Panowie, podejrzewam że rozpętam burzę ale potrzebuję porady co lejecie do swoich Vent (chodzi o olej silnikowy).
Samochód to Vento 1.8 Benz ADZ
Dzisiaj przy okazji szukania rozwiązania dla problemu znikania oleju zauważyłem, że mój olej ma 3 lata... co prawda uzupełniam go dość regularnie nowszym w miarę ubytków (nowszy też ma spokojnie koło roku) i wlałem już około 3 litrów - nie pamiętam przez jaki okres czasu.
Mój olej to Castrol GTX 15W40.... Co polecacie ? I czy przez ten stary olej mogę mieć ubytki ? (z pół litra na 1000km to bierze). Czy rozbijać świnkę i myśleć o generalce albo sprzedaży.
ja kupowałem na allegro castrola magnateca, też 15w40 i nie narzekałem na niego nigdy. od wymiany do wymiany max 0.5 litra może brał, na jakieś 10 000 km. A pod koniec nawet i 0.3 litra, więc jakby się poprawiło. Ale nie ma co debatować, jaki olej nie zalejesz, taki będzie dobry, na pewno lepszy od tego 3-letniego. Wymień go na nowy i dopiero zaobserwuj efekty, i dopiero później się martw jak będzie tak samo.
Silnik: 1,9 diesel Pomógł: 41 razy Wiek: 42 Dołączył: 27 Mar 2009 Posty: 3076 Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2011-10-24, 19:50
Ja pierdu, dłużej nie się nie dało jezdzic na tym oleju . A tak serio to wymień go jak najszybciej, i sebastian ma racje, co byś nie zalał to i tak będzie lepiej o tego co masz teraz w silniku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum