Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z łożyskiem (chyba), dziwne odgłosy (sprzęgło)
Autor Wiadomość
collin31 
Niedzielny kierowca

Silnik: 1.9 TD
  Wysłany: 2012-07-17, 22:25   Problem z łożyskiem (chyba), dziwne odgłosy (sprzęgło)

Witam wszystkich Forumowiczów !! !

piszę z pytaniem dotyczącym diagnozy usterki w moim Venciaku. Problem dotyczy prawdopodobnie lewego tylnego koła, choc nie jestem pewien - gdy jadę co najmniej 40km/h coś "huczy" (podejrzewam łożysko). Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś z Wrocławia pomógł mi zdiagnozowac problem lub polecił jakiś dobry tani warsztat. Jeżeli to łożysko tylnego koła, to czy potrzebna jest do wymiany prasa, czy mogę to sam wymienic?

Posiadam silnik 1.9 TD z ręcznym ssaniem. Podczas wciśniętego sprzęgła do końca, silnik pracuje bez problemu. Jeżeli natomiast puszczę sprzęgło (chodzi na luzie), pojawia się dziwne drżenie. Gdy wciskam sprzęgło do końca z powrotem, wszystko wraca do normy. Nie ma znaczenia czy silnik jest zimny, czy ciepły, nie ma znaczenia czy jest wduszone, czy wyciągnięte ssanie. Podczas jazdy, gdy puszczam sprzęgło i jedzie na biegu to też pojawia się ten dodatkowy dźwięk, a gdy wcisnę gaz to niknie. Macie pomysły, co może byc przyczyną?
Proszę o pomoc i dobre rady :)
Mile widziana pomoc przy wymianie części (odwdzięczę się :) %%%%)

vwjanekvento 
Donator

Silnik: 1.8 GLX
Wysłany: 2012-07-17, 22:35   

Z lozyskiem to pewnie juz nadeszla pora na wymiane choc zawsze mozna wziasc pod uwage opony, tez czesto moga huczec ale ja podejrzewam jednak lozysko, mi przy wymianie nie byla potrzebna prasa kazdy ma swoj sposob na wymiane ja np.wybijam je i potem wbijam rowno :]
Grupa Lubuska
http://forum.vwvento.org/viewforum.php?f=60

zeniTh 
Ventka to mój dom!

Silnik: 2.8 V6
Wysłany: 2012-07-17, 22:35   

1, na 99% bedzie to łożysko, a które to nie ważne bo łożyska wymienia się parami i nie są takie drogie 30 - 40 zł za kpl. na jedno koło
nie potrzebujesz prasy, sam sobie bez problemu wymienisz ;)

2. będzie to raczej łożysko w sprzęgle (tzw. dociskowe/oporowe) już swoje przeszło i się odzywa, także trzeba będzie odwiedzić mechanika, chyba że sam ściągniesz skrzynię i wymienisz
Ostatnio zmieniony przez zeniTh 2012-07-17, 22:36, w całości zmieniany 1 raz  

collin31 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2012-07-18, 11:42   

Witam,
co do lożyska to postaram się sam to zrobic, ale nie jestem pewien, czy to jest na 100% lożysko, bo jadąc na miejscu kierowcy ewidentnie wydaje mi się, że to tylne lewe lożysko, ale czy na pewno - nie wiem. Jak mam to sprawdzić, czy to na pewno to ?

Co do sprzęgła, jak napisal zeniTh, to nie może być to, bo jakiś rok temu było wymieniane kompletne sprzęgło - wszystko nowe, razem z linkami od pedała i dociskiem tarczami itp Dodatkowo kładłem tylko wyższą półkę.

Dzieje się to tylko, jak puszczę sprzęgło i sam nie wiem, co to może być dokładnie.

Fajnie by było, jakby może ktoś z Wrocławia pomógł :) w diagnozie i może w usunięciu usterki :)
Pozdrawiam

zeniTh 
Ventka to mój dom!

Wysłany: 2012-07-18, 20:56   

collin31 napisał/a:
Jak mam to sprawdzić, czy to na pewno to ?

podnieśc auto na lewarku i pokrecić kołem, jak szumi to właśnie to ;)

a co do drugiego, jedź do mechanika, ale obstawiam że to samo Ci powie
kolega miał to samo w swoim clio, takie same objawy

pozdro

collin31 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2012-07-19, 15:11   

z kolem juz wiem co i jak a co do tego ze puka jak puszczam sprzeglo a jak wciskam to nie to nadal nie wiem co i jak :(
ale bede z tym walczyl he he a no i jeszcze pasek musze zmienic bo wstyd bo latem pasek piszczal he he
Pozdro

szosu 
Autostopowicz

Silnik: aaz
Wysłany: 2012-07-19, 18:45   

Problem z piszczącym paskiem może być zapowiedzią poważniejszego problemu- ściętego klina na wale. Widzę że masz silnik td więc jest to bardzo prawdopodobne, przynajmniej u mnie tak to wyglądało.

Pozdrawiam

collin31 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2012-07-20, 09:54   

Witam
Wydaje mi sie ze to tylko wyciagniety i wysluzony pasek no jak chwilke pochodzi i sie rozgrzeje to juz nie piska piska tylko jakies 3min jak jest zimny a jak zlapie tylko lekka temp. to jest wszystko oki :) a pasek juz troszke ma z tego co wiem he he
pozdro

zeniTh 
Ventka to mój dom!

Wysłany: 2012-07-20, 18:21   

jak to pasek od alternatora to go trochę naciągnij jeszcze i nie będzie piszczał nawet na zimnym ;)

collin31 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2012-07-21, 14:54   

naciagniety to jest on juz ma po prostu juz swoje za soba i czas na nowy he he ale nadal mnie martwia te dziwne dzwieki a ostatnio pojawil mi sie tez problem z kierunkami bo wciskam hamulec to wylaczaja mi sie kierunki a jak puszcze wszystko jest oki a jak trzymam hamulec juz nie tylko na desce widze ze sie kierunki podswietlaja czym mocniej naciskam hamulec tym mocniej sie zapalaja jak z hamulcem tylko nie wiem od czego zaczac gdzie moze byc zwarcie bo kostki bezpieczniki juz sprawdzalem sa oki
moze macie jakies pomysly ??

zeniTh 
Ventka to mój dom!

Wysłany: 2012-07-21, 15:17   

słaba masa, sprawdz styki masy w lewej tylnej lampie (gruby brązowy przewód)
Ostatnio zmieniony przez zeniTh 2012-07-21, 15:18, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu