Silnik: 1,9 tdi Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Sie 2007 Posty: 341 Skąd: Lublin
Wysłany: 2007-12-09, 10:12 Woda w bagazniku?
Strasznie skrapla mi sie woda w bagazniku tzn jak otwieram bagaznik to na pokrywie od spodu jest pelno kropelek wody, czy to normalne ze w srodku mam cieplo a na zewnatrz zimno i sie tak robi?? bo nei wiem czy to normalne ale chyba nie bardzo. co moze byc przyczyną??
Silnik: AAZ Pomógł: 5 razy Wiek: 48 Dołączył: 07 Mar 2007 Posty: 410 Skąd: Włocławek/Pruszków
Wysłany: 2007-12-09, 22:15
e tam, ja mam suchutką wykładzinkę i boczki, a i tak się skrapla - nie ma siły wilgoć i niska temperatura
ostatnio jeździłem bez wykładziny i boczków, z zupełnie pustym bagażnikiem przez kilka dni, a klapa od wewnątrz i tak była mokra
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2007-12-10, 11:32
A może zależy to od tego czy samochód jest garażowany. Bo jeśli stoi na dworze to temperatura w bagażniku jest taka sama lub zbliżona do temperatury na zewnątrz. Co innego gdy samochód wyjedzie z ciepłego garażu na mróz i w tedy na klapie bagażnika (od wewnątrz) może powstawać para w skutek różnicy temperatur.
Nie wiem czy też instalacja gazowa nie ma nic z tym wspólnego. ja np.mam butlę 60litrów i czasami zauważam jak butla pokrywa się jakby rosą do poziomu znajdującego się w niej gazu. Ale to bardzo sporadyczna sytuacja. I nie wiem czy to ma coś wspólnego z klapą bagażnika.
Kolejna sprawa to np. podświetlanie tablicy rozdzielczej. Może światełka nie są dobrze przykręcone lub mają padnięte uszczelki które łapią wilgoć z zewnątrz.
a moze to bedzie juz uszczelka albo moja taka teoria jedziesz masz wloczone ciepło, całe to ciepło ucieka na tył auta aż do bagażnika, wtedy masz ciepło w bagażniku a jak zostawiasz auto w tedy na długi okres np. na noc o wtedy zbiera się wilgoc w bagażniku i skrapla się. Mam ten sam problem
Silnik: ... Pomógł: 302 razy Dołączył: 18 Mar 2006 Posty: 10606 Skąd: ...
Wysłany: 2007-12-11, 17:29
bobas napisał/a:
całe to ciepło ucieka na tył auta aż do bagażnika, wtedy masz ciepło w bagażniku a jak zostawiasz auto w tedy na długi okres np. na noc o wtedy zbiera się wilgoc w bagażniku i skrapla się
Też myślę w podobny sposób. Jeśli ktos jeździ dłużej to normalka że w bagażniku zbierze sie ciepło a co za tym idzie-wilgoć. Podobnie dzieje się w oknach w domu. Jeśli nie ustawisz (okien w domu) na termo-wentylację to czasami zbierze się kilka kropel wody na ramie.
Pomógł: 3 razy Wiek: 38 Dołączył: 02 Maj 2007 Posty: 152 Skąd: Sanok
Wysłany: 2007-12-12, 11:55
A u mnie drodzy koledzy normalnie jest mokro, gdzieś dostaje się woda, myślałem, że przez lampy, wykreęciłem, zasylikonowałem i owszem pomogło, jest mmniej wody ale nadal mokro:/ Niemam pojęcia jak dostaje się woda.
_________________ VENTO - najlepszy przyjaciel czlowieka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum