szanowne grono juz nie mam pomysłów co z tym zrobić. jest to juz czwarty pasek w ciągu dwóch. nowemu nic nie dolega przez jego pierwsze kilka dni później klekocze dosyć głośno. wymieniłem pasek na krótszy i na początku było git, do dzisiaj, słychac mnie z kilometra. najdziwniejsze dla mnie jest to ze czasami jest cicho jak by nie bylo problemu. wszystko dzieje sie na zarówno zimnym jak i ciepłym silniku. spotkał sie ktoś z czymś takim? co z tym zrobić? z góry dzięki.
kawes, A jaki masz napinanie paska? przez alternator czy osobny napinacz? U mnie było podobnie ale winny byl napinacz bo sie poprostu tłukł. Po wymianie paska byl spokój a potem klekot niesamowity. Pozdro
Pewnie napinacz paska do wymiany odpal samochod i na wolnych obrotach przy pelnyn obciazeniu alternatora czyli swiatla wlaczone nadmuch na full grzanie szyby itd zobacz jak mocno trzepie napinaczem jak skacze jak stara dz...ka to do wymiany
odpal auto i zobacz czy się kołysze na boki . nie pamiętam czy w td było koło z amortyzatorem jak w tdi ale jak trochę wyklepany to zaraz rwało paski .
A moze to nie alternator , a masz krzywy wał i koło pasowe bije na dole i przez to pasek zrywa , a klekot to moze być zerwany klin na wale , miałem to u siebie . Auto klekotało pasek falował i było to to że klin sie zerwał .
no trzeba kupić nowe kółko żebatę wału z nową śruba .
Rozpinasz pasek wspomagania , potem wielklinowy alterantora , zdejmujesz rozrząd , odkrecasz koło pasowe , jest na 4 śróby do kółka żebatego . odkrecasz stare kólko zebate i jak je poluzujesz to zobacz czy na wale ma luzy lewo prawo . jak tak to masz zerwany klin . Przed załozeniem nowego kólka najlepiej pożyczyc od kogo frez by wyrównać wał by nie było bicia . http://allegro.pl/frez-do...3825784184.html i skrecasz na nowo wszystko , pamietaj by rozrząd ustawic sobie na znaki
koledzy a słyszał któryś o "dodatkowej rolce napinającej"? znajomy cos takiego mi podpowiedział, jest mozliwość dołożenia takowej rolki aby pasek alternatora przestał cykać?
jest tylko pewien problem alternator jak masz na jedną śrubę na dole za bardzo nie pasuje bo TDI górne i dolne mocowanie ma takie samo więc u góry przykręcisz dół już nie koniecznie dzwoń wytłumacze Ci
Miałem ten sam problem winą by za długi pasek a przez za długi pasek zepsuła się sprężyna napinająca. Musiałem wymienić sprężyn i pasek na krótszy. Po wymianie tego i po przejechaniu paru km pasek idealnie się ustabilizował i chodzi cicho.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum