Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Halogeny ??? Proszę o pomoc...
Autor Wiadomość
grzesiek88 
Niedzielny kierowca

Silnik: 1.8 + LPG
Wysłany: 2011-11-02, 22:21   Halogeny ??? Proszę o pomoc...

Witam. Zastanawiałem sie ostatnio nad założeniem halogenów ale mam kilka pytań co do tego.
1. W samochodzie mam tylko halogen tylny a włącza sie go odciągając przycisk do włączania świateł pozycyjnych, mijania, moje pytanie teraz jest takie czy ten przycisk włączał by też halogeny przednie jak bym je zamontował, bo z tego co wyczytałem na forum wystarczy sie podpiąć pod jakąś kostkę pod maską.
2. Jakie halogeny wybrać żeby ładnie oświetlały drogę podczas mgły albo w nocy gdzieś za miastem, widziałem dwa rodzaje na allegro jedne takie mniejsze ze szkłem przez które nic nie widać, a drugie tak zwane Clear i w nich kierunek jest wraz z halogenem a szkło jest czyste. Dodam że nie chodzi mi raczej o wygląd a o efekt podczas jazdy.

zB3ig 
Ventomaniak

Silnik: 1.9 TDI 1Z
Wysłany: 2011-11-03, 01:27   

Cytat:
1. W samochodzie mam tylko halogen tylny a włącza sie go odciągając przycisk do włączania świateł pozycyjnych, mijania, moje pytanie teraz jest takie czy ten przycisk włączał by też halogeny przednie jak bym je zamontował, bo z tego co wyczytałem na forum wystarczy sie podpiąć pod jakąś kostkę pod maską.

niby się da tak zrobić ale wtedy świeci cię tylny i przedni jednocześnie. u kolegi w golfie III gdzie ma halogen oryginalnie montowany to przełącznik jak się ciągnie to ma dwa razy przeskakuje, najpierw na przód świeci a jak do końca się wyciągnie to dopiero tylny.

Cytat:
2. Jakie halogeny wybrać żeby ładnie oświetlały drogę podczas mgły albo w nocy gdzieś za miastem, widziałem dwa rodzaje na allegro jedne takie mniejsze ze szkłem przez które nic nie widać, a drugie tak zwane Clear i w nich kierunek jest wraz z halogenem a szkło jest czyste. Dodam że nie chodzi mi raczej o wygląd a o efekt podczas jazdy.

z tego co pamiętam jak koledzy się na forum wypowiadali to wielkiej różnicy pomiędzy oryginalnymi a Clear w świeceniu nie ma tylko wyglądem w sumie się różnią

andrzej12311 
Niedzielny kierowca
gremlinek

Silnik: 1,8 benzynka
Wysłany: 2011-11-03, 07:52   

Witam!
Jeżeli chcesz założyc halogeny to musisz po pierwsze zmienić włącznik na dwustopniowy a następnie podpiąć się kabelkiem w to duże złącze nad chłodnicą. Operacja jest bardzo prosta sam to niedawno robiłem u siebie. Kabelek od tego złącza nad chłodnica to "+" i jego podłączasz do halogenów, natomiast "-" podłaczasz do akumulatora i do halogenów, zmieniasz włącznik i gotowe.
A tak poza tym na forum jest gdzieś fotoporada trzeba tylko poszukać.
Pozdrawiam

andrzej12311 
Niedzielny kierowca
gremlinek

Silnik: 1,8 benzynka
Wysłany: 2011-11-03, 07:58   

tutaj masz fotoporadę: http://www.vwvento-fans.com/porady/11.pdf

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2011-11-03, 18:57   

Kolejny temat w kółko wałkowany, jak nie koła, jaki rozmiar, jaką oponę, jaki olej wybrać to teraz halogeny... Ludziska, na litość boską - jeszcze wczoraj temat o halogenach był poruszany, czy ciężko stronę przejrzeć i poszukać, tylko ciągle na nowo to samo pisać trzeba?

Zieloni, nie śpijcie, albo temat out, albo wrzucić do jednego, bo otwierając jeden dział, 30 wątków o tym samym. A później faktycznie burdel się robi że nic znaleźć nie można...

Na forum golfa temat od razu zostałby usunięty i posypałoby się ostrzeżenie
Ostatnio zmieniony przez sebastian 2011-11-03, 18:57, w całości zmieniany 1 raz  

devill4 
Zapalony Ventkarz
Megazord :D

Silnik: AAM AAZ
Wysłany: 2011-11-03, 20:09   

andrzej12311, dupa dupa dupa...oryginalny można przerobić tak żeby miał jeszcze jeden skok bo jakby ktoś kiedyś sprawdzał powoli przekręcając przełącznik po środku między pierwszym a drugim położeniem jest napięcie mogące iść na przednie halogeny
a jak to zrobić masz temat na forum golfa wystarczy trochę poszukać:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=105655

pawel39106 
Ventomaniak
VW

Silnik: 1.8 Pb+LPG
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2011-11-04, 06:37   

sebastian napisał/a:
Kolejny temat w kółko wałkowany, jak nie koła, jaki rozmiar, jaką oponę, jaki olej wybrać to teraz halogeny... Ludziska, na litość boską - jeszcze wczoraj temat o halogenach był poruszany, czy ciężko stronę przejrzeć i poszukać, tylko ciągle na nowo to samo pisać trzeba?

Zieloni, nie śpijcie, albo temat out, albo wrzucić do jednego, bo otwierając jeden dział, 30 wątków o tym samym. A później faktycznie burdel się robi że nic znaleźć nie można...

Na forum golfa temat od razu zostałby usunięty i posypałoby się ostrzeżenie

Podpisuję sie pod tym obiema rękami. Wątków nasrane że głowa boli a w wiekszości z nich jest pisane to samo! Powinny być jakieś zasady i powtarzające się tematy powinny lecieć do kosza! Na większości forum pilnuje się żeby nie zrobił się gnój, a tutaj jest wolna amerykantka. Każdy pisze gdzie mu pasuje.

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2011-11-04, 07:43   

A po co to komentować, przez to własnie robi sie lipa na forum go komus cos nie pasi, o halogenach było ale o podlączaniu ich gdy ktos nie ma wlącznika juz tyle nie ma.

pawel39106 napisał/a:
Powinny być jakieś zasady

Zasady jak zapewne pamiętasz są, tylko sam ich nie przestrzegasz, więc nie miej pretensji do kogoś. A jak komus nie pasi to może zostac zielonym zamiast mnie, może przez to bedzie o jedną sknerę na forum mniej, gdyż zajmie się moderacją a nie pitoleniem jak stara panna-niewydymka.

Skoro chcecie tak zasad ok....każdy kolejny post nie na temat=1 ostrzeżenie.

Odpowiedz do tematu