Wysłany: 2011-06-01, 09:30 Silnik szarpie / przerywa
Witam,
Już od dłuższego czasu mam z moją vendką problem. Podczas jazdy co jakiś czas (losowo), że silnik przerywa i szarpie tak jak by przez dosłownie chwileczkę nie dostawał paliwa. Zdaża się, że szarpnie raz lub seriami po 3-4. Zachodzę w głowę co to może być bo czasem i tydzień może pojeździć i jest spokój, a czasem prawie się jeździć nie da w cale. Co ciekawe, wydaje mi się temperatura ma jakiś związek z usterką: w zimie jest lepiej, w lecie gorzej. Na zimnym silniku praktycznie nie szarpie tylko na ciepłym
Autko było u mechanika i:
Wymieniłem filtr powietrza, paliwa oraz przewód paliwa i przeciściłem przepływomierz....nie pomaga
Mechanik ma jeszcze kilka pomysłów ale zanim wyłożę na sprawdzenie pompy i wtrysków to zapytam Was xD może ktoś z forumowiczów spotkał się z czymś takim?
Zobacz, czy układ paliwowy nie jest zapowietrzony, czy na rurce idącej od filtra do pompy wtryskowej nie ma pęcherzyków powietrza. Może po prostu wraz z paliwem do wtrysków dostaje się powietrze, przez co skutkuje właśnie w/w problemami.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Silnik: 1.9 TDi Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1254 Skąd: zamość
Wysłany: 2011-06-02, 10:06
to wina wtrysku sterujacego... u mnie tez to jets tylko mi sie to zdarza raz na jakis czas... w tym wtrysku siada jakas elektronika i to sie dzieje do wymiany caly wtrysk....
Ja miałem podobne objawy jak pompa była uszkodzona, ''wykończona'' Po dodaniu lub odpuszczeniu gazu samochód szarpał dość odczuwalnie. Po wymianie pompy autko śmiga jak ta lala
Silnik: 2,0 Pomógł: 7 razy Wiek: 34 Dołączył: 04 Gru 2009 Posty: 1008 Skąd: koło Pucka
Wysłany: 2011-06-13, 09:53
cfly napisał/a:
i przeciściłem przepływomierz....
to nieraz nie starcza.
ale zrób tak jak pisze Wvojtek to ci wyjdzie i lepiej jeszcze jak byś podłączył go np. pod kts-a to by ci pokazał wskazania ciśnień i byś już wiedział co mu leży na serduchu
_________________ Nie sztuką jest zabić muchę przednią szybą, sztuką jest zrobić to boczną
Silnik: 2.8 VR-6 Pomógł: 16 razy Wiek: 38 Dołączył: 09 Mar 2009 Posty: 2400 Skąd: Warszawa-Puszków
Wysłany: 2011-06-14, 12:43
a czy jak auto jest na jałowym biegu i przytrzymasz go na obrotach to też potrafi przerwać czy dopiero pod obciążeniam ,no i jak go potrzymasz na jałowym biegu to jaki kolor mają spaliny
To samo jest u mnie.. raz na jakiś czas tak zacznie szarpać ale tylko jak zimny i nawet na wolnych obrotach... na komputerze wyskakuje błąd z "czujniekiem prędkośći" to ma związek z czujnikiem położenia wału ? I jaki by to miało wpływ na to głupie szarpanie ?
Czujnik predkosci to VSS i jest wkrecany w skrzynie biegow.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Jakby VSS nie dzialal wcale to bys nie widzial predkosci na liczniku. Warto byloby sprawdzic co to za dokladnie blad. Numer, opis, zwarcie do plus/masy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum