Za jazdę bez zapiętych pasów kierowcy grozi bowiem 100 zł kary, ale mandat płaci każdy w aucie, kto także nie zapiął pasów. Pasażer otrzymuje 100 zł mandatu, a kierowca – za to, że nie dopilnował zapięcia pasów – płaci dodatkowe 50 lub 100 zł (nie wspominając o punktach karnych)
Czyli nie dość, że pasażer zapłaci za brak zapiętych pasów to kierowca podwójnie, za siebie i za to że nie dopilnował swojego pasażera. Reasumując zmieniło się tyle, że Rząd zarabia podwójnie na mandatach, kierowca jak płacił tak płaci nadal za nie dopilnowanie pasażera.
A z tym się zgadzam, bo pasy to życie... I gadanie, to tylko kawałek, blisko to bzdura. Tak jak napisali w tym artykule, (...) corocznie taka niefrasobliwość – „kilka ulic dalej, jadę wolno...” – kończy się tysiącami uszkodzonych kręgów szyjnych i poważnych urazów głowy.
Także ja zawsze pilnuje jak ktoś wsiada do mojego auta: zapiąć pasy i nie palić mi fajek w aucie...
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-02-25, 21:22
marmarmarek napisał/a:
czyli rozumiem trzymasz sie Andrzeju w postanowieniu
Cały czas twardo trzymam się w postanowieniu Jeszcze tylko odchudzić sie mi pozostało i będzie git, bo jak narazie to przez brak fajek sporo mi się przytyło... Ale z czasem i to sie uda
Pomógł: 4 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Mar 2006 Posty: 72 Skąd: Lędziny
Wysłany: 2007-03-22, 20:01
ja mam to głęboko gdzieś pasy zapinam zawsze a jak ktoś kto jedzie ze mną nie zapina to jego sprawa, NW mam tak więc jak wypadnie przez przednią szybe to odszkodowanie dostanie a ja pozostane czysty a jak dostane mandat to ta osoba będzie miała u mnie przej.....ne
Pomógł: 1 raz Wiek: 44 Dołączył: 10 Maj 2007 Posty: 242 Skąd: POLSKA
Wysłany: 2007-10-14, 19:07
No to teraz zostało wyjaśnione. Bo do tej pory to myślałem że pasażer nie zapioł pasów bezpieczeństwa to on będzie tylko ukarany mandatem a nie kierowca po co kierowcy mandat jeszcze za mało ma tych przepisów do przestrzegania, to jeszcze musi pilnować pasażerów żeby zapieli pasy. Głupota
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum