Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Telewizja
Autor Wiadomość
sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2012-01-02, 19:32   Telewizja

Wcześniej był temat i splitterze cyfry+, ale fajnie by było, żeby wszystko znalazło się w jednym temacie (można by go scalić), pożyteczne porady itp., ale żeby można było coś łatwo znaleźć, a tam mały bałagan w temacie jest. Ale do rzeczy...

Miałbym kilka pytań, ale najpierw:
- Jakie są ogólnodostępne kanały FTA na HotBirdzie warte uwagi? W sumie w google znalazłem spis polskich FTA i 21 kanałów polskich znalazłem, ale czy może jeszcze jakieś są?

- Mam konwerter na dwie satelity. Ustawiony idealnie na HotBirda, siła sygnału 70-80, a moc na 100%. Tego satelitę doskonale odbieram, ale nie łapie mi za to wszystkich kanałów na Astrze. Za każdym razem znajduje mi tylko 38 kanałów, a przecież powinno być ich o wiele, wiele więcej, między innymi także rydzykowa telewizja, której ja nie mam. Co może być powodem? Na Astrze siłę sygnału mam 57, a jakość na 100%.

- Czy ma lub miał ktoś do czynienia z telewizorem Samsung serii D6500?
Ostatnio zmieniony przez sebastian 2012-01-02, 19:38, w całości zmieniany 1 raz  

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2012-01-24, 19:25   

W domu posiadam dwa odbiorniki satelitarne podłączone do jednej anteny i jednego konwertera. Do pierwszego telewizora biegnie kabel o długości około 20 metrów. Do drugiego telewizora - około 40 metrów. Zastosowany kabel w obu przypadkach zakupiony został z wyższej półki, tj. 2.50 za metr - gruby, miedziany rdzeń i miedziany oplot. Żadna tandeta. Jako, że w pierwszym przypadku w telewizorze znajdującym się bliżej anteny problemu z odbiorem nie ma (jakość i moc praktycznie wszędzie na 100%), to w drugim telewizorze, tym dalej umiejscowionym, problem z sygnałem już daje się we znaki. Praktycznie, sądząc po tym, co na telewizorze jest napisane, spadek sygnału jest dość znaczący, niekiedy nawet i o połowę. W dodatku, podczas brzydszej pogody pojawiają się zakłócenia w postaci tych kwadratów, zanik obrazu, dźwięku itp. (ale to przede wszystkim na tych kanałach HD). Moje pytanie jest następujące, czy zastosowanie wzmacniacza satelitarnego załatwi sprawę? Jeśli tak, to jaki kupić i w którym miejscu należałoby go umiejscowić? (Jak już wspomniałem, kabel jest raczej porządny, w całości wykonanym z miedzi).

astaroth 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1.9TD
Wysłany: 2012-01-24, 21:22   

A może to konwerter jest kiepskiej jakości ?

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2012-01-25, 17:18   

astaroth napisał/a:
A może to konwerter jest kiepskiej jakości ?
No raczej chyba nie, gdyż na jednym, jak i na drugim telewizorze by było nie za ciekawie. Natomiast tylko u mnie sygnał jest gorszy, a w tym, znajdującym się bliżej konwertera wszystko gra jak należy. No przeszło prawie dwa razy więcej kabla idzie do mnie...

Odpowiedz do tematu