Wysłany: 2006-04-28, 21:34 cb-radio
pewnie niektorzy z was maja CB w aucie.juz od jakiegos czasu mysle zeby cos takiego sobie kupic,najlepiej uzywanego.nie znam sie zupelnie na tym, moze mi ktos cos doradzic?cos w miare niedrogiego,ale i w miare funkcjonalnego.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-04-29, 16:47
Proponuję lekturę paru artykułów w AutoŚwiecie, naprawdę sensownie opisali wszystko, jak założyć, jakich części użyć, żeby było tanio i dobrze i jakie CB kupić...
Silnik: VR6
Wysłany: 2006-05-03, 23:18
wiec tak kupilem okolo roku temu i powiem zezwrocilo sie kilak razy biorac mandaty pod uwage
kupilem dosyc tanie ale nowe radio ALANA za 200zl + mala zgrabna i ladna antenke President Florida za ok 100zl jest na magnes na dach i mala ok 50 cm w kazdej chwili ja chowam itp.. sciaga max do 5 km ale to wystarczy zeby sioe dowiedziec co i jak.. jak macie pytanei to walic chetnie pomoge a docent jak cos dobry sklep masz w lodzi na Przybyszewskeigo! tam kupowalem!
_________________ www.vwVento-Fans.com
...najlepsza strona i FORUM miłośników VW Vento!!
www.mapet-TUNING.com
Strona i sklep dla pasjonatów tuningu...
zawieszenia sport, lampy, grille, dystanse, śruby i inne
Ja polecam kupić jakąś dłuższą antenke i nie na magnes. Z mojego doświadczenia najlepsze są antenki firmy LEMM, polecam AP 1700- stosunkowo niedroga antena z dobrym pozyskiem, a jak ktoś woli coś krótkiego to AP 900 - miałem taką na magnesie ale ktoś mi powinął. Niedługo do mojego Ventka zawita CB- stara poczciwa ONWA TURbo i antenka LEma. Chciałem kupić LEMa TURBO 2001 bo to raczej najlepsza antena na rynku ale zbyt droga 250 w serwisie 180 na allegro więc chyba kupie AP 1700. Miałem już taki zestaw w TRansicie potem w Renówce spisywał się bardzo dobrze, najdłuższy kontakt jaki miałem to ponad 25 kilometrów. Troche sie rozpisałem
Wysłany: 2006-05-04, 00:19
co mnie skierowalo do anteny na magnes i malej...
- wystarzajycy zasieg ..
- mala mozna ja schowac pod blokiem jak parkujesz
- mozn alatwo przelozyc do innego auta
- nie wali po suficie w podziemnych parkingach, drzewach i jak do garazu wjezdzam
pzdr
www.mapet-TUNING.com
Wysłany: 2006-05-04, 00:32
ale ja uzywam radia tylko po to by zapytac.. "mobile jak droga na ...?" i tyle pozniej za jakis czas pytasz 2 raz.. nie uzywam tego by sobei gadac... nie ma czasu trzeba biegi zminiac
zalezy po co ci CB ..
pzdr
www.mapet-TUNING.com
Wysłany: 2006-05-04, 02:09
sluchaj.. najlepiej to i tak pytac wtedy kogos jak go mijasz .. masz pewnosc ze to ci on odpowiada a nie patrol policji wyposazony w CB a na trasie to zero problemu!! tam 1 km zasiegu wystarcza
przynajmneij mi
www.mapet-TUNING.com
Jeżeli Ci chodzi tylko o to żeby na trasie sie dowiedzieć gdzie pały stoją to starczy, ale w mieście sie nie przebijesz przez zakłucenia. Ja często jeżdze po obcych miastach i potrzebuje czasami pomocy ogólnego.
Miałem antenke 90 cm na magnesie w Transicie na dachu-czyli stała dość wysoko, łapało to kilka kilometrów ale jakość była nieciekawa, nawet ojciec mnie przez radio nie poznał. Innym razem zdarzyło mi sie że widziałem kolesia jakieś 200-300 metrów a nie mogłem sie z nim dogadać. Musze dodać że antenki zawsze mam wystrojone do radyjka-znajomy zawsze mi zakłada i wystraja. Aż któregoś pięknego wieczoru wsiadam do samochodu, patrze a tam tylko kabelek wisi. Z jednej strony to sie nawet ucieszyłem zaraz zakupiłem bat 1,70 m i wszystko było OK!! Niedługo będe zakładał do Reni Unidena 520 XL to dam wam znać jak sie spisuje- dałem za niego na allegro prawie 300zl. Znowu sie rozpisałem
Pozdro for all
Wysłany: 2006-08-11, 03:01
witam panowie, chcialem podzielic sie kilkoma uwagami na temat cb.
zakupilem na allegro CB TCB-880 tti plus antene nakrecana na specjalna przystawke montowana na klapie bagaznika. calosc wyszla mi 400 z groszami. jezdze juz z tym cb dwa miesiace, a bylem troche w trasie na e7 i drodze gdansk - szczecin i musze wam powiedziec ze zwrocil mi sie juz koszt zakupu. 3 razy naprawde uniknalem radaru i "zarobilem" na tym wg taryfikatora conajmniej 600 zl, czyli 200 mam na czysto.pomijam fakt ze wiele osob kupuje cb zeby sobie pokurwowac w eterze lub sie powyzywac,ale ogolnie rzecz biorac jest to bardzo przydatna zabawka.nie tylko chroni przed radarem, ale i przed staniem w korku (kolo elblaga np).Polecam wiec!
[ Dodano: 2006-08-17, 23:07 ]
i znow zaoszczedzilem na fotoradarze, a mialem przekroczone 40 na 50.
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2007-08-20, 20:30
odkopię stary temacik a co bo mam pytanko do znawców tematu
Mam możliwość zabierania w trasy takiego radyjka ale niestety bez anteny bo ta jest na stałe zamontowana w drugim samochodzie.
No więc pomyślałem sobie że kupię sobie jakiś bat na magnes i jak będzie się szykowała jakaś wyprawa (np. Zlot ) to będzie jak znalazł.
Jako że kompletnie się na tym nie znam to znawców proszę o jakieś podpowiedzi jaką konkretnie antenkę to tego radyjka dobrać żeby ładnie komplecik śmigał.
Raczej wolałbym dłuższą ale oczywiście w granicach rozsądku - ważne żeby się bagażniku Ventki mieściła spokojnie
Na jakie parametry wogule zwrócić uwagę przy kupnie anteny?
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-08-20, 23:00
+Dzisiaj czytałem na kibelku w AŚ albo Motorze spory artykuł na tema CB i napisali tam, że magnesowe anteny są do du... tzn przy nich jest jedna zasada: jak mnie widzisz to mnie słyszysz. Z tego co zaobserwowałem na sprzęciku sąsiada, a ma w tym spoe doświadczenie to on zawsze miał taka wielką przykręcaną antenę i zasięg dzięki temu w miarę, nawet w mieście tkim jak Łódź szło sie dogadać a na małej magnesowej to w mieście lipa a na trasie na bardzo małe odległości. Ale to nie moja opinia, bo nigdy CB nie miałem...
Wysłany: 2007-08-20, 23:04
radio dobra rzecz jakei by nei bylo....
co do anteny mam od 3 lat magnesówke i mi spokojnei wystarcza .. po lodzi sie dogadywalem po czewie tez w trasie styka mi... czasem zasieg kilka km wiec luz
nie mam przynajmneij tyczki na klapei która zawadzłabym o drzewa i na parkingach.. pod blok stawiam to na póleczke tyl klade mała antenke i luz .. dla mnie to super funkcjonalne! i wystarczajce
www.mapet-TUNING.com
Pomógł: 1 raz Wiek: 44 Dołączył: 10 Maj 2007 Posty: 242 Skąd: POLSKA
Wysłany: 2007-11-18, 19:25
CB- radyjko to jest piękna spawa też je mam ale ALANA 199 z antenką Wilson około 10km. Ale to nie o to chodzi jak daleko niesie, chodzi o to że można porozmawiać z ludzmi nie wydając pieniążków na abonamenty.
Witam wszyskich Co do CB radyjek to już parę ich miałem obecnie mam 2 UNIDEN 520 XL i PRESIDENT HARY 2 a co anteny to polecam z krótkich PRESIDENTA a długich batów ALLANA lub MAGNUM. Jestem z tego sprzętu naprawdę zadowolony Co do anten na magnes nie jestem ich zwolennikiem,bo najlepiej jak antena dobrą masę z samochodem.
A po za tym pod magnesówki trzeba coś podklejić żeby nie porysować lakieru na autku!
I jeszcze jedna ważna sprawa antenę razem z radiem CB powinno się zastrojić urządzeniem " SWR " Bo inaczej radio CB będzie łapać wszyskie nie potrzebne śmieci w eterze lub będzie ciągło za słabo
Jestem użytkownikiem CB już od kilku lat i nie raz już ten temat przerabiałem
Silnik: TDI 1Z+ Pomógł: 52 razy Wiek: 44 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 3284 Skąd: Pruszcz Gdański
Wysłany: 2007-11-26, 23:02
Problemos mam taki:
Radyjko mam, antenę mam. Wszystko zestrojone ze sobą i działa bez zarzutu tyle że kabel od radyjka do anteny mam trochę za krótki. Kupiłem specjalny przedłużacz do tego i po zamontowaniu drastycznie spadła jakość odbioru. Przez parę kilometrów z nikim się dogadać nie mogłem, a jak w końcu udało mi się na światłach jakiegoś tira złapać to strasznie cicho gościa słyszałem mimo, że stał obok mnie a ja głośnik miałem na full. Zatrzymałem się wyjąłem "przedłużacz" i normalnie cud, jak ręką odjął - pięknie wszystko słychać.
I teraz powiedzcie mi czy wystarczy że teraz na nowo zestroję radyjko z anteną z wsadzonym tym przedłużaczem i będzie ok czy to nie tędy droga i co innego kombinować?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum