Właśnie już wczeeeśniej coś czytałem o tym na forum, a teraz na allegro stoi jeden taki za (jeśli dobrze pamiętam) 130zł ;x Ogólnie to już zdecydowałem się na malowanie
Na początku psioczyłem strasznie na to auto i się zastanawiałem jak mogłem tyle za to dać. Ale przeglądam tematy innych użytkowników i czytam co tu piszecie i stwierdzam, że 1900zł, to nie była jakaś astronomiczna kwota w tym przypadku Może mogłem trafić lepiej z wersją wyposażeniową, ale pewne rzeczy można samemu dodać
Przypomniało mi się również, że ostatnio odświeżyłem wygląd tych nalepek i tabliczki (znamionowej?) znajdujących się pod maską na tym plastiku, na którym leży podpora samej maski. Niby nic wielkiego, ale efekt cieszy oko po otwarciu Ogólnie zamierzam zaprowadzić mały porządek w komorze silnika, umyć maskę od spodu, bo jest cała czarna i ogólnie przywrócić blask wielu elementom. Póki co niestety robię takie rzeczy, które nie wymagają dużego nakładu finansowego. Ale to już niedługo
Z przyczyn techniczno-umiejętnościowych wiele razy szlifowałem i malowałem atrapę, zaś logo poszło za pierwszym razem. W międzyczasie odkleiłem z klapy bagażnika emblemat "Vento_CL", pomalowałem i czeka na przyklejenie. Wie ktoś może jak odkleić logo z klapy bez odklejania tej czarnej podkładki pod nim? Próbuję i jakoś nie daję rady, ale chyba wkrętakiem nic tu nie zdziałam
A w międzyczasie efekty prac konserwatorskich
Troszkę się już przybrudziło, a nie miałem czasu robić zdjęć po porannym ekspresowym zamontowaniu atrapy, ale czekam na nastanie pory suchej, żeby go umyć w końcu
Wie ktoś może jak odkleić logo z klapy bez odklejania tej czarnej podkładki pod nim?
Bez wyjęcia całości nie wyjmiesz samego znaczka VW bo on jest zgrzany w dwóch miejscach z tyłu z gumą. Pomaluj całość, znaczek z tą gumą u mnie już kilka lat się trzyma i wygląda jak dopiero pomalowany
Dzisiaj rano przysiadłem się do tego tylnego znaczka i oto co wykombinowałem:
Po prostu podważyłem wkrętakiem i nawkładałem papieru ściernego, a resztę uzupełniłem taśmą malarską. To rozwiązanie spełniło swoje zadanie:
A tutaj wraz z napisem, który ciągle czeka na przyklejenie we właściwym miejscu:
Dodatkowo okazało się, że tata jest w posiadaniu substancji o nazwie Colour Polish firmy Motip. Co prawda do lakieru srebrnego, ale postanowiłem to wykorzystać na dwóch wyblakłych elementach czyli lewym błotniku i jednym z lusterek - w myśl zasady "jak nie pomoże, to nie zaszkodzi". Z początku bawiłem się wilgotną ściereczką jak w instrukcji, ale jak zobaczyłem że pomaga, to poszedłem na całość. Wziąłem maszynę polerską, gąbkę, wodę, 1000obr/min i jazda. Efekty:
dla porównania:
Aż żałuję, że muszę wymienić te lusterka.
Zabieg na lusterku zacząłem od wodnego papieru 1000 i okazało się, że na oryginalny lakier została położona dodatkowa warstwa lakieru tego samego co logo VW z przodu (tak samo błotnik). W jakim celu? Za cholerę nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z efektu. Jak zrobi się cieplej pomyślę nad polerką całości, żeby usunąć większe rysy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum