Witam ponownie, najpierw przeprosze za to że może być że temat jest nie w tym dziale ale do rzeczy, mam pytanie a nigdzie nie mogę znaleźć na nie konkretnej odpowiedzi chodzi o test wyjść silnika w Vag com czy test uruchamia się na zgaszonym silniku czy zapalonym (oczywiście zapłon włączony w obu przypadkach)? Oraz mam drugie pytanie mam dwa błędy 625 oraz 741 czy już ktoś z was przerabiał to??I co najprawdopodobniej jest do wymiany dodam że przy błędzie 741 światła stopu świecą bez wzgledu na to czy pali się kontrolka świecy czy nie i czy może to być czujnik włączenia świateł czy ten drugi czujnik który niby idzie do ECU? proszę o konkretne odpowiedzi
noi sam sobie znalazlem odpowiedz na moje pierwsze pytanie dzieki za zainteresowanie a dla potomnych zostawiam i pisze:) ze w vagu test wyjsc robi sie na zgaszonym silniku przy wlaczonym zaplonie. a odnosnie mojego 2 pytania to dalej aktualne czy ktos juz przeszedl te bledy??
noi bawiłem sie tymi czujnikami pedału hamulca i vagiem o co wkoncu jest kaman z tym błędem 00741 - Brake Pedal Monitoring
27-10 - Implausible Signal - Intermittent i teraz mam problem według innych stron z sieci po wcisnięciu pedału hamulca i sprzegła w vagu w grupie 006 druga kolumna powinno być 111 u mnie jest 110, po puszczeniu sprzegła a trzymaniu hamulca powinno być 011 a u mnie 010, czyli wniosek że pierwsza liczba to sprzęgło druga to czujnik hamulca ten co idzie do ECU ( sprawdziłem to tym że odpiąłem czujnik i cały czas było 1 a po włożeniu wtyczki 0) a trzecia liczba to ten czujnik co świecą światła stopu dodam że światła stopu po wciśnięciu pedału działają, i moje pytanie czy napewno tak powinno być ponieważ w vagu w tej grupie 006 nad druga kolumna jest napisane Brake ped F/F47/F36 z tego co wiem w wiring diagrams jest napisane że "F" to Brake light switch czyli światła stopu, "F47" to Cruise conrol. system brake pedal switch
(diesel direct injection system) czyli to ten czujnik co idzie do ECU a "F36" to Clutch pedal switch czyli pedał sprzęgła i O CO TU KAMAN?? nie mam zielonego pojęcia czy cos mam powalone w kompie czy gdzieś kable sa zamienione czy może coś nie tak ze światłami prosze pomóżcie bo ta kontrolka świec mnie dobije a chciałbym żeby moja Ventka wkońcu działała tak jak powinna. Aha dodam jeszcze że w pierwszej kolumnie w grupie 006 jest prędkość a u mnie jak jade jest cały czas 0 tak jakby ECU nie dostawał sygnału prędkości miełem ten bład 625 czyli sygnał prędkości i po przeczyszczeniu styków wtyczki i skasowaniu błedu, błąd nie powraca czy te dwa błędy maja coś wspólnego??? w razie czego dodam logi z jazdy od świateł do świateł może ktoś pomoże :/
Ostatnio zmieniony przez hotdriver 2013-10-27, 21:09, w całości zmieniany 2 razy
Problem rozwiązany okazało się że nie było komunikacji z komputerem przez czujnik zapalenia świateł stopu. Brak komunikacji był spowodowany tym że poprzedni właściciel lub ktoś inny nie włożył w ogóle wtyczki w gniazdo skrzynki bezpieczników oznaczone literą "W", sygnał z czujnika zapalenia świateł stopu idzie z czujnika na gniazdo skrzynki "E/3"(kabel czerwono-czarny) tam rozgałęzia się na gniazdo "K/4" (kabel czarno-czerwony) który idzie do świateł stopu oraz na gniazdo "W/4" (kabel również czarno-czerwony) który idzie do ECU na pin 44. U mnie wystawała tylko wtyczka z kablem do ECU która sobie wisiała i nie była podłączona problem polegał na tym że nie miałem w ogóle tej całej wtyczki 6 pinowej koloru zielonego która jest wtykana w to nieszczęsne gniazdo "W" więc podłączyłem przez zwykła wsuwke prosto na pin "W/4" i po podłączeniu zostało oczywiście dobre wyregulowanie tych dwóch czujników hamulca i błąd nie powraca:)
Więc zamykam temat, w razie jakichkolwiek pytań pisać
Problem rozwiązany okazało się że nie było komunikacji z komputerem przez czujnik zapalenia świateł stopu. Brak komunikacji był spowodowany tym że poprzedni właściciel lub ktoś inny nie włożył w ogóle wtyczki w gniazdo skrzynki bezpieczników oznaczone literą "W", sygnał z czujnika zapalenia świateł stopu idzie z czujnika na gniazdo skrzynki "E/3"(kabel czerwono-czarny) tam rozgałęzia się na gniazdo "K/4" (kabel czarno-czerwony) który idzie do świateł stopu oraz na gniazdo "W/4" (kabel również czarno-czerwony) który idzie do ECU na pin 44. U mnie wystawała tylko wtyczka z kablem do ECU która sobie wisiała i nie była podłączona problem polegał na tym że nie miałem w ogóle tej całej wtyczki 6 pinowej koloru zielonego która jest wtykana w to nieszczęsne gniazdo "W" więc podłączyłem przez zwykła wsuwke prosto na pin "W/4" i po podłączeniu zostało oczywiście dobre wyregulowanie tych dwóch czujników hamulca i błąd nie powraca:)
Więc zamykam temat, w razie jakichkolwiek pytań pisać
Ja też miałem swego czasu przeboje z czujnikiem stopu, mianowicie zaczęła mi mrugać kontrolka od świec, co po podłączeniu kompa wyszło, że uszkodzony czujnik stopu. No ale on się dziwnie zachowywał, bo gdy np. pedał hamulca odciągnąłem "od siebie", to wszystko było ok, nic się nie działo do momentu, do kiedy nie wcisnąłem go. Nie działał także tempomat, ponieważ komputer myślał, że cały czas jest wciśnięty stop i go nie załączał. Aczkolwiek dziwny przypadek, bo światła stopu świeciły się normalnie kiedy naciskałem na hamulec, a w roboczej pozycji się nie świeciły, więc wszystko było z nimi ok. Więc teoretycznie wynikało, że czujnik do wymiany. Ale jak rozebrałem cały spód, by zobaczyć jak on działa, doszedłem do wniosku, że ta sprężynka, która znajduje się w środku w tym czujniku, musiała się nieco wyrobić i trochę się zapadła. Wpadłem więc na pomysł, że skoro wszystko jest dobrze, kiedy pedał jest odciągnięty, więc trzeba było by coś podłożyć pod ten czujnik, żeby tę sprężynkę nieco wcisnąć głębiej. No i okleiłem kilka razy taśmą pedał hamulca dookoła, podkładając tym samym w miejscu stykania się z nim niewielki, cienki kawałeczek czegoś sztywnego. I jak ręką odjął, wszystko chodzi jak ta lala. A też mi się w vagu te wartości nie zgadzały, a to z racji błędnego odczytu z tegoż czujnika.
W mojej wersji są dwa czujniki stopu jeden niebieski na górze drugi czarny na dole pedału hamulca. Niebieski ma bezpośrednie podłączenie do ECU na pin 20 a czarny to właśnie ten o którym wyżej pisałem czyli wniosek że komp dostaje informacje z 2 czujników o położeniu hamulca ale gdyby nie Vag to w życiu bym nie doszedł co jest grane:)tom cio, tryb awaryjny to masz na myśli mrugającą kontrolkę świec?? jeżeli tak to odpowiem Ci że w ten sposób komputer informuje nas o jakimkolwiek problemie obojętnie z jakim czujnikiem ma połączenie w moim przypadku miał problem z czujnikiem hamulca dlatego odpowiem Ci twierdząco na Twoje pytanie i dodam że odczytanie błędu w Vagu nic praktycznie mi nie dało tylko poinformowało mnie w jakim mniej więcej miejscu mam szukać przyczyn, dopiero analiza bloków danych dała mi podgląd nad którym czujnikiem mam zwrócić większą uwagę. Bez Vaga myślę że na pewno powymieniałbym czujniki i Bóg wie co jeszcze a i tak bym nie naprawił.
czemu tak sądzisz??migająca kontrolka to błąd i automatycznie jest tryb awaryjny te auta nie są naszpikowane elektroniką jak nowe auta i nie obcinają obrotów ani nie wyłączają poszczególnych podzespołów np. możesz jechać tylko do określonej prędkości dlatego nie wprowadzają w tzw. "tryb serwisowy" tylko można powiedzieć tryb awaryjny, w przypadku awarii np. czujnika hamulca jak u mnie to nie możesz włączyć tempomatu ani pompa po naciśnięciu hamulca i sprzęgła nie przestawia się w tryb biegu jałowego a zauważyłem to po tym że jak nie było komunikacji z czujnikiem to po naciśnięciu pedałów wskazówka obrotomierza pomału spadała na swoje obroty czyli około 850, 900 obr/min a teraz jak wszystko działa to jak naciskam to moment i jest na tych obrotach nawet czasami nie mogę zauważyć tak szybko się to dzieje. Myślę że to jest na tej zasadzie że komputer wprowadza tryb awaryjny (czyli daje informację oraz odłącza elementy które są zbędne do prawidłowej funkcjonalności silnika) ale odgaduje lub może nie ma tego w swoim oprogramowaniu że dalsza jazda nie zagraża uszkodzeniu silnika bo w nowych masz tak że byle czujnik jest zwalony i od razu tryb serwisowy i wleczesz się jak głąb bo komputer myśli że to uszkodzenie mechaniczne a w rzeczywistości to czujnik
migająca kontrolka to błąd i automatycznie jest tryb awaryjny
No niekoniecznie właśnie... U mnie kontrolka migała, bo czujnik pokazywało, że był uszkodzony, ale jeździłem normalnie. Kilka dni tak przejeździłem, nim się wziąłem za niego i normalnie jeździł, na każdym biegu i na każdych obrotach, nie zauważyłem także jakiegoś powolnego spadku obrotów, tak jak pisałeś. Wszystko działało prawidłowo poza tym, że kontrolka migała, bo sygnalizowało, że niby hamulec wciśnięty. Nie działał tylko tempomat, z wiadomego powodu. I to wszystko.
To w takim razie nie mam pojęcia jak w Vento objawia się tryb awaryjny?:/ Sądziłem że u nas w Ventylach poprostu zapalanie się kontrolki wystarczy żeby nazwać to trybem awaryjnym bo inaczej jak można to nazwać??? A co do obrotów to bez kitu szczera prawda z tym błędem jeździłem odkąd kupiłem auto czyli dość długo i dopiero teraz naprawiłem, i naprawdę jest zauważalna różnica na obrotomierzu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum