Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Paweł J.
2008-04-22, 07:30
drzwi się nie otwierają...
Autor Wiadomość
spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2007-11-18, 21:17   

babyy82 napisał/a:
Jak tylko bede mial chwile i wolny garaz to rozbieram je w mak

nic nie zaradzisz... Ja to robiłem wielokrotnie. Na tą chwilę po ostatniej zimie gdy zamek odmówił posłuszeństwa na zamkniętych drzwiach i straciłem kupę czasu i kasy a na koniec autko wylądowało w klinice zamków gdzie także im sporo zajęło otworzenie drzwi postanowiłem kupić nowe zamki i problem mam z głowy.

A jak zapobiegać? NIE MYJCIE aut w zimie, może to i głupie na pierwszy żut co powiedziałem, ale dzięki temu w zimę nie będziecie mieli problemów z zamarzaniem zamków...
babyy82 napisał/a:
Bo kumpel ma golfa z 97 i twierdzi ze nie ma problemu z drzwiami

kity wciska, Kovval, ma Vento z końca produkcji i przeżywa dokładnie to samo co my...

Za te zamki VW powinno nieźle beknąć, ja uważam to za wadę konstrukcyjną, skoro każdy z nas to przechodził.

babyy82 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1,9 TDI 1Z
Wysłany: 2007-11-18, 23:13   

Cytat:
postanowiłem kupić nowe zamki i problem mam z głowy.

Czyli skoro po wymianie zamkow na nowe problem znikna to moze jest w nich cos co sie zuzywa przez co pozniej sa takie problemy jak przeciodzimy kazdej zimy. Nic tak czy owak rozbiore i zobacze.

Ps. MAm jeszcze jeden sposob na to by zamki nie zamarzaly - OGRZEWANY GARAZ :dokuczacz:

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2007-11-18, 23:31   

babyy82 napisał/a:
OGRZEWANY GARAZ

tyle to i ja wiem, ale niestety u mnie nie osiągalne jak narazie...

mckano 
Zapalony Ventkarz
TDi człowieku

Silnik: diesel tdi
Wysłany: 2007-11-19, 07:28   

a posmarowanie oliwką spożywczą uszczelek nic nie pomoże? u mnie było aż -2 stopnie i rano otworzyły się 3 furtki oprócz lewej przedniej :( :(:(

Poldi 
Zapalony Ventkarz

Wysłany: 2007-11-19, 20:56   

spyro napisał/a:
kity wciska, Kovval, ma Vento z końca produkcji i przeżywa dokładnie to samo co my...

Mój ventyl jest z 97 roku i też mam problem z zamkami.
U mnie procedura od 3 dni rano wygląda następująco: Próbuje otworzyć drzwi z pilota rygle się podnąszą albo i nie a jak się podnoszą to odrazu wszystkie sie zamykają. Wtedy wkładam kluczyk i otwieram szybe przednią z kluczyka. Otwieram tylne drzwi podnosząc rygiel bo przedniego się otworzyć nie da. Wsiadam i przesuwam fotel kierowcy max do przodu a potem poranna gimnastyka i siedzę na siedzeniu kierowcy. Jak dojade do pracy ~16 km wysiadam już normanie. Wczoraj dla pewności, gdyby mi szyba zamarzła wieczorem złożyłem tylne siedzenia żeby jak by co móc wejść przez bagażnik:)

pablo170 
Zapalony Ventkarz
vento 96

Silnik: z pralki
Wysłany: 2007-11-19, 21:39   

mam to samo tyle że mi otwiera się tylko tył. Ale zaleje to całe WD i musi gadać tam niema żadnej filozofii, poprostu elementy zamka są już "suche" więc przymarza zapadka odpowiedzialna za połączenie mechanizmu zamka z klamkami. troche smaru lub magicznego WD i musi to gadać niema innej opcji. Mając na uwadze fakt, iż klamki działają w ciepłe dni normalnie jak i kiedy w aucie się nagrzeje więc to wyklucza ich uszkodzenie lub zużycie poprostu wołają o konserwacje. Standard o zamki też trzeba dbać w zimie :P

http://www.youtube.com/us...u/6/qNn-f5l4Emw

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2007-11-19, 22:32   

pablo170 napisał/a:
zaleje to całe WD

głupi pomysł, WD jest na bazie wody, jak 99% środków penetrujących a woda i mróż dają jedno - kłopoty, także nie polecam.
pablo170 napisał/a:
poprostu wołają o konserwacje

hmmm, nie jeden próbował psikać i smarować, ale to nic nie daje, poczytaj forum, posty z ostatniej zimy.

Hektor 
Zapalony Ventkarz
VENTO 1.9 TDI 90KM

Wysłany: 2007-11-20, 05:15   

Ja tego problemu nie mam bo autko stoi w garażu także wchodzę do ventki jak do domu. Ale jak już bym miał to nie próbowałbym psikać jakimiś odmrażaczami lub odrdzewiaczami bo to jest woda tak jak spyro pisze ewentualnie jakiś smar czy coś takiego.

mckano 
Zapalony Ventkarz
TDi człowieku

Wysłany: 2007-11-20, 07:47   

ale pomyślmy o jednym, oczywiście odpukać, jedziemy rano do pracy....szkoły....dziewczyny....biedronki..... mamy groźny wypadek gdzie jedyną ucieczką jest furtka kierowcy.... ale nie wyjdziemy bo jest zamarznięta i dupa blada :rzygi:

babyy82 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1,9 TDI 1Z
Wysłany: 2007-11-20, 17:29   

Ja Wd tez nie polecam bo probowalem zeszlej zimy. Efekt - wtedy to dopiero zaczely sie klopoty. W kryzysowych sytuacjach psikam odmrazaczem i zazwyczaj pomaga ale nie zawsze.

yahoo 
Zapalony Ventkarz
W11

Silnik: AAZ
Wysłany: 2007-11-20, 22:56   

dokładnie,
próbowałem wd, wypsikałem z pół puchy na zamki i nic to nie dało
jak psikam odmrażaczem, jest dużo lepiej ale na drugi dzień i tak zamarza....
lipa :dół:

Robson 
Autostopowicz

Wysłany: 2007-11-21, 19:49   

Witajcie. Łacze sie z Wami w cierpieniu. mam ten sam mały problem. Nie otwierają mi sie drzwi kierowcy i najprawdopodobniej spadła jakaś zapadka, bo kluczyk kreci sie w środku i nic sie nie dzieje. Codziennie wsiadam prze drzwi pasażera,chociaż od wczoraj udaje mi sie otworzyc drzwi kierowcy.Zamknąc kluczykiem niestety nie mogę.Czeka mnie rozbieranie drzwi i nastawianie tych zapadek.Czy ktos z was to juz kiedyś robił?? możecie mi coś podpowiedzieć??? Czy dam sobie rade, czy od razu jechać do specjalisty??/ :stres: :stres: :stres:

mckano 
Zapalony Ventkarz
TDi człowieku

Wysłany: 2007-11-22, 07:15   

no kolego powiem Ci że z tymi sprawami to ja mam akurat dobrego taniego specjaliste więc się w to nie bawię, specjalnie założyłem za 120zł centrale na pilot żeby w zimę się nie bawić zamrażaczami i rozwalaniem klamek, a dzis muszę sie pochwalić, ojciec dał auto do mechanika a mój ventyl stał w garażu calutką noc i uwaga WSZEDłEM DO AUTA NORMALNIE :) :):):)

Robson 
Autostopowicz

Wysłany: 2007-11-22, 08:28   

Hej. Zastanawiałem sie wczesniej nad zamkiem centralnym,bo moje autko jeszcze go nie posiada. Mozesz mi powiedziec ile dałeś za zamek, bo te 120zl to raczej robocizna. Nie wiesz czy opłaca sie kupować zamek na allegro czy w zakładzie w którym wymieniaja można taki nabyc? :mysli:
Dzieki za opdpowiedz

Doombringer 
Niedzielny kierowca
VW Vento 1,9 D '93

Wysłany: 2007-11-22, 12:23   

W sumie mam problem z zamkiem po stronie kierowcy jak wy. tyle, ze u mnie stało się to zanim nastały mrozy. nie mogłem zamnąć zamka. kiedy go w końcu zamknałem to teraz ni hu... nie idzie otworzyć. nie wyjąłem całego zamka tylko udało mi się zdjąc plastikową osłonę. dostałem się na tyle, ze mogę ręcznie otworzyć zamek ale wejsc musze zawsze od strony pasażera. większość elementów w tym zamku jest plastikowa i nie jest smarowana ani jedna rzecz oprócz prowadnicy sięgieł i wejście wkładki. coś mi blokuje możliwość podniesienia rygla a włąściwie opuszczenia bo mechanizm który sie blokije jest jak równoważnia. kiedy sie podnosi grzyba to on się opuszcza opuszczajac jednocześnie odpowienie ramię. w takiej pozycji ramie podczas otwierania drzwi którąkolwiek klamką popycha spust zamka kiedy to ramię jest podniesione to nie jest w stanie nacisnać na spust. ramię chodzi po łuku.
Ponieważ muszę wynontować zamek żeby odblokować to co się zablokowało moge zrobić zdjęcie jak on w środku wyglada.

a co do centralnego to koszt na allegro to ok 140 zł z firmy stig.pl prosty jak budowa cepa i łopatologiczna instrukcja montażu. gorzej z załozeniem tego na cięgła grzyba w drzwiach przednich. zamontowanie na jednych drzwiach zajęło mi 4h. narazie tyle mam z centralnego u ciebie bo poszedł 1,5 miecha temu na generalkę silnika :> nie wiem jak z tyłu ale aż sie boję....

pablo170 
Zapalony Ventkarz
vento 96

Silnik: z pralki
Wysłany: 2008-01-03, 21:39   

http://img.nokaut.pl/p/4a...870b500x500.jpg ja zastosowałem to koszt 7.5zł
denerwował mnie fakt ciągłego wchodzenia każdymi drzwiami poza kierowcy. Jakoś wypowiedzi że tego się nieda zrobić nie dawały mi satysfakcji więc kombinowałem co by zrobić. Stosowałem wszystkie markowe produkty od wd-40 po inne środki penetrujące aż, polecił mi sprzedawca produkt K2 że niby ludzie go chwalą, więc kupiłem rozebrałem boki i zalałem cały camek z każdej strony. ruszając klamką zamykając zamki, po czym poskładałem wszystko i czekałem. były mrozy po -15 i .... drzwi się otwierają bez problemu i trwa to już prawie 3 tydzień. więc polecam

http://www.youtube.com/us...u/6/qNn-f5l4Emw

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-01-03, 21:48   

pablo170 napisał/a:
markowe produkty od wd-40

ehhh, wd40 to nie jest markowy produkt, to najgorszy płyn penetrujący jaki znam, używam go tylko do oliwienia zawiasów w domu :D A na poważnie wszystkie penetrujące są z dodatkiem wody, ja też zamki załatwiłem ostatnio silikonem w sprayu ale firmowym firmy BEKO, droższy ale się sprawdził jak należy bo nie paruje jak reszta takowych płynów...

Odpowiedz do tematu