Wysłany: 2014-09-20, 22:12 Stracił moc, szarpie, błąd 00515
Witam.
Auto zaczeło mi ostatnio mocno szarpać, straciło moc, silnik 1,6 101km AEK.
Przy mocniejszym wciśnięciu gazu dusi się.
Świece, kable, kopułka, palec oczywiście wymienione.
Podłączyłem auto pod vaga i wyskoczyło takie coś:
Dodam, że błąd po skasowaniu od razu wraca również na włączonym silniku.
Czy to oznacza, że do wymiany jest czujnik położenia wału korbowego/wałka rozrządu?
Z góry dzięki za rady, pozdrawiam.
Dzisiaj wymieniłem cały aparat zapłonowy z czujnikiem halla na drugi, ale ciągle wywala błąd:
00515 - camshaft position(hall) sensor (G40) 30-00 open or short to B+
Po odpaleniu również co chwila wraca.
Masa w kostce sprawdzona.
Jest ktoś w stanie podpowiedzieć gdzie dalej szukać przyczyny?
Pozdrawiam
Nie mam już zielonego pojęcia o co chodzi.
Czujnik halla w aparacie sprawdziłem diodą led, działa jak należy.
Napięcie oraz masa w kostce są.
W poniedziałek oddam auto do mechanika na ustawienie zapłonu na lampe oraz sprawdzenie czy rozrząd nie przeskoczył bo już innych przyczyn tego błędu chyba nie ma.
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2014-09-27, 20:18
danielss, nie wolno i nie da się na lampę nic ustawić , to jest silnik który ma czujnik położenia wału, tu musisz zadbać żeby hall był sprawny, żeby aparat był odpowiednio włożony na znaki (ważne!) i żeby aparat był od tego samego silnika ( lub AFT czy AKS) bo ma inną przesłonę niż od silników bez czujnika wału.
Powinieneś w tym, wypadku miernikiem sprawdzić kabel sygnałowy - środkowy we wtyczce halla aż do sterownika silnika
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum