Wysłany: 2013-08-16, 16:18 Problem z alarmem... Może ktoś będzie wiedział :O
Witam!
Tak jak w temacie pojawił się u mnie problem z alarmem (tytan, zdjęcia jednostki centralnej na dole). Mianowicie pewnego razu zrobiło mi się zwarcie na przewodzie od kierunkowskazów. Dokładnie chodzi o obwód lewego kierunku (plus zetknął się z minusem na włączonych awaryjnych). Oczywiście poszedł dymek, zwara i bezpiecznik wyruchało. Ale w tym momencie pojawił się problem z alarmem, który dosłownie zwariował: zaczęła się świecić ciągłym, ale słabszym światłem dioda od alarmu. I najważniejsze podczas włączenia kierunkowskazu, bądź awaryjnych załącza się alarm - dokładnie w momencie kiedy zapalają się kierunki. Innymi słowy wraz z częstotliwością działania kierunkowskazów załącza się alarm (syrena), czyli wyje nie wyje i tak non stop podczas działających kierunków.
Odłączyłem centralkę (tą najgrubszą kostkę, która widać na foto) i cała elektryka bangla elegancko, oczywiście poza centralnym i alarmem.
Moim zdaniem przyczyna tkwi w tej właśnie centralce. A pytam dlatego iż nowa kosztuje ok 60zł, a sama diagnoza 80zł.... HELP !
Silnik: 1,8 AAM Pomógł: 11 razy Dołączył: 14 Maj 2010 Posty: 620 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2013-08-16, 18:11
Miałem podobny problem, ale z alarmem innej firmy... Też zrobiło mi się zwarcie. Pisałem do firmy, od której kupowałem, ale wolałem kupić nowy alarm. Tak jak pisałeś 60zł kosztuje nowa, a 80zł diagnoza, więc nie wiem czy jest sens cokolwiek kombinować.
Silnik: 1,8 AAM Pomógł: 11 razy Dołączył: 14 Maj 2010 Posty: 620 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2013-08-17, 11:06
Tak. Lepiej wymienić i masz święty spokój, a 60zł to nie jest wielka suma za taki sprzęt, więc szkoda zachodu, a nawet jakby jakimś cudem udało Ci się to naprawić to chyba nie chcesz, żeby np. zaczęła Ci wyć parokrotnie syrena w ciągu nocy (moja miała takie odpały...)
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2013-08-18, 22:28
dokładnie kolego zmień samą centralkę, mam alarm tej marki tylko starszy model, działa bezawaryjnie ponad 10 lat. Zanim zmienisz jeszcze raz przepatrz okablowanie żeby nie było powtórki z rozrywki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum