mam problem chyba ze skrzynia, cięzko mi wchodzą biegi ale nic niezgrzyta , tak jakby lewarek mi cos trzymało jakby jakaś guma tam podeszła i wadziła, czy to moze być mały poziom oleju w skrzyni??
Ja mam mniej więcej podobny problem (jeśli to można w ogóle nazwac problemem). Przy zimnym silniku ciężej od pozostałych biegów wchodzi 1 i 2, i w ogóle cały drążek chodzi dość ciężko, troszkę ciężej się włącza bieg wsteczny również. Ale jak się kilka kilometrów przejedzie, silnik, czy olej w skrzyni się nagrzeje to wszystko już chodzi delikatnie i bez oporów. Co prawda, olej w skrzyni niedawno wymieniałem, bo podejrzewałem, że albo jest zużyty, albo brakowało go; lecz oleju było wsam raz, i tak jest nowy. Nie przejmuję sie tym póki co aż tak bardzo.
Chłopaki każdy użytkownik Vento powie wam dokładnie to samo.."ciężko chodzi mi drążek zmiany biegów"..-poprostu trzeba się przyzwyczaić..widocznie-"ten typ tak ma"..
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-01-27, 01:18
wystarczy to naprawić i po problemie. U mnie lewarek chodzi jak w nowej furce a wystarczy kupić zestaw naprawczy skrzyni składający się z paru pierdółek plastikowych i po sprawie...
http://katalog.fota.pl/Ka...x?GenArtNr=1633 Domyślam się, że pewnie o coś takiego chodzi To zależy od zdolności manualnych, czy dać to mechanikowi, czy nie Ja takich aż zdolności nie mam i większość rzeczy zlecam koledze, który jest mechanikiem Zawsze w robocie jak jest chwilka wolnego, cyk i jest
Proponuję zacząć od przesmarowania łoża i tzw. jabłka. Obędzie się bez demontażu i zobaczysz, czy pomogło. Jeśli nie, czeka ciebie wymiana tych elementów. Powinieneś poradzić sobie sam ale kanał lub najlepiej podnośnik kolumnowy są niezbędne. Ceny nie podam na razie, bo nie znam ale jutro napiszę ile to kosztuje u mnie w Łomży.
Koszt wymiany dwóch elementów śmiesznie mały-coś ok. 6PLN, tak mi powiedział kolega ze sklepu motoryzacyjnego Auto-Land. Nie są to co prawda oryginalne części, bo te do sprowadzenia z Niemiec ale wystarczą. Rozbieranie zacznij od zdjęcia lewarka z osłoną, dalej już sam zobaczysz co i jak. Nr z ETKA zestawu naprawczego dźwigni zmiany biegów to:
191 798 116A
Silnik: 1,9 tdi Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Sie 2007 Posty: 341 Skąd: Lublin
Wysłany: 2008-01-30, 19:54
Proponuje zdjac osłone lewarka i psiknac jakims smarem albo takim siliconem do smarowania, wklepujac po kolei kazdy bieg a najbardziej posmarowac ten drazek co wchodzi do skrzyni, ojciec w golfie nie mogl juz prawie biegow wrzucac popryskał preparatem smarujacym i jednym palcem mozna biegi zmieniac, a tez myslelismy ze cos sie zepsuło i trzeba bedzie wymieniac te plastiki w srodku ale jak pisze zdecydowanie pomogło popsikanie smarowidłem jakimś
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum