Silnik: 1.9 TD
Wiek: 30 Dołączył: 17 Gru 2013 Posty: 14 Skąd: mam pieniądze na paliwo?
Wysłany: 2014-08-31, 19:19 Zielony Miś
Tak przeglądając forum i Wasze bolidy postanowiłem, że pochwale się moim Misiem Chociaż de facto nie ma czym się chwalić, bo praktycznie seria Przechodząc do rzeczy:
Rocznik: 1996 (w maju miał osiemnastkę)
Wersja wyposażeniowa: CL (ale szyberdach w prądzie jest)
Kolor: LC6P
Silnik: 1.9 TD o mocy zawrotnych 75 koni mechanicznych. I mówiąc zawrotnych mówię to poważnie, bo bez problemu łyknął Renault Lagune I o mocy 105 koni
Przebieg (wg licznika): 200100 km. W rzeczywistości Misio ma najechane NA PEWNO ponad 500 tyś. A mój tato skłania się nawet w kierunku 800
Teraz trochę historii: Autko trafiło do Polski w roku bodajże 2009 z Belgii. Tato jest pierwszym właścicielem w Polsce. Od tego czasu użytkowane rodzinnie i do roboty. Ze względu na to jaką mamy z ojcem prace, Misiek został w środku i na zewnątrz zapuszczony. W 2013 zrobiłem prawko i od tego czasu okazyjnie Venciakiem śmigałem do czasu aż tata w czerwcu kupił Passata B5 FL (Niemiec płakał jak sprzedawał!). Miśka zabieram na studia Łodzi więc jeszcze 5 lat musi mi posłużyć (mam nadzieje, że więcej).
Zalety:
- Wbrew pozorom zrywny silnik, niejednego zaskoczyć potrafi
- Niskie spalanie. Tato nigdy po mieście nie zszedł poniżej 7l ropy. Mój rekord? 5.5 l Jak tego dokonałem? Hamowanie silnikiem, jazda poniżej 2000 rpm.
- Pomimo przebiegu, nie bierze oleju!
- Bardzo pojemny. Tyle co dużych mebli i narzędzi było wożone to nie zliczę
- Mechanicznie igła. Mówię to całkiem poważnie. Przez 5 lat u nas wymieniany był tylko rozrusznik, alternator i stacyjka. Jak dbasz tak masz:)
Wady:
- Ruda. Wszystkie 4 błotniki, tylna klapa, podłoga od strony pasażera. Nie wiem jak z progami, nie zaglądałem
- Trzeszczące plastiki. Da się je dokręcić, czy coś?
- Standardowo przetarty fotel kierowcy.
- Brak podświetlenia na panelu (tj. pokrętła ogrzewania etc)
- Praktycznie brak podświetlenia licznika. W nocy strach jechać
No i niestety autko jest powypadkowe. Tato przywalił gościowi w dupe w 2011. Prędkość wynosiła 60 km/h. W Renówce cały tył rozwalony. Kompletnie. W Miśku zderzak, grill, prawy błotnik i prawa lampa. Podłużnice całe. Czołg nie auto No i ostatnio ja miałem stłuczke na parkingu, spotkanie dupa dupa. W Almerze zwinięta podłoga, zderzak, klapa, lampa i błotnik. W Venciaku pęknięta lewa lampa i delikatnie wepchnięty zderzak do wewnątrz. Prędkość zderzenia? Śmieszne 15 km/h.
Plany:
- Blacharka (wspomniane wyżej). Ale do tego bliżej niż dalej bo w okolicach 16 września auto wjeżdża do blacharza i lakiernika. To co wyżej wspomniałem będzie robione i może drzwi z obu stron. Mieszkam pod blokiem i ciągle jakiś ch*j mi rysuje kluczykiem
- Dokładka VR6 - Już założona. Z Golfa oczywiście
- Dymione kierunki i blendy - Założone
- Dymione przednie lampy. Raczej będę obklejał folią, bo nie chce ich rozklejać.
- Alufelga. Szukam szukam i nie mogę znaleźć. No i ciągle sie zastanawiam czy 15 cali i 7j czy 16 cali i 7.5j.
Na ten sezon to chyba wszystko co chce zrobić.
Ufff ale się rozpisałem
Dorzucam parę fotek.
Spocikowo w towarzystwie Seicento i Toledo
Dawno temu...
Spryskałem listwy zewnętrzne plakiem i od razu nabrały koloru
Jeżdżę na BMXie, zatem tu moje dwie miłości
Tu moje trzecie kochanie czyści znaczek pierwszego kochania. Też zresztą bardzo lubi Miśka
PS. jakby ktoś miał fajne felgi 15-16 cali do max 7.5j z oponkami to niech się odezwie na priv. Koniecznie Łódzkie! Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Borsuk 2014-08-31, 19:20, w całości zmieniany 1 raz
Tu moje trzecie kochanie czyści znaczek pierwszego kochania
I to jest odpowiednia kolejność, tak trzymać
Bardzo ładne vento gratulacje przyciemnione blendy są, dokładka Vr jest, hellenki z tyłu są, rózowa naklejka zapewne z napisem "Diesel Musi Dymić" jest więc jesczcze tylko alu brakuje
_________________ "Diesel kopci, Diesel czadzi, Diesel nigdy Cie nie zdradzi"
Zmien boost-pina z Golfa II 1.6 TD to i Ciebie zaskoczy Za 20zł będziesz miał jakieś ~10KM więcej (podobno, nie wiem czy to ktoś mierzył ale o wiele lepiej się odpycha)
Borsuk napisał/a:
- Niskie spalanie. Tato nigdy po mieście nie zszedł poniżej 7l ropy. Mój rekord? 5.5 l Jak tego dokonałem? Hamowanie silnikiem, jazda poniżej 2000 rpm.
A ja nigdy nie zszedłem poniżej 6l Nie wiem czemu
Borsuk napisał/a:
- Pomimo przebiegu, nie bierze oleju!
Każdy silnik bierze olej, tylko że jeden łyknie litr na 10 000km a drugi łyknie tylko małą szklaneczkę od wymiany do wymiany (tak przykładowo)
Borsuk napisał/a:
- Ruda. Wszystkie 4 błotniki, tylna klapa, podłoga od strony pasażera. Nie wiem jak z progami, nie zaglądałem
Widziałeś nadkola i podłogę a nie widziałeś progów?
Borsuk napisał/a:
- Praktycznie brak podświetlenia licznika. W nocy strach jechać
W elektronicznyn sklepie kupisz diody LED za 2,50zł / sztuka i założysz Wykręć jedną z licznika na wzór bo nie wiem jak te żaróweczki się fachowo nazywają Kolor - jaki tylko sobie w sklepie zażyczysz
Borsuk napisał/a:
Tu moje trzecie kochanie czyści znaczek pierwszego kochania.
Mojej jakoś nie po drodze... Muszę ją jakoś nakłonić
Tak poza tym to fajnie że pokazałeś auto, ogólnie mi się podoba Tylko ta dokładka z Gofra mi jakoś nie leży, ale ujdzie w tłumie Życzę powodzenia w modach i bezawaryjności
Ostatnio zmieniony przez speedy3333 2014-08-31, 21:26, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 1.8 CL 75 KM Pomógł: 1 raz Wiek: 32 Dołączył: 30 Sie 2014 Posty: 24 Skąd: Drawsko Pomorskie
Wysłany: 2014-08-31, 21:24
Siemanko. Autko niczego sobie. Ja też u siebie będę musiał walczyć z rudą, na szczęście tylko progi i kilka pęcherzy. Fajnie, że śmiga wszystko w mechanice. Powodzenia w planach i szerokości.
Witamy witamy, Ventka ładna Wersja i silnik identyczne Słuchaj speedy3333'ego bo mi też doradził pina i auto szatan Laguny to norma z objeżdżaniem Zakładaj pina i zaślep EGR, wyczyść rury od filtra z syfu, który EGR ładuje tam i nie poznasz silnika Rudą się nie przejmuj bo to norma Jest blacha to rdzewieje
Czy mi się wydaje czy wszystkie Ventki na forum mają Black Hella na tyle
Silnik: 1.8 GLX Pomógł: 29 razy Wiek: 36 Dołączył: 08 Kwi 2012 Posty: 2825 Skąd: Zielona Gora
Wysłany: 2014-08-31, 23:17
speddy3333 nie każdy silnik bierze olej jak się ma np. kapitalke zrobiona Borsuk ventka ladna ruda to normalne tańczy jak szalone na aucie walcz z nia poki się bardziej nie rozgoscila
borsuk ....... te lampki z przodu ..... to zaje prosta robota rozkleic ...... jest chyba vnawet porada zrobiona .....duzo lepiej bedzie wygladac niz na foli .....tyle , ze ogolnie fabryka kiepsciutko swieci bracie ....... jakies extra zaroweczki by trzeba .....night braker mialem i dawaly rade ..... kosztem zywotnosci ....chyba ze jakies aniolki
Wysłany: 2014-09-01, 10:23 Re: Zielony Miś
speedy3333 napisał/a:
Widziałeś nadkola i podłogę a nie widziałeś progów?
Bo tu jest taka sprawa, iż progi z zewnątrz wydają się zdrowe, nie wiadomo jak bebechy. A dziure w podłodze wyczułem dłonią po wyjęciu dywanika, wyraźny ubytek jest bo się mocno zagina
muchomorek165 napisał/a:
Z lodzkiego jestes ? Kiedy spot ? Ogarne Ci podswietlenie, wybierz tylko kolor. Kobieta pomaga przy aucie, faktycznie skarb.
A no łódzkie Dokładnie to Piotrków Tryb., a od października Łódź Co do spotów to bardzo chętnie, ale to myślę, że pasowałoby odnowić temacik na podforum łódzkiego grupy
A oświetlenie zawsze mi chodziło po głowie takie:
Świetne jest Oczywiście nawiewy w tym samym kolorze.
przemolas4 napisał/a:
borsuk ....... te lampki z przodu ..... to zaje prosta robota rozkleic ...... jest chyba vnawet porada zrobiona .....duzo lepiej bedzie wygladac niz na foli .....tyle , ze ogolnie fabryka kiepsciutko swieci bracie ....... jakies extra zaroweczki by trzeba .....night braker mialem i dawaly rade ..... kosztem zywotnosci ....chyba ze jakies aniolki
Aniołki bardzo mi się podobają, ale wg mnie nie do każdego auta pasują Tak czy siak jadę na szrot zakupić ori lampy przód, a przynajmniej samą prawą
Ostatnio zmieniony przez Borsuk 2014-09-01, 10:31, w całości zmieniany 1 raz
Ja proponuje obojętnie tylko żebym miał wolne . Było pisać, byśmy się spotkali, pogadali, a ty nic Ostatnio remonty są i korki straszne, ale już niedługo będą kończyć
Wysłany: 2015-01-18, 13:58
No więc cóż...Długo mnie nie było, ale wszystko ma swoje powody...No więc Miś umarł, a właściwie został zamordowany przez starego pryka z Laguny, który na DK91 wykonał lewoskręt 20 metrów przed moją maską. Zderzenie przy 80 km/h...
Przy uderzeniu wyleciało sprzęgło...zostało na miejscu wypadku...Przy wciąganiu auta na lawetę wyleciał silnik. Kiedy ratownicy wyciągali mnie z Niego, spojrzałem na przód auta i się popłakałem.
Auto było zrobione mechanicznie i blacharsko. Nowy rozrząd, uszczelki pod pokrywą zaworów, nowe zimowe opony. Wrzuciłem też fotele z VR6 (półkubły materiałowe) w super stanie. Wszystko poszło w pi**u.
Ponad tydzień pobytu w szpitalu i komplikacje zdrowotne. Ubezpieczyciel zaproponował mi 4000 tj 2600 za szkode i jak oddam na złom to dostanę 1400 (ciekawe gdzie...). Odwołałem się, czekam na decyzje. Za zdrowotne walczy mój prawnik.
Powoli rozglądam się za jakimś samochodem. Mam w planach Toyote Celice VI 2.0 GT, Honde Civic VI 1.6 i Vento lub Golfa 3. Oczywiście dwa ostatnie z jakimś logicznym silnikiem Vento 2.8 z gazem lub jakiś klekot podkręcony. Golf 3 z silnikiem bodajże ABF 150 km. Chyba, że macie jakieś propozycje to chętnie wysłucham.
Współczuje, załamał bym się Szukaj Vento, najlepiej w tym samym kolorze, jeśli dobrze Ci zapłacą z ubezpieczenia, z tego części zostawisz bo tył nie ruszony jak widać, reszta na sprzedaż/złom i będzie dobrze
Wysłany: 2015-01-20, 12:36
majkel00230 napisał/a:
Borsuk, nie dałeś rady sam wyjść ? kabina nie wygląda na ruszoną ?
Wyjść może i bym wyszedł, ale szarpnięcie naderwało mi mięśnie szyjne i uszkodziło jeden z kręgów. Jak się otrząsnąłem z tego co się stało i złapałem za kark to czuć było poza bólem ewidentną wypukłość z tyłu, więc stwierdziłem, że nie wychodzę i poczekam na Pogotowie.
A drzwi delikatnie tylko przesunęło w tył. I tak biorąc pod uwagę prędkość to Venciak dzielnie zniósł uderzenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum