Silnik: 1.9TDI 110KM Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Sie 2008 Posty: 91 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: 2013-12-07, 21:14 Problem z świecami żarowymi 1.9 TDI i czujnikiem temperatury
Witam szanownych forumowiczów ,mam problem z czujnikiem temperatury mianowicie na zimnym silniku gdy przekręcę stacyjkę mignie tylko lampka od świec żarowych i nie grzeją świece ( wtyczka od czujnika temperatury cieczy na króćcu jest podłączona a czujnik wymieniony na nowy)natomiast gdy rozepnę wtyczkę od czujnik cieczy to lampka od świec żarowych się zapala na ok 10s. gaśnie a po ok 5 sekundach słychać jak przekaźnik 103 rozłącza grzanie świec ,ale grzeje je za każdym razem nawet jak silnik jest ciepły.Świece żarowe wymienione na nowe.Po podłączeniu pod kompa nie pokazuje żadnych błędów prócz rozpiętej wtyczki od czujnika cieczy.O co chodzi?
Mam ten sam problem z krótkim mignieciem kontrolki. Najprawdopodobnie to jest wina czujnika. A gdy odepniesz wtyczke od czujnika to własnie ma byc tak jak piszesz ze swieca długo czy ciepły czy zimny, bo skoro odłączysz czujnik to skąd reszta ma wiedzieć czy silnik jest nagrzany czy zimny
_________________ "Diesel kopci, Diesel czadzi, Diesel nigdy Cie nie zdradzi"
Moze trafiłeś na kiepski zamiennik? A jaki masz kolor obwódki na czujniku? Bo podobno nie wszystkie czujniki działają prawidłowo. Ten w chłodnicy jest od wentylatora, ale czy nie ma wpływu na świece to nie mam pojecia
" W tdi 1,9 1z czujnik obowiazkowo musi byc koloru niebieskiego (przerabialem to) zaden inny nie pasuje i najlepiej taki za ok 150 zl bo ori pewnie duzo drozszy, to ze nie rowno chodzi to wina nastawnika, te diesle nawet bez grzania swiec odpala (czasami ciezej czasami lepiej) i jak odpala to odrazu rowno chodza. jedyne twoje rozwiazanie teraz to przekrecanie kluczyka 2 razy "
Dzisiaj rozmawiłem ze znajomym który zna sie wiecej niż ja i powiedział że to wina czujnika na króćcu. Więc najwyraźniej trafiłeś na bubla. Ja mam tez zielony i również mam ten problem, jutro zmieniam na stary żółty i ma byc git
Wymieniłem wczoraj czujnik i teraz przy -10 pali jak na ciepłym swiece rano grzeja dłużej i jest git Apropo kolorów to wadliwy czujnik miał kolor zielony, teraz założyłem zółty i działa
Tomaszex, Mam podobny problem z tym mignięciem kontrolki tylko po tym mignięciu po sekundzie kontrolka się zapala sygnalizując grzanie świec. Ale mniejsza z tym, mam pytanie - Zacytowałeś wypowiedź hotdrivera dot. czujnika koloru niebieskiego która jako jedyna pasuje do 1z a sam z tego co widzę mając 1z wsadziłeś czujnik koloru żółtego, więc może mi ktoś to naprostować?
Na zimnym silniku tez najpierw mignie i świeci tak jak należy wiec wszystko ok
A co do kolorów czujników to o ile dobrze pamietam na forum ktos pisał że podróby moga mieć rózne kolory (jak to podróby zwykle mają )
A zapewne ori mają takie kolory jak trzeba. Mojemu się nie przygladałem ale nie rzuciły mi sie w oczy żadne numerki, więc zapewne mam podróbe z pomieszanym kolorem
PS. Gdy mi siadł czujnik żeby było po taniosci zbierałem czujniki z rozbitków, i próbowałem 3 równiez zółte i żaden nie działał, dopiero ten działa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum