moja sytuacja z panelem, może wiązać się z ponownym kodowaniem go
Cytat:
jest jakaś konkretna wersja vag po poslsku? Chodzi mi ooznaczenie ,numer. Taka żeby diagnozowała te starsze VW.
Coś czuję, że w temacie nie jesteś, więc lepiej sam nie zabieraj się za to, odżałuj te parędziesiąt zł i udaj się do jakiegoś magika z kablem. Bo kodowanie to trochę grubsza robota niż tylko odczytywanie błędów. Ja bym się bał trochę samemu to robić.
Co prawda może i wielkiej filozofii z tym nie ma, bo do obecnego kodu dopisuje się tylko inny, ale właśnie, najpierw trzeba go znać, a panel panelowi nie równy.
Do starego samochodu kazda bedzie dobra. Nawet vagcom 311 pociagnie
vagcom 409 to chyba ostatnia wersja vaga, ktora bedzie dzialac na kazdym kablu i jest po PL.
Pozniej sa juz VCDS (to samo tylko inna nazwa) a do tego trzeba miec juz konkretniejszy kabel (starczy tez chinczyk .
Pierwsza z brzegu: http://allegro.pl/vag-com...1887026152.html
Korekta, na VCDS straczy gorszy kabelek, a na Windows 7 64bit używamy wersji Lite, inna nie bedzie działała ze starszymi kablami.
astaroth, ale jak mamy VCDSa to juz z mysla o samochody na szynie CAN a nie biednym OBD
Zazwyczaj przy kodowaniu pojawia sie "chmurka" z podpowiedziami co trzeba wpisac. W jednych sterownikach wybiera sie to co mamy w samochodzie i dodajemy po kolei te wartosci np +000001 +001204
da w sumie 001205 kodowanie
A sa kodowania takie ze na konkretnej pozycji w zaleznosci od wyposazenia trzeba wpisac cyfre np 00x000 i w miejsce x trzeba np 1 dla europy 2 dla usa itd.
Jest jeszcze long coding ale to juz troche bardziej zagmatwane
Z reszta jak bedzie zle kodowanie to sterownik po prostu tego nie przyjmie.
_________________ VW Vento 1.9TDI 1Z++ Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum