Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
zagadkowe wzrosty temperatury
Autor Wiadomość
kawes 
Niedzielny kierowca

Silnik: 1,9 TD
Wysłany: 2012-12-09, 12:03   zagadkowe wzrosty temperatury

szanowne grono podejrzewam ze jest to wada czujnika temperatury cieczy chlodzacej silnik. problem wyglada nastepujaco: podczas jazdy w warunkach miejskich temperatura nie wzrasta do 90 oC jest w granicy 85oC wczoraj podczas podruzy temperatura nagle wzrosla mi do 110oC gdy sie zatrzymalem spadla (odczyt ze wskaznika na desce rozdzielczej) do 90oC raptem w 5-8 minut termostat sie załacza bo przeplyw przez chlodnice jest (dolna rura ciepla) czujnik zalaczenia wentylatora jest nowy wentylator załaczony na mostek dziala, jezdzi sie tylko troche nie pewnie bo nie wiadomo czy ta temperatura faktycznie tak skacze czy sa jakies bledne odczyty z czujnika. z tego co zauwazylem to ten czujnik ktory wskazuje temperature jest cztero pinowy - odpowiada on za cos jeszcze? jest problem ze zdobyciem tego czujnika? jakie sa jego koszty? i o czym pamietac wymieniajac go? no chyba ze ktos mial taki problem i jednak to nie byl czujnik pomozcie bo szkoda serca mijej ventki. pozdrawiam

MaxS 
Ventofan

Silnik: 1.9D
Wysłany: 2012-12-09, 13:31   

Jeśli się okaże że to czujnik to kupuj tylko oryginał. Szkoda kasy na tanie zamienniki bo i tak większość źle pokazuje. Do AAZ był 4pinowy zielony.
Czujnik odpowiada za pokazywanie stopni oraz z tego co wiem to daje sygnał do grzania świec.
Pozdrawiam.

kawes 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2012-12-09, 18:54   

dzisiaj udalo mi sie dorwac termometr od znajomego w zakresie temperatur od -40 do 150 oC jade zaraz auto rozgrzac i sprawdzic czy temperatura rzeczywiscie sie podnosi powyzej 90oC

kawes 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2012-12-10, 08:35   

auto na wczorajszych testach nie pokazywalo czegos do czego mozna by sie przyczepic temperatura w granicach 80oC. dziwna sprawa dla mnie, macie moze pomysl jak sprawdzic ten czujnik aby byc pewnym ze to on sie sypie?

kawes 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2012-12-13, 10:23   

wczoraj znowy zaczely dziac sie cuda i to po przejechaniu zaledwie 15 km. dzisiaj dobieram sie do calego ukladu chlodzenia moze cos jest przytkane, kontrolnie wymienie termostat i zobaczyc chcem jak wyglada pompa

kawes 
Niedzielny kierowca

Wysłany: 2012-12-15, 15:17   

po rozkreceniu ukladu okazalo sie ze:
pompa wyglada tak:

to ja wymienilem na nowa z korpusem, dodatkowo byla zatkana chlodniczka oleju to ja przedmuchalem sprezarka i wyglada na to ze przeplyw jest. kontrolnie wymienilem termostat i czujnik temperaturu(zielony). po testach auto podczas ruchu ma ok 93oC a na postoju przy odpalonym silniku 86.5oC. termostat sie nie otwiera bo dolna rura od chlodnic jest zimna. nie mam pojecia co jeszcze moze byc nie tak, poprzednio wskazowka temperatury nigdy nie stawala mi na bacznosc. podpowiedzcie co jeszcze moge zrobic, pozdrawiam

Odpowiedz do tematu