Wysłany: 2014-05-25, 19:37 1.9 TD trzyma za wysokie obroty
Witam,
od kilku dni zmagam się z problemem w moim Vento, ponieważ auto trzyma na zbyt wysokich obrotach.
Postaram się opisać jak najdokładniej, otóż odpalanie wygląda normalnie, po odpaleniu 900 obrotów czyli standard w moim, ale gdy tylko zagazuję np. do 2,5 tys obrotów i przestanę to obroty nie schodzą do 900 tylko do 1300/1400, co jest bardzo irytujące, bo ludzie na pasach się patrzą jakbym na nich warczał. Nie znam się zbyt, ale trochę poruszałem pod maską koło linki od gazu, i wydaję mi się, że część zaznaczona przeze mnie na czerwono nie odbija do końca do pozycji wyjściowej po odpuszczeniu gazu, ale gdy tylko pchnę ją palcem w lewo o około 1mm to obroty spadają do 900 jak należy, jednak nie jest to wina linki, bo ona nie jest bardzo naprężona, jest dość luźna. Ale po kolejnym dodaniu gazu znów się jakby blokuje i znów muszę pchnąć i znów jest normalnie. Czy to może być wina tego siłownika zaznaczonego na niebiesko? Czy coś innego? Mam nadzieję, że dokładnie opisałem. Proszę o pomoc, bo wzrok przechodniów jest mega irytujący. :?
Dodam jeszcze, że to nie zależy od rozgrzania silnika, bo jest tak samo tuż po odpaleniu i również po godzinnej trasie.
Ten silownik pomaga wlasnie cofnac linke wez go na poczatek zdejmij i zobacz czy jest poprawa bo moze juz on sie skonczyl jezeli nie ma poprawy to oznaka pekajacej linki w pancerzu czyli linka do wymiany najpierw zdejmij ten silownik i zobacz
Okej, jutro w okolicach południa to zrobię i dam znać. A jak zdejmę ten siłownik to nie będzie tak, że ta linka na pewno się nie cofnie czy wtedy własnie powinna jeśli nie jest pękająca?
Na pompie jest jeszcze sprezyna ktora cofa cyngiel z linka a silownik tylko pomaga plynnie cofnac jezeli linka jest juz pekajaca to jak zdejmiesz silownik to nie cofnie linki lub bedzie odczuwalne skakanie linki na pedale gazu oczywiscie zakladajac ze silownik dziala, jezeli linka jest dobra to jak zdejmiesz silownik to wszystko bedzie dzialac jak powinno a z silownikiem wlasnie sa takie objawy, poprostu moze silownik sie skonczyl i daje za duzy opor aby mogla go pokonac sprezyna jest jeszcze patent na takie cos ale nie bede ci juz o nim pisal poprostu sprawdz to co ci napisalem a jezeli nic sie nie zmieni to podjedziesz do mnie to zrobimy bo tez jestem ze szczecina
Ostatecznie, w przypadku, jeśliby za każdym razem nie chciał szybko schodzić z obrotów, jak tylko kolega w temacie, można z deka zmniejszyć dawkę paliwa na śrubie.
Pozdrawiam.
_________________ Vento 1,9TD AAZ, po kapitalce, Boost Pin z 1,6TD >> jest Power
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum