Niestety w moim aucie chyba wykonczyly sie panewki (moje domniemania) bo po trasie 100km zaczeła wyć kontrolka oleju, jakoś tam dojechalem do domu bo potem przestała. Od 3tys obrotów klekotanie w silniku. Do 3 tys ok. Potrzebuje mechanika ktory to zweryfikuje i który by to zrobil dobrze i za uczciwą cene. Znacie takiego? najlepiej okolice wola/bemowo. z gory dzieki, czekam na odp
ja mam u siebie ten sam problem, ale powstał on od uszkodzonej pompy oleju. Na wstępie polecałbym się przyjrzeć pompie. Mechaników jest od groma. Kolega ode mnie z pracy naprawia swoje auto w tym serwisie: Bemowo - GT AUTO ul. Strąkowa 22b tel. 509-524-257 (22) 877-42-89 Hubert Żuk. bardzo sobie ich chwali, ceny mają Stołeczne, więc szykuj gruby portfel
A myślicie że mniej więcej ile to może kosztować bo może lepiej szukać nowego silnika?
Jak zawsze na złość wszystko kiedy cienko po wakacjach.
Jest od groma zgadza sie, wpisalem mechanik warszawa wola/bemowo to google prawie na kazdej ulicy cos znalazlo tylko gdzie warto jechac, na ordona podobno tez jest jakis serwis aut i w miare tanio podobno robią, tylko czy to nie swoje komentarze na temat opinii warsztatu..
Poradzcie cos bo to pierwsza awaria grubsza od kiedy mam go w posiadaniu
Ostatnio zmieniony przez abi2811 2011-08-31, 21:44, w całości zmieniany 1 raz
ogólnie części do vento są za grosze, więc drogo być nie powinno... ale różnie to bywa. Najlepiej niech ktoś to obejrzy i postawi diagnozę wtedy będziesz mógł wybrać pomiędzy silnikiem a naprawą. Osobiście jestem za naprawą, bo jak kupisz nowy (stary) silnik, możesz mieć podobną historię.
Ten warsztat na Strąkowej to blisko mojego domu, mieszkam na Olbrachta - jutro mam wolne podjade, zobacze co powiedza na ten temat. mam nadzieje ze nie zostane w kapciach na zime. Bo waszym zdaniem co może być jeszcze przyczyną takiego stanu jak pisałem w pierwszym poście. Diagnoza na podstawie objawów ze stron internetowych - moja wiedza jest znikoma na temat mechaniki..
abi2811 [Usunięty]
Wysłany: 2011-09-05, 09:18
Byłem - pogadałem i sie załamałem. Mechanik z tej Strąkowej kazał mi szukać nowego silnika że naprawa tego to sie nie opłaci, ze szlifowaniem wału też różnie moze byc.
Powiedźcie mi o ile się ktoś orientuje jakie są konsekwencje jazdy na zepsutych panewkach? Moge jeszcze nim troche pojeździć czy nie bardzo? OStatnio zdarza mi się skoczyć do marketu czy gdzieś, kontrolka oleju spoko nic nie świeci, jak zmieniam biegi do 3 tys.obr to nie słychać nawet tego charakterystycznego dźwięku. Przy dluższej jeździe pewnie problemy z ciśnieniem oleju by się zaczely.. Komuś się przytrafiło i może opowiedzieć jak to wygląda?
Szkoda mi tego silnika nie cale 180tys. przebiegu, 'dziadek' nie wiele jeździł przede mną ale chyba zbyt wczesne zmienianie biegów dało taki skutek.
Korzystając z okazji może ma ktoś silnik do vento 1.8 ten mój ma 75KM, ale chyba nie szkodzi wstawić ten 90KM, zawsze te pare kucy więcej..
Silnik: 2.8 VR-6 Pomógł: 16 razy Wiek: 38 Dołączył: 09 Mar 2009 Posty: 2400 Skąd: Warszawa-Puszków
Wysłany: 2011-09-05, 11:42
ok to po kolei to tak ,remont takiej jednostki o ile wał da się przetoczyć ,lub wypolerować to w 2000zł poninno się zmieścić .liczę pompę oleju komplet panewek pierścienie i planowanie głowicy i uszczelki ,co do jadzy na takim silniku to będziesz jezdził dopuki niezatrzesz panewki na tyle że ci ściśnie wał i nie stanie dba silnik ,co do użytkowania jak piszeż że ma 180tyś to dodał bym do tego jakieś 120 tysi bo nawet jak nie zmieniasz regularnie oleju i nieprzeciągasz go na obrotach to tak by się nie stało ,ja podejrzewam że winą w twoim przypadku było przytarcie się pompy oleju ,co do zmiany silnika na 90km ,to nie jest tak do końca łatwo bo musisz też zmienić komp i nie wiem czy tez nie wiązkę ,tak że jeżeli nie wiążesz az takiej więzi ze vento to nie pchał bym się w remont tylko szukał używanej jednostki a taką możesz znaleść nawet za 400zł ,szperaj na golf forum tam często ktoś swapy robi na vr albo abf i 1,8 goną po kosztach
Dzięki za obszerną odpowiedź, w sumie nie mam co gościowi do gońca wierzyć. Poprzedni właściciel bym mechanikiem, kombinował tam sam od sprowadzenia auta. Kiedyś tez się zdarzyło że byłem u gazownika bo nie chciał się przełączać na LPG po sprawdzeniu -i podobno jeździłem na bombie. Nie mam co mu wierzyć, poszperam na golfie może się coś trafi. Dzieki za pomoc. Mam nadzieje ze w drodze do sklepu nic mi sie nie przytrafi i nie stane kilometr od domu. Dalej nie zamierzam sie wypuszczać. Jakbyście wiedzieli coś o sprawnym silniku nie daleko \Warszawy to dajcie znać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum