Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Paweł J.
2008-04-22, 14:55
Problem z thermotronikiem
Autor Wiadomość
kemin 
Autostopowicz
VENTO 1.8

Wysłany: 2006-11-18, 19:56   Problem z thermotronikiem

witam wszystkich na forum. mam vento z 93r silnik 1,8 ABS (66)KW i mam taki problem od pewnego czasu przestał mi reagować na regulacje temperatury (ciepło-zimno)(termotronik). mam takie dziwne objawy jadę mam pokrętło na niebieskim (żimno) a tu nagle robi się gorąco po tygodniu zmiana i non stop zimne niezależnie jak ustawie pokrętło od temperatury teraz mam ukrop w aucie ale idzie zima a jak sam się znów przestawi na zimne to kiszka. rozkręciłem pokrętło i mam zanim czarna puszkę
do której wchodzą dwa złącza po patrzeniu miernikiem coś tam pokazuje ale nie wiem co dalej gdzie jest zawór co puszcza ciepłe -zimne. proszę o jakieś wskazówki i pomoc bo albo w koszulce jerzdże albo w zimówce .pozdrawiam

tomala2301 
Zapalony Ventkarz
VW Vento 1.9 TD

Silnik: 1,9TD
Wysłany: 2006-11-18, 20:34   

z tym thermotronikiem to ciężka sprawa jeszcze nie rozbierałem , a nie mam opisu , sprawdź jak coś czujnik temperatury wewnętrzny , może on fiksuje. Ja też mam thermotronik . Może ktoś ma schemat ?? ??

marmarmarek 
Pan i władca oktanów

Silnik: 1.8 ABS 66kW
Wysłany: 2006-11-19, 17:31   

nie oskarzalbym o to pokretla ani tego czarnego za nim ;) predzej bym na czujnik kolo radia stawial... wez go moze na poczatek sprobuj odkurzyc chociaz aobo cos-bo lapie on troche syfu..

pieniek 
Kierowca eLki
pieniek

Wysłany: 2006-11-19, 23:36   

witam tez mam thermotronik i ostatnio miałem podobny problem. mam taką propzycje, jak masz jakiegos zaufanego elektryka i oczywiscie kumatego to na Twojm miejscu pierwsze co to pcisną bym do niego. to moze byc jakas pierdoła a jak nie jazysz tematu to niedasz rady dojsc do tego. ja miałem tak i okazało sie ze jakis kabel sie przetarł i niebyło ciągłosci. pamietaj ze do thermotronika niema zamieników tylko orginalne częsci i są bardzo drogie. więc jak pojedziesz byle gdzie to mogą cie wysterwowac. jak wybierasz sie do wrocka to chętnie pomoge, razem cos wymyslimy pozatym mam zaufanego elektryka. pozdrawiam...

tomala2301 
Zapalony Ventkarz
VW Vento 1.9 TD

Wysłany: 2006-11-20, 09:42   

mam schemat elektryczny ale po niemiecku thermotronica jakby ktoś był chętny przetłumaczyć wyśle spyro niech wstawi na strone .

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2006-11-20, 13:50   

tomala2301, wysyłaj, wstawimy na forum.

kemin 
Autostopowicz
VENTO 1.8

Wysłany: 2006-11-20, 17:50   

witam znów wszystkich i dziękuje za podpowiedzi . sprawa jest następujaca naprawiałem wiele aut ale z czymś takim jak termotronik pierwszy raz sie spotkałem . zastanowiła mnie jedna wypowiedz na temat czujnika temperatury wewnątrz auta który znajduje sie ponoć koło radia. wybebeszyłem radio wszystkie plastyki i niemoge go znależć czy mógłby ktoś podpowiedzieć jak to ustrojstwo wygląda i gdzie dokładnie szukać i pokrutce jak to działa dzieki i pozdrawiam

tomala2301 
Zapalony Ventkarz
VW Vento 1.9 TD

Wysłany: 2006-11-20, 20:36   

spyro wysłałem Ci ten schemat elektryczny thermotronic sprawdź poczte :OK: , a co do tego czujnika to po lewej stronie radia znajduje się taka krateczka za tą krateczką jest ten czujnik . Pozdrawiam

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2006-11-20, 22:44   

Schemat do pobrania w dziale Download

sebastian 
Vento to ja!
Bora

Silnik: 1.9 TDI
Wysłany: 2006-11-22, 16:53   

tak a propos tej krateczki, co jest po lewej stronie radia... mi tam ciągle coś brzęczy, jak przekręce kluczyiem, nawet jak mam wlaczonyy termotronik i wyłączony zupełnie, na zero, ciągle mi brzęczy... tak ma być czy nie powinno brzęczeć? o co tu kaman? pozdrawiam :)

marbik 
Niedzielny kierowca
VW Vento 1.9 TDI

Silnik: 1Z
Wysłany: 2006-11-22, 23:52   

witam! to miniaturowy wentylatorek który wciąga powietrze z kabiny do czujnika. mnie też tak brzęczy nieważne czy thermotronic jest włączony czy nie. słyszałem że ucichnie kiedy się go przesmaruje ale jeszcze tego nie próbowałem. pozdrawiam

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2006-11-23, 00:44   

Nie mam thermotronica więc pewnie dlatego nic mi nie brzęczy...

tomala2301 
Zapalony Ventkarz
VW Vento 1.9 TD

Wysłany: 2006-11-23, 08:10   

Ma brzęczeć , w tym czujniku jest zainstalowany wiatraczek ( kiedyś rozbierałem ten czujnik i smarowałem ten wiatraczek i na jakiś czas brzęczenie było bardzo cichutkie) . Wiatraczek ma za zadanie zassysanie powietrza z kabiny na czujnik temperatury wewnętrznej .

kemin 
Autostopowicz
VENTO 1.8

Wysłany: 2006-11-23, 17:25   

no znalazłem wyczyściłem ten czujnik brzęczy i dalej to samo tylko od wczoraj mam zimny nawiew. kiedyś jak obracałem pokrętłem od temperatury to słyszałem jak by jakiś zaworek się zamykał. identyczny odgłos jak by przy opuszczaniu (lub podnoszeniu) świateł . teraz jak kręcę pokrętłem od temperatury jest cisza. czy było dobrze nie wiem ale teraz nie reaguje. a gdzie wogule jest ten zaworek co zamyka lub otwiera dopływ ciepłej cieczy. dzięki za zainteresowanie i za pomoc .pozdrawiam

marbik 
Niedzielny kierowca
VW Vento 1.9 TDI

Wysłany: 2006-11-24, 23:23   

witam! znalazłem coś na temat thermotronica. wysłałem spyro żeby wystawił na stronie. wprawdzie wszystko po niemiecku ale są tam jakieś rysunki przedstawiające sterowanie ogrzewaniem więc może Ci sie przyda. Pozdrawiam

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2006-11-26, 22:15   

marbik napisał/a:
wysłałem spyro

Dzięki, doszło, ale dopiero co wróciłem więc nie miałem jeszcze kiedy sprawdzić tego maila.

No wiec sprawdziłem i widzę że to jest dokument z 1988 roku, ale chyba nie ma to znaczenia... Wrzucę jutro na forum do ściągnięcia.

marmarmarek 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2006-11-27, 02:21   

dokladnie to nie wiem, ale prawie, ze jestem pewien, ze thermotronik nie odpowiada za doplyw cieplej cieczy do ukladu ogrzewania, a steruje przeslonami(czy ma leciec cieple powietrze, czy zimne) sterowanie doplywem cieplej cieczy bylo dobre dla wartburga :P ( i to dwusuwa jeszcze...) brzeczec bedzie zawsze (choc zauwazylem, ze mniej mi brzeczy jak skrecam w lewo, antomiast jak w prawo, to brzezcy o wiele glosniej... :D ) i caly czas obstawiam awarie czujnika (ktos juz na forum mial taki przypadek-nie pamietam dokladnie kto) pozdrawiam

ali 
Niedzielny kierowca
VW Vento 1,9 TD

Wysłany: 2006-11-27, 09:52   

ja miałem ten problem i już myślałem, że jest wszytko ok ale w piątek znowu coś się spierdzieliło i znowu nie działa. Ale jestem prawie w 100% pewny że nie jest to awaria czujnika, ja obstawiam na instalacje elektryczną. Muszę się w końcu za to wziąć bo zima coraz bliżej, a mi się popsuł w pozycji zimnego nawiewu...

marbik 
Niedzielny kierowca
VW Vento 1.9 TDI

Wysłany: 2006-11-27, 18:25   

a jednak może być cicho w ventylku! wytargałem cały czujnik z wentylatorkiem rozebrałem na części pierwsze wyczyściłem bo kurzu na nim było niemało i kapnąłem odrobinkę oleju na łożyska. efekt - cisza. trzeba przyłożyć ucho do krateczki żeby usłyszeć że wentylator pracuje :lol:

kemin 
Autostopowicz
VENTO 1.8

Wysłany: 2006-11-27, 20:46   

witam ponownie . i chce napisać że udało mi sie usunąć awarie w mym ventylku. wiec rozebrałem całość do drobnych srubeczek i sprawa ma się jak pisał marmarmarek termotronik steruje przesłonami z nawiewem albo pomija nagrzewnice albo puszcza przez w zaleznosci od tego jaka temperaturę ustawi mu na pokrętle a jaką wyłapuje czujnik obok radia. a umie usterka była taka opisze jako przestrogę . pare miesiecy temu wymieniałem nagrzewnicę bo miałem wyciek. pod obudową nagrzewnicy znajduje się silniczek sterujący tymi przesłonami w który nalało mi boryga i po jakimś czasie spalił się a pracował mokry i dostawał zwarć i tak poległ . po wymianie wszystko wróciło do normy .pozdrawiam

pikus 
Autostopowicz

Wysłany: 2006-11-29, 17:10   

Kiedys mialem taki problem. Okazalo sie ze jest wyrobione kolko zebate i chodzi "po zebach" dlatego nie ma ogrzewania, nie przelancza. Musisz rozebrac caly panel sterowania ogrzewaniem, odkrecic to czarne pudelko-pod nim zazebia sie kolko male i duze.U mnie walniete bylo duze. Niestety musialem wymienic panel sterowania. Teraz jest OK. Zobacz u siebie- moze jest ten sam problem.
Pozdro

ali 
Niedzielny kierowca
VW Vento 1,9 TD

Wysłany: 2006-12-04, 09:46   

możecie mi napisać w którym dokładnie miejscu są te przesłony do sterowania strumieniem powietrza (zimne, ciepłe) i czy trzeba wykrecić całą deskę rozdzielczą żeby się dostać do zespłu ogrzewania.

[ Dodano: 2006-12-09, 11:38 ]
Może ktoś mi wyjaśnić w jaki sposób dostać się do miejsa gdzie jest przesłona, która dopuszcza ciepłe powietrze do wnętrza samochodu. Bardzo mi na tym zależy bo juz mam taką wilgoć w samochodzie, że czasami nic nie widzę przez tą "mgłe", a przypomnę jeszczę zę od 2 tygodni nie mam ogrzewania bo "Super mega" thermotronik się rozpizgał :[

andrzejroberts 
Kierowca eLki

Silnik: 1,6 GL
Wysłany: 2007-09-25, 13:35   

Witam. Mam problem z ogrzewaniem w aucie, a objawia się on w następujący sposób: cały czas grzeje, chociaż pokrętło jest ustawione na 18 stopni :załamka: Proszę o radę. Pozdrawiam :tak:

marmarmarek 
Pan i władca oktanów

Wysłany: 2007-09-26, 01:56   

czyli masz thermotronic ? zacznij od sprawdzenia bezpiecznikow-chyba jest osobny na thermotronic, bo jak kiedys jakis wyciagnalem ( nie pamietam juz po co) to pozniej przy kreceniu pokretlem nie pstrykalo (czyli sie nie przestawialy ustawienia) jak nie to, to mogl Ci czujnik pasc(ten za krateczka po prawej stronie radia) jesli nie to , to nie wiem

andrzejroberts 
Kierowca eLki

Wysłany: 2007-09-26, 12:26   

No nie wiem. Pokrętło od regulacji temperatury pstryka. a co chodzi o czujnik to nie mam pojęcia. Wiem gdzie on się znajduje ale nie wiem jak się do niego dostać :/ wiem że ta krateczka jest na zatrzask bo zdejmowałem ale nie wiem co dalej :( wiem że wentylatorek działa bo słychać to charakterystyczne bziuczenie pod deską a z forum wiem że to on. . POZDRAWIAM

marbik 
Niedzielny kierowca
VW Vento 1.9 TDI

Wysłany: 2007-09-26, 12:39   

witam!! tu http://forum.vwvento.org/...ighlight=#17397 znajduje się instrukcja jak rozebrać i naprawić brzęczący wentylatorek thermotronica. Spyro miał z tego zrobić porade ale chyba w końcu do tego nie doszło. pewno się przyda w tym temacie :OK:

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2007-09-27, 00:07   

marbik napisał/a:
Spyro miał z tego zrobić porade

jak zwykle zapomniałem :burak:

andrzejroberts 
Kierowca eLki

Wysłany: 2007-09-28, 14:34   

Ok, już wiem jak się dobrać do wentylatorka ale jak się uporać z czujnikiem, co mu trzeba zrobić żeby nie myślał że jest w środku samochodu zimno co by mnie dodatkowo nie dogrzewał.

[ Dodano: 2007-10-01, 16:31 ]
Problem polega na tym że nadal grzeje:( rozebrałem ten wentylatorek oczyściłem z kurzu i zaobserwowałem że z większym przejęciem grzeje niż do tej pory. Co powinienem jeszcze spróbować zrobić żeby zmienić tą sytuację ?? ?????? :co?: POZDRAWIAM

[ Dodano: 2007-10-17, 13:30 ]
A więc rozebrałem pokrętło od thermotronika no i te blaszki bezpośrednio pod pokrętłem to są przynajmniej tak mi się wydaję od podświetlenia panelu. Natomiast sterowanie ogrzewaniem jest napędzane poprzez 3 trybik to jest pierwszy na pokrętle, drugi poziomy a 3 jest na module oznaczonym INNENRAUM - TEMP. - REGIER nr katalogowy lub coś tam 357907041A który wygląda a przynajmniej stwarza pozory na nierozbieralny. No i nie wiem co teraz robić?? W dodatku po rozebraniu tego pokrętła coś popsułem że przestało się świecić podświetlenie panelu sterowania ogrzewaniem :dół:
POZDRAWAIM :soczek:

Odpowiedz do tematu