Silnik: 1.9 TDi Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1254 Skąd: zamość
Wysłany: 2011-07-15, 15:38 TDI 1Z przerywa
Witam mam problem dość wkurzajacy w zimie na postoju jak przygazowalem to czasmi zaczynal nierowno chodzic i dymic musialem zgasic i zapalic od nowa,a teraz w lecie w trakcie jazdy niezaleznie od oborotow i biegu prezrywa tak jakby paliwo nie dochodzilo i lekko widac ze w trakcie przerwania puszczal czarnego dyma... kolega powiedzial ze to wina wtrysku sterujacego i wkoncu chce sie za to zabrac i nie wiem czy to napewno wtrysk...jak to mozna sprawdzic zaczac od logow dynamicznych?czym sie sugerowac szukajac drugiego wtrysku. Dodam ze to przerywanie jets tylko czasmi bywaly takie tyg ze woogle nie przerywal,jak nie przerywa to auto woogle nie dymi zedro czarnego dymu...
Wszytskim z gory dziekuje za pomoc.
Wysłany: 2011-07-15, 19:33
troche poczytalem i sprawdzalem powiem tak ja juz nie wiem... zapalalem silnik i na zapalonym silniku odlaczylem kostke od wtrysku silnik chodzil dalej normalnie i sie wkrecal w oborty ale dalej podlaczylem i stukalem kluczem w wtrysk i po jakims czasie stukania silnik przerwal... czyli wychodzi na to ze wtrysk uszkodzony,ale tez zauwazylem jakby powietrze szlo w przewodzie zasilajacym zagladalem do plywaka ale widac ze nikt tam nie grzebal... dodam ze paliwa mialem na pierwszej czerwonej kresce czyli malo co bylo i moze stad to powietrze...ale zdziwilo mnie ze po odlaczeniu wtrysku silnik tak samo chodzil... nie wiem jak w trakcie jazdy by to wygladalo...
Jakie wasze zdanie jest koledzy... bo mi juz rece opadaja a nie chce oddawac go do mechaniora bo skasuje kasy w szok...i nie wiem moze szukac wtrysku?
Po pierwsze jak będziesz tak traktował diesla,to od razu lepiej kup sobie benzynę.
Po drugie,podepnij najpierw VAG-a i zobacz co Ci pokaże,bo tak to można wróżyć z fusów.
Być może to wina nastawnika,ale to tylko gdybanie,przyczyn może być wiele.Podepnij kompa
Wysłany: 2011-07-15, 20:08
podpinam kompa zero bledow... ogolnie nie traktuje tak go... wiem jak dieslem sie poslugiwac ale chcialem sprawdzic czy jest jakas roznica nastawnik odpada bo odlaczalem impulsator i jest dalej to samo...dziwi mnie ze zadnego bledu nie pokazuje komp
na postoju jak przygazowalem to czasmi zaczynal nierowno chodzic i dymic musialem zgasic i zapalic od nowa
a to przypadkiem nie podwieszała Ci się klawiatura,oznaczało by to niedomagania zaworka w pompie oleju.Zobacz też filtr paliwa,tam gdzie jest zawleczka lubi czasem być nieszczelność i zasysa powietrze.Tak jak mówię ,przyczyn może być wiele,zgaduj zgadula
Wysłany: 2011-07-18, 12:24
zaobserwowalem ze jak jest powietrze w przewodach to poszarpuje a jak nie ma to ladnie jezdzi...przy filtrze sprawdzalem oring wporzadku sciski podokrecalem.... powietrze dostaje sie tylko co jakis czas co mozna jeszcze spradwzic?? a plywak ten w baku moze tez byc przyczyna?? bo widac ze nic tam nie bylo grzebane i chyba nawet nigdy nie wyciagane
Wysłany: 2011-07-18, 12:28
zaobserwowalem ze jak jest powietrze w przewodach to poszarpuje a jak nie ma to ladnie jezdzi...przy filtrze sprawdzalem oring wporzadku sciski podokrecalem.... powietrze dostaje sie tylko co jakis czas co mozna jeszcze spradwzic?? a plywak ten w baku moze tez byc przyczyna?? bo widac ze nic tam nie bylo grzebane i chyba nawet nigdy nie wyciagane
Wysłany: 2011-07-19, 20:08
smok jest w porzadku filtr wymieniony wszytsko przy filtrze szczelne pozostaje tylko laczenia gumowych prezwodow z plastikowymi.... jutro robie myk z butelka przewdy zfiltra dam do butelki i omine baK i te przewody plastikowe... moze macie jakies jeszcze pomysly na sprawdzenie??
Wysłany: 2011-07-20, 19:59
dzisiaj zakupilem kawalek przeowdu przezroczystego i podlaczylem pod smok a drugi koniec pod filtr i zauwazylem ze idzie powietrze z baku... czyli smok jest do wymiany?? czy jescze cos sprobowac??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum