Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z alarmem... Może ktoś będzie wiedział :O
Autor Wiadomość
loocyfer_9 
Ventofan
jarO!

Silnik: 1.8
  Wysłany: 2013-08-16, 16:18   Problem z alarmem... Może ktoś będzie wiedział :O

Witam!
Tak jak w temacie pojawił się u mnie problem z alarmem (tytan, zdjęcia jednostki centralnej na dole). Mianowicie pewnego razu zrobiło mi się zwarcie na przewodzie od kierunkowskazów. Dokładnie chodzi o obwód lewego kierunku (plus zetknął się z minusem na włączonych awaryjnych). Oczywiście poszedł dymek, zwara i bezpiecznik wyruchało. Ale w tym momencie pojawił się problem z alarmem, który dosłownie zwariował: zaczęła się świecić ciągłym, ale słabszym światłem dioda od alarmu. I najważniejsze podczas włączenia kierunkowskazu, bądź awaryjnych załącza się alarm - dokładnie w momencie kiedy zapalają się kierunki. Innymi słowy wraz z częstotliwością działania kierunkowskazów załącza się alarm (syrena), czyli wyje nie wyje i tak non stop podczas działających kierunków.
Odłączyłem centralkę (tą najgrubszą kostkę, która widać na foto) i cała elektryka bangla elegancko, oczywiście poza centralnym i alarmem.
Moim zdaniem przyczyna tkwi w tej właśnie centralce. A pytam dlatego iż nowa kosztuje ok 60zł, a sama diagnoza 80zł.... HELP !

bart_jawelin 
Ventomaniak
Ventyl 93r.

Silnik: 1,8 AAM
Wysłany: 2013-08-16, 18:11   

Miałem podobny problem, ale z alarmem innej firmy... Też zrobiło mi się zwarcie. Pisałem do firmy, od której kupowałem, ale wolałem kupić nowy alarm. Tak jak pisałeś 60zł kosztuje nowa, a 80zł diagnoza, więc nie wiem czy jest sens cokolwiek kombinować.

loocyfer_9 
Ventofan
jarO!

Silnik: 1.8
Wysłany: 2013-08-17, 09:45   

czyli tez centralka padła?

bart_jawelin 
Ventomaniak
Ventyl 93r.

Silnik: 1,8 AAM
Wysłany: 2013-08-17, 11:06   

Tak. Lepiej wymienić i masz święty spokój, a 60zł to nie jest wielka suma za taki sprzęt, więc szkoda zachodu, a nawet jakby jakimś cudem udało Ci się to naprawić to chyba nie chcesz, żeby np. zaczęła Ci wyć parokrotnie syrena w ciągu nocy (moja miała takie odpały...)

pablomed 
Pan i władca oktanów

Silnik: 2E
Wysłany: 2013-08-18, 22:28   

dokładnie kolego zmień samą centralkę, mam alarm tej marki tylko starszy model, działa bezawaryjnie ponad 10 lat. Zanim zmienisz jeszcze raz przepatrz okablowanie żeby nie było powtórki z rozrywki.

Odpowiedz do tematu