Silnik: AAM 1,8 Pomógł: 1 raz Wiek: 35 Dołączył: 13 Gru 2010 Posty: 60 Skąd: CK
Wysłany: 2011-05-03, 21:59 Obroty
Witam. Moje Vento 1.8 AAM wariuje mi z obrotami. jak odpalę na zimnym na gazie to gaśnie jak puszcze gaz (ale to pewnie normalne) inna sprawa jest taka ,że jak odpalę na benzynie to obroty są w granicy 500/1000 obr/min. a jak się zagrzeje trochę to nawet 2000 obr/min. Na gazie też rosną ale tak do 1200 z tym że czasem jest tak ze normalnie schodzą do 800. Co to może być silniczek krokowy jak go sprawdzić itp
Może troche chaotycznie to opisałem ale pewnie ogarnicie
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2011-05-06, 00:05
do sprawdzenia szczelność podstawy pod wtryskiem, jeśli dobra - próba resetu ECU przez odlączenie aku na noc a rano odpalenie i zagrzanie silnika bez tykania gazu, jeśli pomoże poprawka emulacji sondy na masę lub założenie "resetu" ECU na stałe, nie pomoże - bierzemy się za TPS, nastawnik przepustnicy (tzw silniczek krokowy). pisze tak rzucając hasła tylko bo na każdym forum vw jst to wszystko dokładni opisane
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum