Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Paweł J.
2008-04-22, 14:30
termostat do diesla TDI
Autor Wiadomość
Andrzej. 
Niedzielny kierowca
TDI

Wysłany: 2007-11-07, 22:08   termostat do diesla TDI

mam male pytanie na forum mialem zepsuty termostat w silniku TDI czyli ledwie łapal 65 stopni wiadomo ogrzewanie tez słabiej grzalo wymienilem dzis na nowy jakas francuska firma i co sie okazuje temperatura przy dluzszej jezdzie na 2 biegu po boczne drodze podniosla sie do95- 100st .C ale waha sie srednio 95 st . wiatrak nawet sie niezałączyl ,ogrzewanie istny zar duzo lepiej jak na tamtym termostacie NIEWIEM CZY ZA MOCNO MI SIE NIE NAGRZEWA SILNIK A DODAM żE JAKIś OBIEG W ZBIORNICZKU WYROWNAWCZYM WIDAC SIE PRZELEWA PLYN CO SADZICIE O TYM CZY TAK MA BYC? ??

babyy82 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1,9 TDI 1Z
Wysłany: 2007-11-08, 18:54   

no nie wiem temperatura powinna raczej wachac sie okolo 90 stopni ale w praktyce TDI to temperatura waha sie okolo 80 wiec raczej cos nie tak. Albo masz zepsuty czujnik od wskaznika albo od wentylatora.

Ja u siebie sprawdzalem juz wszystko bo wydawalomi sie ze sie niedogrzewa i wszystko jest oki wiec ta twoja temp troche dziwna jest. Przynajmniej tak mi sie wydaje

Gavel 
detektyw forumowy

Silnik: TDI 1Z+
Wysłany: 2007-11-08, 19:19   

babyy82 to masz też coś nie tak chyba
u mnie jak się zagrzeje to pokazuje wzorcowe 90 :]

Andrzej. 
Niedzielny kierowca
TDI

Wysłany: 2007-11-08, 19:45   

musze jeszcze to przyobserwowac ale po wymianie termostatu miałem zapowietrzony lekko układ dolalem pól litra plynu jeszcze bo ubyło ale to przez powietrze i dziś troszke mniej mi pokazuje okaze sie co dalej a wentylator też wam sie załacza w tym silniku nieraz bo mi jeszcze sie niezałączyl

Gavel 
detektyw forumowy

Silnik: TDI 1Z+
Wysłany: 2007-11-08, 19:50   

mi się wentylator normalnie włącza - jak temperatura zaczyna rosnąć powyżej 90 to wentylator się załącza i temperaturka wraca do normalnej pozycji

Andrzej. 
Niedzielny kierowca
TDI

Wysłany: 2007-11-08, 19:57   

oki dzieki to mi sie niezałączzył powyzej 90st. musze sprawdzic czujniki :]

babyy82 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2007-11-09, 19:22   

podejrzewam ze to wina czujnika jeszcze ale dziwna sprawa z tym u mnie jest.
Jak mam tak jak jest to wszystko dziala jak trzeba poza wskazaniem nawet temp jak dojdzie do 90 to zaloczy sie wentylator i niby oki. wymienilem termostat i nic sie nie zmienilo. Sprawdzilem czojnik przy bloku termometrem i wyszlo ze zaniza temp o jakies 10-15 stopni wiec kupilem drugi czojnik o temp stala okolo 100 i jak go sprawdzilem to ten nwy zawyzal temp o jakies 10 stopni tylko ze na nowym temp dochodzila do 110 a wentylator sie nie wlaczal wiec sprawdzilem ten w chlodnicy i on zalocza sie przy okolo 95 wiec jest dobry i spowrotem wsadzilem stary czojnik ten z bloku i nie przejmuje sie ze jest juz 80 na wskazniku bo reszta dziala jak powinna.

troche zamotalem :P ale glownie chodzi o to ze mimo iz wyszlo mi ze czojnik zaniza temp a w chlodnicy jest dobry to jak sa oba to wentylator zalocza sie tak jak powinien.

Dziwne to moje Vento :cool:

Andrzej. 
Niedzielny kierowca
TDI

Wysłany: 2007-11-09, 19:59   

no naprawde dziwna sprawa u ciebie ja wymienilem termostat i pokazuje mi 100st a przedtem zaledwie 70 sprawdzalem dziś takim elektronicznym czujnikiem od amperomierza w zbiorniczku wyrównawczym i pokazuje 90st bite na fest rozgrzanym silniku czyli czujnik mi o 10st oszukuje ale ważne że woda sie niegotuje bo jak by 100 bylo to kto wie pozdro :lol2:

babyy82 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2007-11-10, 14:10   

Nie jestem pewny bo nie patrzylem na schemat chlodzenia ale wydaje mi sie ze w zbiorniczku temp moze byc nizsza niz w ukladzie ale pewny nie jestem. Najlepiej byloby sprawdzic jak najblizej czojnika ale to jest praktycznie niedo wykonania.

Andrzej. 
Niedzielny kierowca
TDI

Wysłany: 2007-11-10, 18:19   

a może i masz racje że w zbiorniczku będzie niższa temp. śądze że nic niebede inwestowal w te czujniki bo idzie tą temp. na oko ocenic np. o wąż z kolektora sie nieopaże ,obieg jest przy wyższej temperaturze i plyn sie niegotuje czyli jest git z termostatem a żę czujnik lekko oszukuje to mniejsza z tym wentylator mam sprawny bo chodzi jak zalącze klime :OK:

Odpowiedz do tematu