Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Paweł J.
2008-04-22, 15:18
Lekkie dławienie
Autor Wiadomość
sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2007-07-25, 23:05   Lekkie dławienie

Witam. Przez jakiś czas już mam taki problem, że przy odpaleniu samochodu wszystko jest ok, chodzi sobie normalnie na biegu jałowym, ale jak chcę już ruszyć, bądź troszke przygazować, delikatnie dodając gazu, widać, jakby się troszkę na początku dusił i chciał gasnąć. Oczywiście, nie zawsze tak się dzieje, czasami jest normalnie, zapalam, dodam gazu i jest ok. a czasami właśnie zaraz po odpaleniu dodając gazu przez moment jakby dławił się, ale po chwili już dalej jest dobrze. Myślałem, że może to filtr paliwa, wymieniłem go, dalej to samo siędzieje. Podejżewałem, że też coś może z tłumikami miałem, zapchane czy jak, ale co prawda, musiałem je wymienić, i po wymianie jest tak samo... to już nie wiem... Nie jest to regułą, kiedy to się dzieje, czasami na zimnym silniku, a czasami i nawet i na gorącym. Wrażenie takie mam, że im mocniej mu chcę wdepnąć na gaz, tym mocniej się dusi, ale jak mówiłem, tylko tuż zaraz po odpaleniu. I co jeszcze zauważyłem, że od niedawna też jak odpalam to również czasami nie wskakuje na te 900 obrotów, tylko tak dławiąco, powoli dopiero wejdzie, ale i też czasami odrazu odpalę i pokazuje 900 obrotów.

yahoo 
Zapalony Ventkarz
W11

Silnik: AAZ
Wysłany: 2007-07-25, 23:16   

prawdopodobnie to wina zapłonu
1. regulacja
2. wymiana świeczek, przewodów i kopułki

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2007-07-25, 23:22   

świeczuszki, paluszek, kebelki były niedawno wymieniane, w marcu. Filtry i tłumiki niecały tydzień temu. Ale byłem jakoś pare tygodni temu u goście, żeby mi zaplon ustawił to mam dobrze ustawiony... Co jeszcze może być?

yahoo 
Zapalony Ventkarz
W11

Silnik: AAZ
Wysłany: 2007-07-25, 23:23   

lewe powietrze może zasysać, sprawdź gumę pod wtryskiem

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2007-07-25, 23:27   

Guma też dobra, miałem z nią kiedyś problem, także wymieniona, i równiez sprawdzane było, nie łapie pewego powietrza

[ Dodano: 25-07-2007, 23:48 ]
...i wrażenie mam takie, że to wszystko się dzieje na benzynie, chociaż na gazie nie praktykuję odpalania. Pare tygodni temu padła mi pompa paliwa, wymieniłem ją i również dzieje się tak samo

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2007-07-26, 12:36   

Myślę, że jednak źle CI zapłon ustawili. Wracałeś się do nich czy od razu dobrze ustawili? Bo mnie nie zdarzyło się jeszcze żeby od razu ustawili dobrze, jednak z wiekiem silnika to wszystko się troszkę odchyla, te ustawienia.
Objawy, które opisujesz ot klasyczny przykład źle ustawionego zapłonu.

marmarmarek 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.8 ABS 66kW
Wysłany: 2007-07-26, 17:10   

no mialem pytac, czy na gazie jezdzisz. no wiec u mnie tez takie cos wystepuje-nie wiem co to i sie nie przejmuje-jak silnik zimny, to zdarza sie mu nawet przebierac na gazie.

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2007-07-26, 18:39   

No od dzisiaj to już nawet, jak odpalam silnik, to momentalnie gaśnie, spróbóję przygazować, jeszcze gorzej dławi się i zgaśnie. Pokręcę, pokręcę, odpali, wdepnę mu gazu, to już jest ok. przełączy się później na gaz i w porządku. czyli mówicie, że ustawienie zapłonu? No zapłonu mi nie ustawiali, sprawdził gostek tylko, czy dobrze ustawiony, niby było dobrze, to pojechałem. Także będę musiał ponownie gościa odwiedzić. A jak się okaże, że nie to?

toldek1 
Autostopowicz

Wysłany: 2007-08-04, 08:05   

Problem może dotyczyc sondy lambda, zła oscylacja sondy generuje podobne objawy, warto sprawdzic wartość sygnału 0,2 - 0,9 V. Dodam może komuś się przyda.
Zasilanie grzałki sondy jest ciągłe po włączeniu zapłonu. Sonda 4 prewodowa:
- przewód sygnałowy czarny
-szary masa sondy- może być wysyłana przez sterownik lub jako stała
-biały +12V wysyłane ze sterownika
-biały masa - od sterownika lub stała
Najlepiej sprawdzać przy optymalnej temp. silnika wkłuwając się szpilkami w przewody.
Pomiar zasilania grzałek na rozpiętych wtyczkach może być błędny, miernik pokazuje +12V od sterownika a po obciązeniu napięcie znika! warto o tym pamiętać. Woltomierz powinien wskazywać wachania napięcia w przedziale 0,2do 0,8 Vz częstotliwością 0,5 - 1.0 Hz przy takim wskazaniu mozna uznać ze sonda jest.O.K. Dodam jeszcze że obciążenie sterownika grzałkami to 0,83A o ile dobrze pamiętam.
Ostatnio zmieniony przez toldek1 2007-08-04, 11:50, w całości zmieniany 1 raz  

Poldi 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2007-08-04, 11:25   

toldek1 napisał/a:
Problem może dotyczyc sondy lambda.

Mam problem podobny do Sebastiana i wiem że na ostatnie diagnostyce pojawiły się błędy sondy lambdy. Wiec bardzo możliwe że powodem jest właśnie sonda.

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2007-08-04, 12:32   

a ja pierwszą zimę po zakupie ventyla przejeździłem bez sondy tzn odpiął mi się kabel i sonda nie działała. Jeździłem w tedy jeszcze na benzynie i nie było żadnych niepokojących oznak oprócz dziwnego spalanie tzn na krótkich odcinkach poza miejskich raz palił mi 8 l benzyny a raz 11, nie wiedziałem o co biega, dopiero jak pojechałem gaz założyć podłączyli mi na nowo sondę i od tej pory spalanie jest stałe.

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Wysłany: 2007-08-05, 01:05   

toldek1 napisał/a:
Problem może dotyczyc sondy lambda.

I taki problem, że rano, przy zimnym silniku i na benzynie przy odpaleniu, dopóki sie silnik nie nagrzeje troszkę, lub dopóty nie przełączę na gaz to szarpie silnikiem, nie chodzi równo i w ogóle szarpie całym samochodem... to tez może być ta sonda lambda? Ale ten objaw w postaci tego szarpania to tylko sie udziela, jak odpalam na benzynie, bo na gazie od samego odpalenia chodzi równiutko i czyściutko, żadnego szarpania i niczego...

toldek1 
Autostopowicz

Wysłany: 2007-08-05, 06:54   

sebastian napisał/a:
.. to tez może być ta sonda lambda? Ale ten objaw w postaci tego szarpania to tylko sie udziela, jak odpalam na benzynie, bo na gazie od samego odpalenia chodzi równiutko i czyściutko, żadnego szarpania i niczego...

Może być sonda, odpalenie na gazie powoduje wysyłanie sygnału z emulatora instalacji gazowej.

Maximus37 
Kierowca eLki

Wysłany: 2007-08-05, 11:47   

I oto własnie problemy po załozeniu gazu. Dlatego jakos jestem nie przekonany do załozenia. :dół: A co do dławienia to najprawdopodobniej własnie sonda lambda :cool:

Poldi 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2007-08-05, 12:13   

Tygrysisko napisał/a:
przejeździłem bez sondy tzn odpiął mi się kabel i sonda nie działała. Jeździłem w tedy jeszcze na benzynie i nie było żadnych niepokojących oznak .

Może lepiej żeby wogóle nie działała niż miała działać źle...

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2007-08-05, 13:38   

sebastian spróbuj go przepalić na benzynie, przejedz kilka kilonetrów i przekręć silnik gdzieś tak do 5000tys obrotów i moze objawy zginą bo być może wtrysk jest gdzieś przytkany.

Maximus37 napisał/a:
I oto własnie problemy po załozeniu gazu. Dlatego jakos jestem nie przekonany do załozenia

jeśli gaz zakładał fachowiec to także sprawdził resztę auta pod kontem tego żeby gaz dobrze chodził, ja jestem jak najbardziej za gazem. Gaz po założeniu zwrócił mi się po 8tys km z tym że w tedy był nieco inny stosunek ceny gazu do benzyny. Przez przez 2 lata i 4 misiące zaoszczędziłem jakieś 5 tys zł, dla dla mnie to duży plus dla gazu, a i nie zmniejsza sie przez to osiągów(przynajmniej u mnie)

[ Dodano: 2007-08-05, 13:39 ]
Poldi napisał/a:
Może lepiej żeby wogóle nie działała niż miała działać źle.

moze to jest jakiś sposób..... :OK:

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2007-08-05, 23:35   

Ma gaz od wielu lat i też nie dam słowa powiedzieć. Jak instalację zakłada Pan Czesio w stodole to wtedy są wały. Ja na tyle lat i km zrobionych na LPG nie miałem nigdy problemów. Także wszystko zależy od tego kto to zakładał i jak...

Odpowiedz do tematu