Pomógł: 3 razy Wiek: 47 Dołączył: 28 Sie 2006 Posty: 268 Skąd: Kraków
Wysłany: 2007-04-13, 09:15 Apteczka
Tak się zastanawiam, ilu z Was wozi w samochodzie apteczki. A jeżeli już to czy są one prawidłowo wyposażone. Taka refleksja po tym tekście:
http://www.kochajzycie.pl/news/070205_1.htm
A ja myślałem że apteczki są obowiązkowe Tak czy siak wożę ją od paru lat, tak samo jak i scyzoryk (przydaje się na grzybki ), a od zeszłego roku wożę również ze sobą kamizelkę odblaskową. Mam nadzieję że nigdy w życiu mi się te przedmioty nie przydadzą, ale nikt nie wie co się jutro wydarzy. Nawet taka apteczka za 3,95 zł może się już na coś przydać, niż tylko gołe ręce. Moja znajoma z Maltańskiej Służby Medycznej nosi cały czas przy sobie 4 sztuki rękawiczek w pudełku po kliszy fotograficznej oraz taką maskę ratowniczą, bo to naprawdę mało zajmuje a może się przydać podczas ratowania człowieka lub nawet zwierzęcia. Ale fakt Poldi artykuł daje do myślenia
_________________ Gość, jeśli pomogłem, to kliknij pomógł. Będzie mi miło
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-04-13, 10:53
Ja wożę i zawsze woziłem, ale przyznam się bez bicia, że kupuję co jakiś czas przy okazji zakupów w markecie i zapewne jej wyposażenie jest kiepskie...
Ja mam to szczęście że Matka jest pielęgniarką w szkole i jak coś mi brakuje to zawsze mogę dołożyć bez problemu A moja apteczka wygląda mniej więcej jak torba na WF.
_________________ Gość, jeśli pomogłem, to kliknij pomógł. Będzie mi miło
Silnik: 1,8 Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 14 Maj 2007 Posty: 193 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2007-05-19, 09:46
Apteczka jest nie obowiązkowa, ale każdy powinien ją wozić bo nikt nie zna czasu ani godziny kiedy może się przydać , ja zawsze woże dobrze wyposażoną apteczkę i kamizelkę odblaskową
Szycha...
Silnik: 1,8 Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 14 Maj 2007 Posty: 193 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2007-05-19, 16:02
Z tego co wynika prosto oto co pisze dokładnie z kodeksu
"Przypominamy, że zgodnie z polskimi przepisami drogowymi posiadanie apteczki
pierwszej pomocy w samochodzie osobowym jest tylko zalecane" .
Nie chcę się kłócić ale z tego co zrozumiałem i przeczytałem nie jest obowiązkowa
Wysłany: 2007-05-19, 16:54
Nie chodziło mi o to by się kłócić tylko o sam fakt czy jest ona u nas obowiązkowa,
sam w mojej ventce posiadam i nie zamierzam jej zlikwidować bo nigdy nic nie wiadomo,
Pozdrawiam Szycha...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum