Wysłany: 2013-04-19, 00:12 Vento 1.8 dusi sie na gazie prosze o pomoc
Witam wszystkich
mam taki problem ze moj ventyl jakby troche niemial mocy na gazie. Po zmianie biegu i wcisnieciu pedalu gazu do podlogi w przedziale 2000-3000 dusi sie i traci moc. Dzieje sie tak jak do silnika dostarczane jest zimne powietrze przez filter. gdy dolot zimnego powietrza jest przymkniety i zasysa cieple spod kolektora jest lepiej ma moc i sie niedusi. Wie moze ktos czemu tak moze byc?? Z tego co sie orjetuje to na dolocie powinnien zasysac zimne zeby bylo lepiej a nie odwrotnie. Prosze o opinie.
Pozdrawiam
witam. ja miałem podobne objawy i też go dusiło przy 3tyś obrotów. wymieniłem przewody wysokiego i świece i problem znikł. nie wiem czy u Ciebie to będzie przyczyną szarpania ale warto sprawdzić stan świec. może akurat to pomoże. jeśli nie to musisz dalej szukać.pozdrawiam
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2013-04-29, 20:26
Skoro ciągnie tylko ciepłe powietrze i widać, że jest tak ustawione, zapewne miałeś do czynienia z gazownikiem-druciarzem.....często jest tak, że gdy ktoś nie ma wiedzy lub montuje badziew po kosztach do auta, daje dolot na ciepłe powietrze, gdyż w tedy jest łatwiej ustawić auto, a dokładniej wolne obroty. Chodź do 1.8 w vento powinien być gaz na dobrym kompie, który skoryguje krokowca pod wpływem odczytu z sondy.
Co tam masz u siebie .....jest w ogóle komp czy masz na śrubie (teoretycznie nielegalnej w vento)
Witam ponownie.
DZiekuje za odpowiedzi:)
Mam tam zamontowanego staga 2l kupilem autko z ta instalacja i takie objawy dziwne teraz jeszcze sprawa sie pogorszylaa bo po przejechaniu kilkunastu kilometrow gdy sie zagrzeje to wogole niechce jezdzic na gazie wciskam pedal gazu a obroty zamiast wzrastac spadaja i auto gasnie musze pojezdzic troche na benzynie zeby znowu zlapal na gazie. Co do swiec to mam zalozone boscha z 3 elektrodami i sa w dobrym stanie na kablach tez niema zadnych przebic. Dzis zakupilem kabelek i VAG pokazal mi jakis blad czujnika halla czy to moze byc przyczyna??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum