Witam. Kilka dni temu pojawił sie u mnie problem z ventylem otóż zaczął strasznie dymić na bialo. Mam najgorsze przypuszczenia ze to uszczelka pod glowica mam twarde węże wodne po zgaszeniu i odkreceniu korka wyrzuca plyn. Nie widzę plynu w oleju ani odwrotnie. Jedyne co mi przychodzi do głowy to przeskoczył rozrząd czy to nie możliwe ? I czy macie jakies inne pomysły ? Lub jak się upewnić z UPG ? Zaczyna mnie denerwowac to dymienie jak lokomotywa. Silnik 1.8abs
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2015-11-27, 19:49
Pamiętaj, że jednym z produktów spalania gazu jest woda i to musi dymić na biało, szczególnie na niedogrzanym silniku. Przy rozgrzanym motorze i układzie wydechowym nie powinno dymić.....przynajmniej nie przy tych temperaturach.
Jak Ci silnik złapie normalną temperaturę pracy i pochodzi tak ze 20 minut a dymienie nie ustąpi.....w tedy sie martw.
Mi teraz przy letnim motorze jak wyprzedzam to połowy świata w lusterku nie widzę
Mi na rozgrzanym dymi może troche mniej ale nadal jest nie ciekawie . Znajomy mechanik mówi mi ze tak ma byc bo mam gaz i jest zimno ale jakos nie wierze mechanikom. Problem w tym zd kupiłem go zd 2 miesiące temu noc nie dymil nie katuje go na zimnym oglnie jezdze jak emeryt. Wymiana uszczelki to nie problem
. Pracuje na szrocie ostatnio dojechali vento i ono tez tak mocno dymi na bialo nie wiem juz co mam myśleć
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2015-11-27, 20:11
Możesz nie wierzyć mechanikowi, możesz wymieniać uszczelke w ciemno......ale jak nie rozgrzejesz na maxa układu wydechowego to na gazie będzie dymić i to jest fakt.....fizyki nie oszukasz. A pamiętaj że układ wydechowy rozgrzewa się wolniej niż silnik.
Dzieki za rade Pawel
. Jutro tak zrobię i zobaczę co dalej. Tym bardziej ze mam nie szczelny wydech w dwuch miejscach. Mam nadzieje ze to nie uszczelka to mój trzeci vw pierwszy w benzynie i od samego poczatku przekonuje mnie ze trzeba bylo brać znowu td albo tdi
Mateusz Huba, Mam to samo , 1.8 benzyna gaz , na zimnym silniku na benzynie delikatnie przykopci , po rozgrzaniu i przełączeniu na gaz , zwłaszcza gdy jest na zewnątrz zimno dymi jak poyebany Nie ma się czym przejmować
_________________ Śpieszmy się kochać tłoki...tak szybko odchodzą[*]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum