Wysłany: 2006-05-24, 16:50 Jaki imbus do korka oleju w skrzyni 085?
Panowie szukam imbusa do skrzyni (korek oleju). Nie chcę tracić niepotrzebnie pieniędzy na kupowanie imbusów w ciemno (bo z tych większych to mi z reguły są nie potrzebne).
Mierzyłem "na śrubkę" i idealnie wchodzi główka od 17'.
Czy ktoś mnie upewni w tym przekonaniu?
Pozdrawiam
Gunship
_________________ Stowarzyszenie Eksploracyjno-Historyczne "Grupa Łódź" www.lodz-eksploracja.org
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-05-24, 17:25
Niestety nie mam zielonego pojęcia, nigdy w życiu nie wymieniałem oleju w skrzyni biegów, podobno skrzynie VW mają olej na całe życie... W każdym razie ja już mam nakręcone 230 000 km i jak narazie nic się ze skrzynią nie dzieje...
No u mnie się dzieje. Na 5 biegu skrzynia (albo silnik) zaczynają świszczeć. Myślałem że to coś związane z opływem powietrza ale sprawdziłem na 4 i prędkośc tutaj nie ma nic do gadania. Poza tym ta cholerna piątka po dłuższej jeździe na niej potrafi wyskoczyć albo się zaklinowąc - znajomy mechanik stwierdził że to brak oleju.
Dlatego czekam na rady co do imbusa
_________________ Stowarzyszenie Eksploracyjno-Historyczne "Grupa Łódź" www.lodz-eksploracja.org
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-05-24, 19:45
Wiesz co ja bym CI radził wydać te 10-15 zł za wymianę oleju w skrzyni i będziesz miałz głowy sprawę... A podejżewam, że samo sprawdzenie czy jest olej będzie bezpłatne u każdego mechanika... Wiecej wydasz na kupno klucza...
No wiecie Spyro wam nie powiedział ale... mamy romans hahahah
A tak naprawdę to Spyro o czymś mi przypomniał - ale jeszcze nie mam tego telefonu
Oki dzięki panowie za tą 17'.
No w moją cholerną skrzynie 085 wchodzi lekko ponad 3 L oleju! :/
Wysłany: 2006-05-24, 21:57
To moja mądra dziewczyna dodała, chyba ją ukatrupie!!!
już to wywaliłem...
I zostaw otwarte okienko przeglądarki z zalogownym użytkownikiem na naszym forum, ja gdzieś wyszedłem a ta się zabrała za uzupełnianie moich postów...
[ Dodano: 2006-05-24, 22:40 ]
marecki, nie ma sprawy, cieszę się, że mogłem pomóc. Dzwoniąc do ASO w tej sprawie z ciekawości zapytałęm jaki olej powinienem wlać do mojej skrzyni jakbym chciał wymienić (chociaż podobno w VW nie wymienia się oleju)podałem pracownikowi wszystkie dane włącznie z numerem nadwozia (nie wiem po co to im) obiecał oddzwonić za chwil kilka i tak minął cały dzionek i nie oddzwonił, to się nazywa dbanie o klienta :-(
Wysłany: 2006-05-26, 00:11
No właśnie nawet w ASO powiedzieli mi, żey w żadnym wypadku nie wymieniać oleju tylko w razie potrzeby dolać oleju... Ja jak narazie natłukłem już tyle kilosów i wszystko jest OK. Mechanik mi ostatnio przy okazji sprawdził poziom oleju w skrzyni i powiedział, że wszystko jest OK, chociaż co raz częściej chodzi nie tak lekko jak kiedyś. Powiedzał m ijakiś mechanior, że u mnie jakiś plasticzek w skrzyni (widać go osd spodu auta) walnął i dlatego czasami ciężęj mi chodzi...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum