Wysłany: 2016-02-29, 21:00 Luzy drążka zmiany biegów
Witam serdecznie.
Jestem tu nowy, Vento posiadam od ponad roku i w sumie odkąd go mam występuje ten problem.
Drążek zmiany biegów pozostaje w pozycji między 1 a 2. Ja przyzwyczaiłem się do tego ale będę miał kolejnego kierowcę któremu z tym nie idzie.
Drążek że skrzynia połączony jest tymi linkami. Po zdjęciu gumy na drazku widać że ta sprężyna nie ma siły go wrócić do pozycji na środek. Smarowalem linki i te mechanizmy które są na skrzyni łatwo dostępne jednak nie dało to żadnego skutku. Ten obciaznik wydaje mi się że nie daje rady wrócić w odpowiednią pozycje.
Czy może być to wina jakiegoś elementu w środku skrzyni? Jak mogę to ocenić? Linki chodzą raczej lekko i to chyba nie ich wina.
Szukałem opisu tego problemu ale w większości dotyczą tego mechanizmu z kulka i ciegnem.
Proszę o pomoc i wyrozumiałość.
Pozdrawiam serdecznie
Pewnie masz popękane sprężyny w wybieraku skrzyni biegów. Musisz go wyjąć, rozebrać w drobny mak i wymienić 2 sprężyny. Nie wiem tylko czy można je gdzieś kupić (może w aso).
dzięki za odpowiedź
podpowiesz jak się do tego dostać ? od góry chyba jak pamiętam nie ma za bardzo dojścia..
sprawdziłbym i może gdzieś coś dopasował, lub oryginał skombinował.
Odkręcasz linki od wybieraka, i masz dwie śruby widoczne z góry. Na klucz 13mm. Odkręcasz obie i wyjmujesz wybierak do góry, nic go nie będzie blokować, pamiętaj tylko żeby przy wyjmowaniu był on ustawiony na luz i żeby nie był wbity żaden bieg.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum