Pojawił mi się kolejny problem, tym razem z silnikiem
Otóż na biegu 4 przy prędkości około 100 km/h oraz na biegu 5 przy prędkości około 140 km/h ( ogólny przedział między 90 a 140 km/h) przestaje przyspieszać i po chwili prędkość bardzo powoli się zwiększa.
Mój mechanik podłączył go pod komputer i oto co wyswietliło:
Ciśnienie w kolektorze dolotowym 575
Czujnik obrotów silnika g28 513
Wykasowanie tego nic nie dało.
Czy to te 2 rzeczy są tego przyczyną i jakie należy podjąć czynności do naprawy tego.
Z góry dziękuję za pomoc
Mam podobny problem przy 120-140 silnik słabnie tak jakby odcinało dawke paliwa, a ponowne nacisniecie gazu powoduje iż auto zaczyna jechac swoim rytmem. I tez nie mam pojęciaco to jest, a boję sie jechac do zwykłego mechanika bo może mi wszytstko powymieniac a i tak nie bedzie działało!!!!
Silnik: 1.9 TDi Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1254 Skąd: zamość
Wysłany: 2011-06-25, 08:34
ja kiedys w audi mialem podobny problem ze przestawalo jechac i bylo trzeba puscic gaz i eszcze raz nacisnac znajomy mowil ze to nastawnik do wymiany lub do czyszczenia... ale ja bym zaczal od logow dynamicznych cos by wyszlo
ja kiedys w audi mialem podobny problem ze przestawalo jechac i bylo trzeba puscic gaz i eszcze raz nacisnac znajomy mowil ze to nastawnik do wymiany lub do czyszczenia... ale ja bym zaczal od logow dynamicznych cos by wyszlo
pytanie brzmi co to są logi dynamiczne?
hrubek18 napisał/a:
była to wina odpiętego przewodu co wchodzi w podszybie do komputera popatrzcie te przewody mogą być dziurawe
to ewentualnie 1 punkt zostaje jeszcze
czujnik obrotów silnika
sprawdze z tym podszybiem
Adacho, jaki masz silnik?
Jesli 575 w 1Z to najczesciej pada zaworek n75. Robi sie bajpas (opisane juz na forum) i jesli bedzie niedoladowanie to n75 trzeba zmienic na nowy. Jesli dalej bedzie przeladowanie... to tutaj nalezy sprawdzic szczelnosc przewodow (lub je wymienic) oraz sprawdzic ich poprawnosc zamontowania. czyli niebieski z wastegatu, czerwony z turbiny, czarny z dolotu i wszystkie dobrze podlaczone do n75.
Jesli silnik AFN to 575 najczesciej oznacza zapieczone kierowniczki w turbinie.
Logi dynamiczne zrobic.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Adacho, jaki masz silnik?
Jesli 575 w 1Z to najczesciej pada zaworek n75. Robi sie bajpas (opisane juz na forum) i jesli bedzie niedoladowanie to n75 trzeba zmienic na nowy. Jesli dalej bedzie przeladowanie... to tutaj nalezy sprawdzic szczelnosc przewodow (lub je wymienic) oraz sprawdzic ich poprawnosc zamontowania. czyli niebieski z wastegatu, czerwony z turbiny, czarny z dolotu i wszystkie dobrze podlaczone do n75.
Jesli silnik AFN to 575 najczesciej oznacza zapieczone kierowniczki w turbinie.
Logi dynamiczne zrobic.
Silnik to 1.9 TDI a te 575 to nawet nie wiem co to oznacza.
Jestem laikiem jeżeli chodzi o silniki i terminy, których używasz są dla mnie zupełnie nieznane:/.
Jeżeli dobrze patrzyłem w silniku to zaworek n75 znajduje się między filtrem paliwa a filtrem powietrza. Chciałem go wyjąć ale jakoś dziwnie jest on tam zamontowany ( na jakieś gumeczki), że go poprostu nieruszałem.
Ale wydrukuję sobie wasze rady i pokaże swojemu mechanikowi. On pewnie będzie wiedział o co chodzi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum