Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Pytanko o immo
Autor Wiadomość
Marek81l 
Zapalony Ventkarz
VW Maniac

Silnik: AGG , 1Z
Wysłany: 2014-02-18, 14:19   Pytanko o immo

Orientuje sie ktoś jak przebiega instalacja silnika w vento z immobilizerem??
Z tego co wiem to przewód z pętli indukcyjnej na stacyjce leci do tej czarnej skrzyneczki pod kierom,tam drugą kostką chyba do sterownika??
Pytanie brzmi czy ta czarna skrzyneczka tylko zczytuje kluczyk i uruchamia sterownik czy ma już w sobie kod odpowiadający temu w kluczyku. Chodzi mi o to czy mogę tę skrzyneczke dac z innego czy to musi być komplet tj(sterownik,kluczyk,skrzynka)????

I jeszcze jak poznać po wiązce czy jest pod immo czy nie?? lub po sterowniku czy ma immo??

hotdriver 
Donator

Silnik: 1,9 TDI AJM
Wysłany: 2014-02-18, 17:53   

ze skrzynki ile kabli wychodzi bo ja nie mam immo i nie wiem ale z tego co widze powinno byc 2 wtyczki, jedna to cewka (2 kable) druga to reszta i chyba z 4 kable (masa, zasilanie, wyjście OBD, wyjscie ECU). pisząc sterownik to chodzi ci o ECU??? ta czarna skrzynka to "mózg" immo szczytuje z pętli kod, przetwarza dane i jeżeli zgadza się kod wysyła sygnał do ECU ze wszystko jest ok i wtedy możesz uruchamić silnik. myślę że skrzynke możesz zamienić tylko trzeba będzie ja przestroić pod kod kluczyka (kostki immo) podłączając ją do vaga, choć nie dam sobie ręki uciąć czy samemu możesz przestroić, najlepiej to mieć skrzynke z kostką immo.
Ostatnio zmieniony przez hotdriver 2014-02-18, 18:00, w całości zmieniany 1 raz  

Marek81l 
Zapalony Ventkarz
VW Maniac

Wysłany: 2014-02-19, 09:36   

A zbaczając troszeczke z kursu czy w kluczyku który ma immo zawsze będzie ta malutka pestka czy może być inaczej?? Bo wszystko narazie mówi że i sterownik nie posiada immo a kluczyk nie ma pestki a w aucie dawcy była pętla indukcyjna przy stacyjce stąd zgłupiałem.

hotdriver 
Donator

Wysłany: 2014-02-19, 10:38   

Jezeli jest dzialajace immo to w kluczyku zawsze musi byc kostka zalezy jaki masz kluczyk albo jest mozliwosc jej wyciagniecia( kluczyk rozbierany) albo zatopiona na stale choc zawsze mozna poznac czy kluczyk posiada kostke czy nie przewaznie jest grubszy i ma inne logo

Marek81l 
Zapalony Ventkarz
VW Maniac

Wysłany: 2014-02-19, 14:42   

Kluczyk dawcy ma podswietlenie tzn,zaróweczka i bateryjka a grot jest zatopiony w kawałku plastiku i umieszczony w połówce obudowy. Obudowa oczywiście rozbierana.
Próbuje sie na wszelkie sposoby dowiedzieć co i jak bo raz ze troszke zgłupiałem w tym wszystkim a dwa że musze do piątku połapać instalację gdyby ta była z immo bo brak jest tej skrzyneczki. A w piątek chcemy zaczynać.

hotdriver 
Donator

Wysłany: 2014-02-19, 18:08   

to właśnie taki kluczyk w środku posiada pestke (kostke) immo lub powinien posiadać, bo może ktoś poprostu wyrzucił immo a pozostawił tylko cewkę. jaki silnik masz?? najlepiej pełne oznaczenie jeszcze sobie to przeczytaj myśle że ci sie też przyda i odpowie na niektóre pytania :) http://www.elektroda.pl/r...47807e1#8201836
p.s. nie lepiej wyzucic całe immo??
Ostatnio zmieniony przez hotdriver 2014-02-19, 18:34, w całości zmieniany 2 razy  

Marek81l 
Zapalony Ventkarz
VW Maniac

Wysłany: 2014-03-13, 13:03   

W sumie można temat zamknąć. Okazało sie ze jak silnik z 95r na cewce to niezawsze jest immo i własnie tu nie było.

Odpowiedz do tematu