Wysłany: 2008-01-05, 20:44 Światła do jazdy dziennej
Witam,
Instalował któryś kolega światła do jazdy dziennej? Ostatnio miałem przyjemność stać się posiadaczem takowego wynalazku firmy Hella. Jest to zestaw świateł dziennych z gładkoszybowymi kierunkowskazami dedykowanego do golfa 3 lub vento. Mam pewien problem odnośnie instalacji. Na jakiej zasadzie są one podłączane? Dodam tylko, że nie posiadam okablowania z zestawu jaki był w komplecie. Z tego co wyczytałem jest tam przekaźnik samochodowy 12V oraz bezpiecznik. (+) z przekaźnika wychodzi do pina 15 we włączniku. Jak je się załącza? Czy poprzez włączenie świateł pozycyjnych czy po uruchomieniu silnika?
Tez chcialem sobie je zalozyc ale stwierdzilem ze to jednak za duzo wolaja za te swiatelka a jakis uniwersalnych fajnych znalezc nie moge wiec pomysl umarl.
Swiatla dzienne powinny wlaczac sie po przekreceniu kluczyka a najlepiej wziasc prad bezposredniu z alternatora czyli zapala sie dopiero jak silnik pracowac zacznie a gasnac powinny po wloczeniu swiatel mijania.Najlepiej bylo by tez tak podlaczyc zeby swiecily sie tylko dzienne z przodu i pozycyjne z tylu bez oswietlenia tablicy i wnetrza (deski, wlacznikow, itp.) bo wtedy pobor masz 4x 5W czyli znikomy a nie jeszcze + niewiadomo ile z innych zaroweczek.
Znalazłem instrukcję montażową na stronie Helli. Jest tam ładnie wszystko opisane, dokładne rysunki poglądowe itd. Jednak brak mi części z zestawu...:( Spróbuje metodą prób i błędów. Zakupie zwykły przekaźnik samochodowy 12V, kable i końcówki na nie. Po podłączam wszystko zgodnie z instrukcją i zobaczę co z tego wyjdzie. Jak nie wyjdzie trzeba będzie podjechać do serwisu Helli...
[ Dodano: 2008-01-07, 18:39 ]
babyy82 napisał/a:
...Najlepiej bylo by tez tak podlaczyc zeby swiecily sie tylko dzienne z przodu i pozycyjne z tylu.... .
Tak musi być zgodnie z przepisami. W innym przypadku mandacik murowany i zabranie dowodu...:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum