Wysłany: 2015-03-25, 20:51 czuć olejem w samochodzie
Witam jak w temacie w moim Vencie 1.9 td czuć olejem, jednak nie zawsze a mianowicie tylko w tedy gdy otworze szyber dach lub szybę , przez nawiew nie, zapach pojawia się powyżej 2 tys obrotów , auto nie dymi olej zmieniony jakis 1000 km temu 15w40 od tego czasu nie ubyło nic oleju oska turbiny nie ma luzu chodzi dobrze nie widac żeby kapał gdzies olej , jedynie z przodu z odmy troche i ponizej głowicy przez to jest lekko zlany ale to raczej nie przez to , gdy szyby ii dach sa zamkniete nie czuc nic , nie wiem czy to po prostu z wydechu zallatuje czy jak ? jesli kktos wie to poradzcie cos ps auto jezdzi i zachowuje sie jak najbardziej normalnie
to ewidentnie zapach oleju a wlałem 15w40 poniewaz kupiłem samochód i nie wiedziałem jaki jest olej w silniku ibałem się leć półsyntetyka żeby go nie rozszczelnic
Mógłbym napisać kolejną powieść na ten temat, ale jak napisałem wyżej; w necie roi się od takich wiadomości.
Ale tak w skrócie; olej mineralny to zabójstwo dla turbiny.
_________________ Jestem duży i łysy, ale do vento się mieszczę
no to w takim razie mam zalac pół syntetyk i wymieniac wszystkie uszczelki albo robić remont silnika ? jak na razie vento i tak nie ma turbiny w rewelacyjnym stanie wiec dla swietego spokoju wlałem mineralny a jakichś długich tras nie robie nim .. moze jak bedzie wiecej pieniedzy zrobi sie regeneracje turbinki uszczelni co trzeba i wleję wtedy 10w40 no chyba ze wczesniej pójdzie vento w inne rece
kubamajster z pod pokrywy nie cieknie bo zmieniłem uszczelke a to złacze sprawdze jeszcze
jacekpp nie jestem pewny na 100% ale wydaje mi się że na początku więcej brał a teraz to tak 300-400 ml na te 1000km(tak mniej więcej)doleje i ja też bym ci radził zalał pół syntetyk np Mobil 10W40
_________________ Jeździj tak aby Śmierć cie nie dogoniła...
no to nie ukrywajmy sporo ci bierze co 10 tys km to ok 4 litry oleju .. ja od wymiany zrobiłem tysiaca bez zmian na bagnecie , moze pokusze się na tego pól syntetyka jak zregeneruje turbine bo szkoda by jej było wtedy zajechać
Do TD tylko 10w40 a nawet 5W40 nigdy wiecej nie bral i ciszej pracuje. Druga sprawa w jakiej kondycji macie glowice, szklanki, turbo . wszystko moze brac olej. Ale mineral to juz zabojstwo na dluzsza mete.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum