Części samochodowe do VW w sklepie iParts.pl

Forum Volkswagen Vento Klub Polska Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Paweł J.
2008-04-22, 07:30
niepiszczace swiatla, zamarzniete zamki
Autor Wiadomość
Junior_86 
Ventofan
Vento 1.9 TDI

Wysłany: 2007-12-25, 21:52   niepiszczace swiatla, zamarzniete zamki

witam wszystkich kolejnym zmarwieniem ktore zaczelo mi przeszkadzac jest mysl: wylaczylem te swiatla czy nie... do tej pory zawsze samochod byl na tyle blisko ze dalo rade to szybko sprawdzic ale jak wczoraj wychodzilem z pasterki to juz malo zabawne :( otoz w moim vento nie piszczy jak zostawie na swiatlach i otworze drzwi, czy da sie to naprawic czy poprostu trzeba kupic gadzet z allegro i zamontowac?

Kolejny spory problem to zamarzniete zamki caly czas w jednych drzwiach, wiem ze te tematy juz byly ale chcialem cos poruszyc, niedawno ktos pisal o zarowce ktora zamontowal w zamku w celu ogrzania mechanizmu, zdalo to egzamin?? moze by faktycznie jakis drucik (np taki z piekarnika) zamontowac i wlanczac przyciskiem, co o tym myslicie? macie jakies pomysly patenty?? bo naprawde denerwujace

[ Dodano: 2007-12-25, 21:54 ]
oj w temacie mialo byc zamarzniete zamki;) wycieraczki a raczej piora do wymiany to inna historia;)

temat postu poprawiony - Gavel

babyy82 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1,9 TDI 1Z
Wysłany: 2007-12-25, 22:07   

Co do brzeczyka to jedne Ventki go mialy inne nie. Ja nie mam i mi jakos to nie przeszkadza ale jak bardzo chcesz to zostaje zakup takowego. Gdzies na necie widzialem nawet dokladny opis jak to zrobic ale nie wiem gdzie:P

Co do zamkow to w Ventce to norma. Nie slyszalem o zarowce ale sam myslalem kiedys o jakims podgrzewaniu ale bardziej matami takimi jak np do podgrzania lusterek. Tyle ze ja rozebralem zamek kierowcy przeczyscilem nasmarowalem zalozylem dodatkowa sprezynke i narazie dziala. Problem w tym ze nie wiem czy to przez zastosowanie mojego patentu bo pasazera tez przestaly zamarzac a ich nie ruszalem:P Tak czy owak wazne ze mi teraz nie zamarzaja mimo tamp. w nocy dochodzacej do -10.

spyro 
www.vwvento.org

Silnik: 1,8 90KM B+G
Wysłany: 2008-01-02, 22:03   

o brzęczyku pisaliśmy już pare razy, kupisz go za dosłownię parę zł wszędzie, ja taki miałem kupę czasu a ostatnio że świrował to wogóle go wywaliłem i jak narazie nie zapominam o światłach...

a zamki... hmmm, wielu próbowało wszystkiego, jak narazie z moich sprawdzonych sposóbów oprócz wymiany zamków na nowe (pomaga w 100%) proponuję wypryskac je takim o to specyfikiem, przetestowałem go ostatnio w niezły mróz, zamki zalane i myjka, nie zamarzło nic, więc chyba działa..."

http://www.allegro.pl/ite...ogatunkowy.html

Waldek 
Ventofan

Wysłany: 2008-01-03, 19:43   

A ja mam taki swój patent... :]
Ponad 2 tygodnie temu, kiedy po raz kolejny musiałem wejść do auta przez tylne drzwi wkurzyłem się niesamowicie i zacząłem kombinować co tu jeszcze zaaplikować w te cholerne zamki.
I wpadłem na kolejny pomysł - przecież jest jeszcze płyn którego nie próbowałem, który szybko nie zamarza, jest lekko tłusty (właściwości "smarne") i którego trochę zostało ojcu po wymianie w jego furce.
Umyłem Ventkę, postawiłem w cieplutkim garażu u wujaszka żeby wyschła po czym zaplikowałem w zamki przednich drzwi (przez tą zaślepioną dziurkę) niemało ....... płynu hamulcowego :D
Minęło trochę czasu, co noc mróz po -8, -10 i :OK:
Zadnych problemów z drzwiami :lol: :hurMoże śmieszne ale IT WORKS !! !! :OK:

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-01-04, 00:05   

Waldek, płyn hamulcowy to ja 5 lat temu juz testowałem i niestety nie zdał egzaminu... Jak narazie ten silikon plus odmrażacz do zamków ze smarowaniem firmy revanoll czy jakoś tak (w tamtym roku dawałem fotki opakowania na forum)

slawek 
Kierowca eLki
slawo

Wysłany: 2008-01-04, 11:36   

mnie tez zamki ostatnio chwycilo o dziwo wszystkie na raz:)
ale jakis dobry mechanik doradzil by po odmarznieciu wysuszyc i wlac po trochu oleju wazelinowego....
i efekt super teraz nawet przy tych 12 stopniowych mrozach jest spokoj :OK:

BANDERAS_RR 
Pan i władca oktanów
BANDERAS_RR

Silnik: 1.8 90KM
Wysłany: 2008-01-04, 14:34   

mnie tez ta dolegliwosc wkurza po prostu w Norwegi nie zakluczam auta a teraz zakladam centralke na pilota

Waldek 
Ventofan

Wysłany: 2008-01-05, 10:55   

spyro napisał/a:
płyn hamulcowy to ja 5 lat temu juz testowałem i niestety nie zdał egzaminu

A u mnie po nim problem zniknął więc chyba nie możemy mówić że to nie działa ;)
Pzdr

krzeszak 
Vento to ja!
GRUPA LUBELSKA

Silnik: 1.8 AAM 75KM
Wysłany: 2008-01-05, 11:40   

Koledzy powiem wam jedno najgozej jes gdy na dwoze przez tydzien leje deszcz i jest +5 a potem znienacka -10 wtedy zebyscie i zlotem smarowali zamarzna i tak.Ale potem i miesiac trzyma na minusie i nic sie nie dzieje.Ja juz chyba wszystko przetestowalem.Ale tak jak SPYRO pisal smarowidlo na sylikonie najlepiej chyba sie sprawdza chodz osobiscie testuje specjalny olej do zamkow produkt fin. tez dobry.

cinek82 
Vento to ja!

Silnik: 1,8l ABS B+G
Wysłany: 2008-01-05, 12:37   

Panowie. Jak jesteśmy w temacie mrozów. Mi zamki działają dobrze. Ale jest taka sprawa ze zamek otworzy, na uszczelkach nie przymarza a nie chcą mi się drzwi otworzyć. jakby w samej klamce tkwił problem. Jak macie pomysł to doradźcie mi co z tym fantem zrobić. :prosi:

spyro 
www.vwvento.org

Wysłany: 2008-01-05, 19:19   

Waldek napisał/a:
A u mnie po nim problem zniknął więc chyba nie możemy mówić że to nie działa

hehe, u mnie tez działało na początku, z radości skakałem normalnie, ale niestety po jakimś czasie nic już to nie dawało... A nie daj Boże jak chywca takie porządne mrozy, koło -15 czy -20 stopni wtedy lipa na maxa się robi...

cinek82, t co piszesz to jest właśnie odwieczny problem wszystkich Ventek... A jak sie otworzą to często potem nie chca sie zamknąć, tzn zamek puszcza. To jest własnie to zamarzanie cholerne.

cinek82 
Vento to ja!

Silnik: 1,8l ABS B+G
Wysłany: 2008-01-05, 20:15   

No ale co Szefie można by z tym zrobić? Ty jako doświadczony Ventkarz może wiesz co na to zaradzić? :D

CichyEska 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1,8 ABS 90 K
Wysłany: 2008-01-07, 17:16   

A czy mozecie mi do jasnej popielatej wytlumaczyc dlaczego zamarzaja mi drzwi tylko od strony kierowcy?Przeciez od pasazera tez jest na kluczyk i ile by nie bylo mrozu i czy wyjade na mroz z myjki czy nie to tych nie lapie?DLACZEMU!!!???

krzeszak 
Vento to ja!
GRUPA LUBELSKA

Silnik: 1.8 AAM 75KM
Wysłany: 2008-01-07, 18:11   

Powod jest prosty wkladka w dzwiach kierowcy jest bardziej wyrobiona a plastlk przykrywajacy wkladke tez jest zuzyty para, woda latwiej sie dostaje i zamarza. Mam ten sam objaw u siebie!

BANDERAS_RR 
Pan i władca oktanów
BANDERAS_RR

Wysłany: 2008-01-07, 18:25   

no niestety ja tez juz probowalem roznych rzeczy i sa problemy nadal najgorzej jak sie otworzy ale nie mozna zamknac kiedys tak jechalem 15km trzymajac drzwi jedna reka :afro:

CichyEska 
Zapalony Ventkarz

Silnik: 1,8 ABS 90 K
Wysłany: 2008-01-07, 19:11   

A jakby tak przelozyc?? :hmmm: :D

Paweł J. 
Vento to ja!

Silnik: ...
Wysłany: 2008-01-07, 19:15   

Ja tez mam takie objawy z zamarznietymi zamkami ale tylko w krótkim czasie po umycie, jak samochgód obeschnie to jest ok. Jedynie tylko tylne drzwi przy duuuuuzych mrozach przy zamykaniu trzeba lekko dopychać ale ogólnie jest ok.

Gavel 
detektyw forumowy

Silnik: TDI 1Z+
Wysłany: 2008-01-07, 19:32   

BANDERAS_RR napisał/a:
najgorzej jak sie otworzy ale nie mozna zamknac kiedys tak jechalem 15km trzymajac drzwi jedna reka

hehe w Ventce to jeszcze luz
mi kiedyś nie chciały się zamknąć drzwi tylne rozsuwane w Kangoo - to jest dopiero beka bo otwierały się przy każdym dodaniu gazu a przy hamowaniu zamykały i tak w kółko :mrgreen:
od tamtej pory w Kangurze wożę opaski żeby w razie czego przypiąć drzwi do słupków :]

BANDERAS_RR 
Pan i władca oktanów
BANDERAS_RR

Wysłany: 2008-01-11, 14:59   

wczoraj zalorzylem centralke do zamkow na pilota to juz jeden problem odszedl centralka z opcja domykania szyb i szyberku + dwa piloty + montarz 120pln pozostanie jedynie problem jesli zamarznie sam zamek :kosci:

Odpowiedz do tematu