Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Czego brakuje w waszym miejscu zamieszkania?
Autor Wiadomość
dikus14 
Zapalony Ventkarz
Szukam pracy!

Silnik: 1.8 Pb +LPG
Wysłany: 2012-09-03, 23:31   Czego brakuje w waszym miejscu zamieszkania?

Witam. Mam pytanie. Przymierzam sie na założenie własnej działalności. Tylko mam problem na czym ta dzialalność ma sie opierac. Nie mam zamiaru tkwić z bezrobociu bo takie w naszym choler**** kraju panuje. Wertując ogłoszenia któryś dzien z kolei straciłem jaka kolwiek szanse na znalezienie uczciwej, normalnej pracy. Dlatego tez podsunął mi sie pomysł własnej działalności . Czego u was w miescie nie ma? Czego jest mało a na dane usługi jest popyt?? Jakiś sklep usługowo-handlowy?Jeśli mieszkacie na wioskach ( nie obrażam nikogo oczywiście)czego brakuje w okolicznych miasteczkach??Pozdrawiam

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2012-09-04, 16:56   

Dość ciekawym rozwiązaniem, czego na przykład nie ma u mnie w mieście ani w regionie, byłoby utworzenie tzw. warsztatu samoobsługowego. Widziałem kiedyś coś takiego w tv i mi się bardzo pomysł spodobał. Najlepiej ulokować się w pobliżu większych skupisk bloków, jakiejś dużej mieszkaniowo dzielnicy i interes kwitnie. Bo przecież większość z nas samemu może coś pomodzić przy autkach, zna się na wielu rzeczach, mogłaby samemu coś naprawić, wymienić, ale nie ma warunków na to (tak jak ja na przykład - mieszkam w domku, ale nie mam kanału, żeby sobie coś zrobić, gdzie mogę tylko posiłkować się lewarkiem). Na początek ze dwa stanowiska, przyjeżdża klient, ustalasz jakąś cenę za np. pół godziny albo godzinę, dodatkowo za wypożyczenie narzędzi również jakaś opłata i można jakoś funkcjonować. Bo nie ma co ukrywać, że robocizna w profesjonalnym warsztacie sporo może kosztować, nie każdego stać, więc każdy kombinuje jak może - jedni sami pod blokiem się męczą, drudzy korzystają z gościnności szwagra itd. A tak, mogliby sobie samemu coś zrobić, przynajmniej jak samemu to dokładnie. Dodatkowo jakieś typowe materiały mógłbyś zakupić na stan, jak np. jakieś filtry, gdzie ktoś by chciał sobie olej wymienić to od razu by filtr zakupił i ma wszystko załatwione. W międzyczasie mógłbyś się zaopatrzyć w diagnostykę komputerową i jeszcze większa rzesza ludzi by zjeżdżała do Ciebie.

No ok., można powiedzieć przecież, że kupując np. olej w sklepie wymiana jest za darmo, więc po co mam sobie brudzić przy tym ręce. Ale nie ma też co ukrywać, że każdy by wolał samemu to zrobić, bo dokładniej, a warsztaty nie mają przecież na to tyle czasu. Także mi się wydaje to ciekawym rozwiązaniem, a rzadko można spotkać branżę tego typu. Koszt wynajmu jakiejś hali, koszt zakupu podnośników, sprzętu, kluczy itp. swoje kosztuje, wiadomo. Nie mógłbyś też przecież brać nie wiadomo jakiej kasy za to, bo nikt Ci nie przyjedzie wówczas. Najlepiej po prostu, jeśli pomysł wydawać by Ci się mógł ciekawy, musiałbyś pojeździć, popytać ludzi co o tym sądzą, zapytać, jak naprawiają swoje samochody, czy wolą samemu, czy ktoś miałby to robić - taką uliczną sondę jak gdyby. I na podstawie tego już byś wiedział, czy warto...

U mnie w mieście tego nie ma, a na osiedlach wiele ludzi samemu coś próbuje majstrować, inni często jeżdżą na "garaże", do znajomych, co mają kanał w garażu i tam grzebią. I tak interes kwitnie u nas. Nawet nieoficjalnie się ogłaszają, że jakieś tam niewielkie naprawy wykonuje "heniu" na "garażach" :D

dikus14 
Zapalony Ventkarz
Szukam pracy!

Wysłany: 2012-09-07, 13:40   

Dzięki sebastian, za jedyną odpowiedź:) Poczekamy na innych:) Szkoda że musimy życ w takim kraju. Każdy kandydujący na głowę Państwa zapewnia że bedzie tak cudownie co to on nie zrobi, i niestety zawsze to samo;/

adamwwy 
Ventofan

Silnik: 2.0AQY
Wysłany: 2012-09-08, 13:43   

Może najpierw napisz ile pieniędzy chciałbyś na to przeznaczyć?? Nie myślałeś o jakiejś państwowej pracy?? Straż Pożarna, Policja??
Zapraszam na tanią wymianę opon: http://forum.vwvento.org/...p=215524#215524

dikus14 
Zapalony Ventkarz
Szukam pracy!

Wysłany: 2012-09-09, 01:00   

Do policji składam papiery dokładnie za 10 dni bo musze kilka spraw załatwic. ok 20 K mogłbym wyłożyc. Dlatego szukam pomysłu .

Laskos 
Kierowca eLki

Silnik: 1Z bez IC
Wysłany: 2012-09-09, 21:44   

Z taką sumą może być problem żeby z czymkolwiek ruszyć. Jeżeli masz znajomości na zachodzie, możesz oczywiście próbować sprowadzać samochody - tylko czy to wypali przy takim nasyceniu rynku? Osobiście próbowałbym albo w kierunku sklepu z częściami do trzech, góra czterech marek(grupa VW na przykład :D ), albo bawiłbym się w jakąś świetlicę, klub, te klimaty.

adamwwy 
Ventofan

Silnik: 2.0AQY
Wysłany: 2012-09-14, 00:25   

dikus14 napisał/a:
Do policji składam papiery dokładnie za 10 dni bo musze kilka spraw załatwic. ok 20 K mogłbym wyłożyc. Dlatego szukam pomysłu .

Nastaw się na duże wymagania i długi czas oczekiwania. Ja papiery złożyłem w lutym, rozmowę wstępną miałem 2 lipca, TWO i TSF 9 września, a jeszcze klika etapów przede mną. Nabór trwa około 10-12 miesięcy więc przez tyle czasu musisz mieć jakąś pracę...
Zapraszam na tanią wymianę opon: http://forum.vwvento.org/...p=215524#215524

dikus14 
Zapalony Ventkarz
Szukam pracy!

Wysłany: 2012-09-14, 14:10   

Miałeś juz MS?? Daj na PW moze GG bo mam kilka pytań

ferpo99 
Autostopowicz

Silnik: 1,4
Wysłany: 2012-11-01, 18:25   

u mnie brakuje wszystkiego;/ taka dziura