mam pytanie.wybieram sie w dłuzsza podróz i nie chce miec niespodzianek na trasie.uklada zplonowy mam w pelni sprawny.wzystko jest wymienione oprocz cewki zaplonowej.czy warto miec taka na zapas?czy one sie tak psuja nagle czy sa objawy ze zaczyna padac?moja jest ok ale wole dmuchac na zimne
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2014-07-11, 12:33
Ja wożę w zapasie jak za starych czasów: cewkę zapłonową, wkład pompy benzyny, i używany sprawny aparat zapłonowy ( z dobrym czujnikiem halla). Tak sie złożyło że wszystko to było potrzebne w trasie: cewka do golfa żonki, aparat zapłonowy mnie, pompa przypadkowemu kierowcy
cewke wiem jaka kuoic.natomiast mam pytanie o ten aparat zaplonowy.czy on jest zintegrowany razem z tym czujnikiem halla czy kupuje sie je oddzielnie??
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2014-07-12, 23:01
Można kupić używany aparat zapłonowy razem z czujnikiem za jakieś 100-150, lub sam czujnik ale musi być porządny, raczej orginalny Bosch za 150-180 plus dochodzi robota z wymianą. Opisy znajdziesz.
Ze względu na to że aparatów używanych na rynku są tysiące a operacja zmiany całego aparatu trwa 10 razy szybciej niż zmiana czujnika halla w aparacie, to przy założeniu że umiesz sprawdzić czy działa kup używany (starczy podpiąć mu wtyczkę i zakręcić ręką wałkiem przy włączonym zapłonie i ma się pojawić zdrowa niebieska iskra na świecach, oraz ma nie mieć luzu bocznego na wałku, wzdłużny jest normą))
Ostatnio zmieniony przez pablomed 2014-07-12, 23:02, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum