Wysłany: 2007-09-13, 11:51 wymiana silnika i skrzyni
Witam.
Z gory informuje, ze w szukajce wpisalem "swap" i nie znalazlem interesujacej odpowiedzi wiec zdecydowalem sie napisac tego posta.
W moim vento (1.6 benz, monowtrysk, 1994rok) padl Vty bieg. Jako, ze jestem w anglii a VW tu jak na lekarstwo(przynajmniej u mnie w okolicy) szukam alternatywnych rozwiazan (skrzynia to ok 200funtow, czas oczekiwania nawet do 2ch miesiecy). Pomysl jest taki zeby przeszczepic caly silnik ze skrzynia bo takie kity mozna znalezc np. na ebayu.
No i teraz rodzi sie pytanie. czy ktos moglby mi zrobic zestawienie co bedzie pasowac bez wielkich przerobek (wielka prerobka=przerabianie mocowan silnika badz skrzyni).
Domyslam sie, ze teoretycznie powinno pasowac wszystko z vento/mkIII golf. Czy cos jeszcze? Starsze generacje? Moze nowsze? Moze audi/seat.
W gre wchodza tez diesle (moze nawet tak byloby lepiej).
Z gory dziekuje za pomoc.
PS. jesli taki post/zestawienie/informacja istnieje na forum to prosze sie nie denerwowac tylko np. podac linka. Dostep do internetu mam tylko poprzez komputer w pracy w czasie przerwy i wieczorem poprzez telefon (wtedy tylko czytam bo glupio sie pisze posty na telefonie)
Pozdrawiam
EDIT: jest jeszcze opcja wymiany samej skrzyni. Tylko co bedzie pasowac?
Najtaniej wyjdzie Ci wymiana samej skrzyni, a pasować będzie od 1,4; 1,6; 1,8 (75km), z modeli MK3 a z seata to Cordoba i Toledo. Jeśli chcesz robić swapa z benzyny na diesla to licz się na wiele przeróbek. Najlepiej zrobić wymianę silnika na 1,8 ale to zależy czy masz go zarejestrowanego tam czy w pl i gdzie ubezpieczenie płacisz.
_________________ Gość, jeśli pomogłem, to kliknij pomógł. Będzie mi miło
dzieki za odpowiedzi.
z ta niedostepnoscia to chodzilo mi o to, ze jest po prostu niewielki wybor i na skrzynie do 1.6 moglbym czekac kolo 2 mies. Duzo jest gratow do golfa mkIII 1.8 wiec chyba zakupie taka skrzynie i ja sobie zainstaluje. Tylko pytanie czy jest roznica w metodzie wybierania biegow. U mnie w skrzyni jest pojedynczy drazek ktory giba si ena boki razem z wajcha w kabinie. Czy w 1.8 nie bylo przypadkiem sterowania linkami? Jak tak to jak zaawansowana bedzie to przerobka?
Chodzi mi o to, ze ze wzgledu na prace po prostu szukam opcji jak najbardziej zblizonej do plug&play.
pozdrawiam
EDIT: rozumiem, ze ta skrzynia podejdzie: http://cgi.ebay.co.uk/VW-...1QQcmdZViewItem
co z linka sprzegla? U mnie idzie odwrotnie (patrzac od chlodnicy to najpierw jest blokada pancerza a potem mocowanie linki na lapie sprzegla)
by podeszla bo to dokladnie taka sama skrzynia jaka ja mam u siebie.
Jednak udalo mi sie znalezc lokalnie skrzynie i teraz tylko musze ja zamontowac.
Swoja droga: jak ja dzwonilem po szrotach w poszukiwaniu to nie bylo a jesli juz to za 200 funtow. A jak znajomy anglik popytal to sie odrazu znalazla za 100. Doprawdy dziwne...
Dzieki za pomoc i prosze o zamkniecie tematu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum