Pomógł: 14 razy Wiek: 54 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 270 Skąd: Bory Tucholskie
Wysłany: 2006-03-24, 16:36 Polećcie dobre pióra wycieraczek...
Każy nie raz zmieniał pióra wycieraczek kupując albo tanią tandetę na miesiąc, albo niewiele lepsze wyroby firmowe, ktore ceni się często za sam znak producenta. Ja na przykład, jeśli chodzi o wycieraczki, zawiodłem się na znanym producencie niemieckim na literę B.... podzielcie się swoimi doświadczeniami :!:
Wysłany: 2006-03-24, 18:19
B... są dobre, ale trochę za krótko, szybko moim zdaniem się zużywają, dlatego staram się poszukać innego producenta.
Masz rację, tam jeden z dyskutantów przytoczył ranking ( jedna z marek zaczyna się na B.. ) Oto on:
1.MOTORCRAFT (wycieraczki seryjnie montowane do fordow)
2.champion
3."taniochy"
3.bosh
4.valeo
Silnik: 1.8 90KM Pomógł: 10 razy Wiek: 48 Dołączył: 09 Mar 2006 Posty: 1226 Skąd: SZAMOTULY
Wysłany: 2006-03-24, 18:30
nie jest tak zle ja mialem dwa lata,poprostu co jakis czas trzeba wziasc chusteczke higieniczna i je wytrzec z brudu widac na chusteczce czarny osad i potem dzialaja jak nalezy
_________________ ŻYCIE BEZ SILNIKÓW SPALINOWYCH BYŁO BY NUDNE! I NIE TYLKO
Silnik: 1.8 90KM Pomógł: 10 razy Wiek: 48 Dołączył: 09 Mar 2006 Posty: 1226 Skąd: SZAMOTULY
Wysłany: 2006-03-24, 18:38
kolega koval napisal cytat
na razie wyszukalem pare opini i wynikach z nich nastepujacy ranking:
1.MOTORCRAFT (wycieraczki seryjnie montowane do fordow)
2.champion
3."taniochy"
3.bosh
4.valeo
oc zywiscie wziolem rowniez pod uwage zaleznosci miedzy cena, a nerwmi i skutecznosica. ranking ow moze zdziwic, aczkolwiek tak mi wyniklo. na zime musi byc twarda guma, na lato miekka. czyli na lato oplaci sie kupic dobre wycieraczki. a raczej na temperatury powyzej 0 C. Narazie tyle , jak cos jeszcze znajde dam znac
Wysłany: 2006-03-24, 18:43
Czyli jesteśmy na etapie wstępnym: jakie wycieraczki są najlepsze i dlaczego B... :shock:
Ranking uwzględniający "cena-nerwy-skuteczność", czyli najlepsze tanie-niewkurzające-skuteczne, te z końca listy drogie-wku@#$%ące-nieskuteczne :idea:
Wysłany: 2006-03-24, 19:17
z wycieraczkami to nie mialem duzo doczynienia ale uzywalem kabli wysokiego napiecia MOTOCRAFTA byly bardzo dobrze wykonane z dobrej gumy i naprawde nie byl to bubel jesli mialyby byc takie wycieraczki to moga byc dobrym produktem.ja jednak uzywam B... lub jak nie mam kasy to te najtansze badziewie wytrzymujace pore sucha a mokra tak sobie
Wysłany: 2006-03-24, 21:39
No, chociaż ktos zawzięcie bierze udzał w tej dyskusji (chyba temat "niechodliwy" :? ). Czyli nie ma osób polecajacych np. valeo, hella, champion, czy jeszcze inne?
Wysłany: 2006-03-24, 22:03
chyba nie a tak wogole to gdzies dzisiaj wszystkich wymiotlo a forum normalnie nie ma z kim pisac.pozdrawiam i spadam bo i tak juz wiecej nie pomoge w twojej kwestii
Silnik: ABA Pomógł: 21 razy Wiek: 47 Dołączył: 07 Mar 2006 Posty: 505 Skąd: Nowogard
Wysłany: 2006-03-25, 14:30
Ja proponuje BOSH-a ponieważ jeżeli będziesz o nie dbał to wytrzymają ci stosunkowo długo to zn trzeba je co jakiś czas wytrzeć szmatką i sciągnąć tłuszcz i inne zanieczyszczenia , w moim Ventku wytrzymały 8 miechów i byłem z nich naprawde zadowolony , nie pozostawiały żadnych smug na szybie podczas deszczeu, następne też są bosha a jest zima i też nie mam żadnych problemów z nimi. są nie drogie raczej średnia cena kosztują w granicach 24 - 30 zł ( pióra ) ., A miałem już rózne i powlekane grafitem, wielolistkowe , i nie polecem . No moze champion jak bosch Tobie nie odpowiada
:roll:
Wysłany: 2006-03-25, 19:29
Spróbuję chyba valeo, wersję kompaktową. są niedrogie i firma w moim odczuciu godna jest zaufania. Co do bosha, to używałem dotychczas i mam następujące zastrzeżenie: bardzo szybko na szybie w czasie pracy wycieraczek pojawiają się niewielkie półkoliste smugi świadczące o małym uszczerbku w piórze. Przy wnikliwej kontroli niby nie można się dopatrzeć uszkodzeń, jednak ślady o nich świadczą. zaznaczam, że nie torturuję wycieraczek właczając je na oblodzonej szybie i czyszczę je dokładnie szczoteczką co jakiś czas, zwracając uwage na ewentualne zanieczyszczenia w profilu wycieraczki Choć summa sumarum muszę Wam w pewnym stopniu zwrócić honor-dotychczas nie znalazłem lepszego rozwiązania (czytaj: producenta). Tymczasem dziękując za dyskusję zasłużonym wystawiam "pomógł"
Silnik: ABA Pomógł: 21 razy Wiek: 47 Dołączył: 07 Mar 2006 Posty: 505 Skąd: Nowogard
Wysłany: 2006-03-26, 00:21
Dzięki za Pomógł . A tak nawiasem mówiąć to też jestem ciekawy tych VALEO , jak założysz to po jakimś czasie możesz coś napisać na ich temat jak już tak ze 4 godzinki wypracują moze się okazać, ze rzeczywiscie sa dobre :wink:
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2006-03-26, 11:58
Opowiem wam co ostatnio słyszałem:
Ojciec mojego kumpla ma małą firmę i praktycznie codziennie rozwozi towar swoim Transporterem. Kilometrow trzaska co niemiara i czego by nie używał to i tak max 2 miechy i musiał wymieniac bo tak mu mazały że nie było drogi widać. Aż jakies pół rok temu znalazł u nas w mieście w małym sklepiku jakies bezfirmowe wycieraczki podobno powlekane teflonem za cene ok. 8 zł. Kupił i taraz wszystkim poleca - dopiero po jakiś 5 miesiącach zaczęły się pojawiać pierwsze małe smugi.
Ja jeszcze troche dobije te co mam i pewnie na wiosne zakupie sobie tą rewelacje
Wysłany: 2006-03-26, 21:48
stopa dzieki za plusa,ciekawostka dzisiaj wracalem z pomorz dokladnie ze slupska i cala droge padalo,mam zalozone wycieraczki takie najtansze za 12pln firmy brak i powiem ze calkiem dobrze zbieraja a maja juz 1,5roku zaczynaja zostawiac tzw kreski na szybie ale jeszcze cos widac jak sie jedzie za tirem lub sie go probuje wyprzedzic.pozdrawiam
Pomógł: 11 razy Wiek: 43 Dołączył: 07 Mar 2006 Posty: 1539 Skąd: Jabłonna
Wysłany: 2006-03-27, 23:33
heeh no prosze widze ze moj temat powraca. i dobrze ze zostal odgrzany. moze ktos co s mundrego jeszzcze wymysli. ja narazie smigam na jednym piorze z kauflandu a drugie zostawilem te co bylo. to z kauflandu jest bardzo miekkie, az za bardzo, taka flegma. ale narazie sie sprawsza. kompet 2 szt 60cm kosztowal cale 5,99 zl. to drugie pioro, jest lekko twardsze, za to duuuzo sztywniejsze, przez to ze ma zamontowane po obu swoich stronach metalowe wstawki. i musze przyznac ze jest pierwszorzedne. niestety nie wiem jakiej to firmy. trza poszperac. moze ktos bedzie wiedzial.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-03-28, 01:38
ja z Bosha byłem bardzo zadowolony. Na tych wycieraczkach, jak dobrze pamiętam mykałem koło 3 lat, a tłucze trochę kilometrów w roku... Zima, lato, każadą porę roku bez problemów. Teraz mam Championy od jakiegoś pół orku, też nie narzekam ljak narazie sprawują się wyśmienicie. Ja tam wolę wydac stówkę na wycieraczki i jeździć na nich pare lat niż co tydzień kupowac marketowe po 10 zł... A przeszedłęm już różne tanie wycieraczki i dopero po nich kupiłem Bosche... Nie ma sensu oszczędzać na wycieraczkach, i tak wyjdzie na jedno...
a ja mam nie wiem jakie i ścierają idealnie ale nie mogę wytrzymać tego że nawet przy dużym deszczu strasznie słychać to tarcie o szybę. to jest wkurzające. wiem, że przed zimą chodziły cichutko a teraz wytrzymać się nie da. czy to oznacza, że należy je już zmienić? mam jeszcze taki problem, że one strasznie głośno sie tłuką, tzn w miejscu gdzie sa umocowane przy masce, są jakby luźne i hałasują w trakcie gdy wycieram szyby oraz nieprzyjemnie stukają gdy auto rusza i się trzęsie(tzn gdy jeszcze nie puszczę hamulca ale sprzęgło już gotowe i silnik rwie sie do lotu:)
czy można je jakoś przykręcić czy trzeba kupić całe nowe?
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-04-16, 21:44
Zobacz cyzy nie poluzowały Cis ie zaczepy od wycieraczek oraz same ramiona wycieraczek...
Dziwne, że głośno wycierają skoro dpbrze czyszczą szybę, u mnie razem z tarciem szło gów... wycieranie szyby...
Wysłany: 2006-04-17, 19:25
jechalem teraz niedawno 200kilometrow z kumplem w deszczu i zajebiscie mu wycieraczki mu zbieraly jak sie pozniej dowiedzialem producentem jest valeo.pozdrawiam
Silnik: 1.8 ABS 66kW Pomógł: 10 razy Wiek: 38 Dołączył: 06 Mar 2006 Posty: 1375 Skąd: Leszno
Wysłany: 2006-04-19, 16:01
a ja ostatnio jak z wujem bylem w Gubinie, to wuja kupil chodzone wycieraczki BOSHa(odczepil od jakiegos starszego peugeota, ktory juz stal na czesci)-i nie ma lepszych wycieraczek(dodam, ze zaplacil 5 zl za sztuke ) a no i jeszcze na co warto uwage zwrocic-niektore maja takie plastkikowe latki, ktore przyciskaja je do szyby podczas jazdy-i to daje tez efekt. pozdrawiam
_________________ VW jest bogiem, predkość nałogiem, życie zabawą jazda podstawą
Wysłany: 2006-04-25, 03:13
A mi wracając dzisiaj z Niemiec odpadła wycieraczka (zerwała się na nicie ) i musiałem kupić na przydrożnej stacji. Zakupiłem jedną wycieraczkę KEIMANN założyłem wszystko pięknie ładnie deszczyk sobie pada ona wyciera jak na razie dobrze , dojeżdżam do granicy i zaczeło lać pożądnie więc wycieraczke na wyższy biieg co by nadążały zgarniać wodę , Przejechałem granice to mineło około 1,5 godz pracy wycieraczki i zaczeła mazać szybę , spryskiwanie szyby nie pomogło dalej mazała , jak wstane rano to zdecyduje co z nią zrobić . Drugą wycieraczke mam Bosha i nie mam z nią najmniejszego kłopotu już od paru ładnych miesięcy a tu nowy zakup i odrazu ZONK :cry: " KEIMANN" Nie polecam
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2006-10-03, 12:30
Odświeże stary temacik.
Szukałem i pytałem w tym sklepie o te pióra powlekane teflonem już kilka razy ale niestety pojawiły się tylko raz i od tamtego czasu ich nie widać
Ale ostatnio w tym samym sklepie kupiłem 2 komplety wycieraczek (do Ventki i do Kangoo) powlekanych grafitem i za wszystko zapłaciłem 30 zł
Zakupione wycieraczki są niemieckiej firmy ALCA i jak dotąd nie narzekam. Wczoraj jechałem w dość dużym deszczu i całkkiem nieźle wode zbierały.
Wysłany: 2006-10-04, 00:54
Janadal polecam Champion lub Bosch.
Już roczek jeżdżę na Championach, przetrwały ostatnią sroga zimę, to lato i dzisiaj wracając z Warszawy w potworną ulewę wycierały szybę jak nówki... Także śmiało polecam Championy.
Wysłany: 2006-10-04, 02:33
Wiecie co a ja mam taki motyw , jedną wycieraczke mam Boscha a drugą Valeo i obie dobrze się spisują . , Boscha ma już 11 mieśęcy a Valeo około 7 mieśęcy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum