9 D Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 09 Maj 2010 Posty: 341 Skąd: Tarnów
Wysłany: 2011-04-20, 07:58
Ja mam w sumie zwykłe 1.9 D [1Y] i co powiem, dokładnie jak koledze wyżej obroty się zwiększyły no i pali trochę więcej. Moje autko na zimno trochę kopciło od początku [ prawdopodobnie uszczelniacze], ale teraz wydaje mi się że więcej kopci.
Czytałem trochę na temat Bio to twierdzą, że silnik jest bardziej żwawy i z tym trochę mogę się zgodzić, a druga sprawa, że rozpuszcza wszelkie osady i gumy, czyli wszystkie osady z baku itp. idą do filtra, który polecają zmienić po jakieś chwili jeżdżąc na bio.
Paliwo bio ma podobne parametry co zwykły diesel i można na tym jeździć ale sa do spełnienia pewne warunki, jak zaczynasz na tam jeździć to po paruset kilometrach wymieniasz filtr paliwa, bio to sa estry czyli maja działanie penetrujące (jak wd-40, polecam zamiast tego środka ) a wiec cały rozpuszczony syf z baku siedzi w filtrze. później trzeba sie dowiedzieć jaką gumę mamy w układzie paliwowym bo jak wczesność wspomnieniem bio to sa estry i reagują z niektórymi gatunkami gumy a i pompa mechaniczna by sie przydała bo inną zarżnie.
Ogólnie w zwykłym dieslu Bio se pływa w 5% bynajmniej parę miesięcy tak było
Czy ktoś na tym jeździ i uważa ze mu sie opłaca
ostatnio leje to do t4, i powiem tak, spalanie minimalnie wieksze, podobna moc jak na zwyklum ON, jedynie wali pączkami, i to nawet bardzo, ale da sie wytrzymac
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum