Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Paweł J.
2008-04-22, 14:55
Trzeszczy z tyłu
Autor Wiadomość
Poldi 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2007-07-26, 10:11   Trzeszczy z tyłu

Coś ostatnio podczas jazdy trzeszczy mi w tylnej części samochodu, takie gwizdanie jakby niedopasowana klapa od żuka. Dźwięk wydobywa się jakby pod tylnym siedzeniem z prawej strony koło nadkola. Już nie mam pomysłu co to jest, byłem na szarpaku i kanale oglądneli mi zawieszenie i wszytkie elementy pod samochodem trzymają się pewnie, nie jest to też problem drzwi, przy otwartych też skrzypi. Co tam może wydawać takie dźwięki bo wszytko co jest dostępne od góry i od spodu bez rozkręcania sprawdziłem i trzyma się stabilnie.

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2007-07-26, 12:31   

Sprawdziłbym mocowanie kanapy oraz plastików wokół kanapy, dalej półka tylna, też może wydawać dziwne dźwięki no i mocowania pasów na środkowych słupkach, jak źle sie je założy wtedy wydają rożne dziwne dźwięki podczas jazdy.

marmarmarek 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.8 ABS 66kW
Wysłany: 2007-07-26, 16:18   

mi stukalo, ale z lewej strony i jak odkrecilem to sie okazalo, ze to kostka od anteny, z ktorej pozniej idzie kabel do radia.

Poldi 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2007-09-25, 09:28   

Po wyeliminowaniu wszystkich możliwych przyczyn w środku auta staneło że skrzypi w okolicach tylnego zawieszenia. Jeden z mechaników zwrócił uwagę, że tuleja tylnej belki z jednej strony ma częściowo zdartą gumę, widać metal i ma lekki luz ale niby bez tragedii i że to może być przyczyna. Słychać też dobijanie na poprzecznych nierównościach które troszkę się zmniejszyło po wymianie odbojów amoryzatorów. Trzeszczenia wogóle nie słychać, znika zupełnie jak mam dociążony tył dwoma, trzema osobami. Dwóch innych mechaników wcześniej oglądało te tuleje i twierdzili, że są w porządku. Już zgłupiałem bo mechanik, który zauważył to przetarcie za wymianę powiedział 355 zł jeżeli wymiana wymagała by demonażu całej belki czego pewny nie jest bo tego w vento ani golfie nie robił lub znacznie taniej jeżeli tuleje da się ściągnąć bez wyciągania belki.

[ Dodano: 2007-09-25, 10:58 ]
Zajrzałem teraz do książki i jest tam opis wymiany tulei. Trzeba wymontować belkę. Kurcze rozumiem, że mało roboty nie ma ale 355 zł to nie za dużo?

[ Dodano: 2007-09-25, 11:09 ]
hmm zadzwonilem tu http://www.volkswagen.serwis.biz.pl/ bo widze że vw robią i pewnie to robili i powiedzieli 650 zl razem z tulejami

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2007-09-25, 22:37   

No niestety, same tuleje drogie nie są, bo można je kupić już od 20 zł do 80 zł lepsze, ale wymiana jest kosztowna, u nas za taką wymianę ze ściągnięciem całej tylnej belki to koszt ze 300 zł conajmniej. Ale fakt faktem, że jest z tym grzebania na pół dnia prawie. Ja też się do tego zabiegu powoli musze przygotowywać, niestety...

Poldi 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2007-09-26, 08:43   

A powiedzcie jak bardzo wskazane jest żeby zrobić to jak najszybciej? czy mogą zostać uszkodzone inne elementy zawieszenia?

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2007-09-26, 10:32   

Niby nie uszkodzisz reszty, ogólnie u mnie na zakrętach strasznie waliło, w tamtym roku jak robiłem spory remont autka to i belkę mi zrobili. Jest z tym masa roboty, bo trzeba cała belkę wymontować. Przy okazji zawsze wyjdzie tysiąc innych rzeczy jak chociażby cyliderki hamulcy, które po latach się zapiekają i można je tylko wypieprzyć na śmietnik itp i td...

danduck 
Autostopowicz

Wysłany: 2007-09-26, 12:33   

Ja napiszę, że mam gościa od zawieszenia jest SUUUPER. Zawsze sprawdzam u niego całe zawieszenie i hamulce za 10 zł. Jak miałem do wymiany tuleje to oczywiście zabrałem się sam.... problem pojawił się już przy hamulacach ( tak jak kolega pisał) musiałem odkręcić rurki i niestety. Nie poszło i bałem się, że zerwę śruby (koło belki jest jakaś "centralka" gdzie idą wszystkie rurki od hamulców) i oczywiście chyba nigdy nie odkręcane. Zerwałem jedną i powiedziałem, że mam dość. (brak kanału zawsze przeszkadza) pojechałem do niego za 150 zł mi zrobił. a gość w naszym mieście jest ceniony więc uważam, że wziął dosłownie grosze jak czytam o cenach jakie piszecie. Pozdrawiam i mam nadzieję, że znajdziesz kogoś taniego

Odpowiedz do tematu