Wysłany: 2007-02-10, 23:16 Jakie są obiawy padania pompy wspomagania
Cześć
Mam Takie pytanko jakie sa obiawy gdy pada pompa wspomagania, dzisiaj rano nie chciał mi odpalić samochodzik więc podniosłem klape żeby podłczyć kable od innego auta a tu magle po odpaleniu ze zbiorniczka od płynu do wspomagania zaczeła nagle wyciekac jakas zielona piana, potem przestało, od jakiegoś czasu pod maska słychać było ze coś tam żęzi, ale wydawałao mi sie że to łozysko od alternatora, a wieczorem jak jechałem do pracy to jakieś dziwne szumu było słychać przy skręcaniu i jakos dziwnie zaczeła mi drgać kierownica, narazie to wszystkie obiawy jakie zaobsrewowałem, jak ktoświe co to moze być to dzieki bardzo za rade. pozdrawiam .
Ja tez dopiero co to przechodzilem. Objawy te same poza ta piana. Tez najpierw czasem wyla i jak byl zimny silnik to szumialo i myslalem ze to alternator az wkoncu pompa stanela i to tak na amen az pasek zaczelo palic. Mi za regeneracje zaspiewali 200 zeta wiec postanowilem sam zregenerowac. Wszystko kosztowalo mnie 80zeta ale nie polecam raczej tego zabiegu chyba ze nie boisz sie trudnych mechanicznych robot.
Silnik: VR6
Wysłany: 2007-02-13, 00:49
tomala2301 napisał/a:
100-150
za tyle kupowalem niedawno nowy zamiennik.. wiec jakbym mial regenerowac za 80z l lub tym bardziej 200 to bym se dal spokoj... a uzywana tez nei wiadomo co trafisz bo to niestety eleemnt po ktorym nei zobaczysz jaki stan..
_________________ www.vwVento-Fans.com
...najlepsza strona i FORUM miłośników VW Vento!!
www.mapet-TUNING.com
Strona i sklep dla pasjonatów tuningu...
zawieszenia sport, lampy, grille, dystanse, śruby i inne
Mi jak powiedzieli 200 za regeneracje a na allegro nawet do 350 dochodzily ceny to stwierdzilem ze uzywka to najbiedniej 200 i nie wiadomo co sie kupuje a o nowym to juz myslalem ze wogole cena z kosmosu by byla dlatego zdecydowalem sie sam zrobic. Ale to trudnosci zadania i kosztach teraz wolalbym oddac do regeneracji za te 200.
a powiedzcie mi chlopaki jak to się pompe regeneruje? kiedyś ją rozłożyłem bo chciałem łożysko wymienić i nie moglem takowego dostać bo nietypowe, trochę sie pomęczylem-jeździlem bez wspomagania :I i kupiłem nową za 250.
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-02-13, 23:28
Tez uważam, że skoro za 150 nowy zaminnik to po co się babrać i regenrować...
A z używkami to jak z przekładnią kierpwniczą, nie wiesz na co trafisz bo nie widać z zewnątrz jaki jest stan...
Wysłany: 2007-02-13, 23:33
no dokladnie tylko tu jest tez ta roznica ze przekaldnia nowa to koszta paru tysiakow i nei ma zamiennika a popmpa to 150 zl wiec chcac eni chcac trza kupowac uzywki magle
www.mapet-TUNING.com
Silnik: 1,8 90KM B+G Pomógł: 158 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Mar 2006 Posty: 12924 Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-02-13, 23:44
No już zaprzestali właśnie nowych robić, jeszcze rok temu można było zamówić w ASO, za jakieś kosmiczne pieniądze, dzisiaj już nie ma możliwości. Przestali produkować, zresztą kto to kupował, chyba ktoś nienormalny...
a powiedzcie mi chlopaki jak to się pompe regeneruje? kiedyś ją rozłożyłem bo chciałem łożysko wymienić i nie moglem takowego dostać bo nietypowe,
nie wiem gdzie szykales bo lozysko to kulowe od napedu jest jak najbardziej typowe i do dostania lepsze za 20pare zloty. Gozej jest z tym drugim igielkowym. tez sa tylko krotsze orginal ma 14mm dlugosci a zamiennik 10 Ale go chyba nikt nie wymienia bo jest praktycznie nie do wyciagniecia. Ja wyjalem bo mi sie dekielek uszkodzil. A samej pompy to chyba sie nie regeneruje chyba ze sa jakies zestawy naprawcze nie wiem. Regeneracja polego na wymianie lozysk i uszczelniaczy. Ale jak pisze reszta jak zamiennik za 150 jest to sie nie oplaca chociaz nie wydaje mi sie zeby taki tani byl. Jak bede kiedys w sklepie to zapytam z ciekawosci.
jak nie taki tani jak ostatnio wymianialem ... i to w vr6 wic jesli to milabym dorzej niz inni a nei taniej
Byc moze nie mowie ze nie tylko wydaje mi sie to dziwne skoro regeneracja kosztyje 200 a na allegro nawet po 350 widzialem to kto by kupowal te regenerowane
Wysłany: 2007-02-14, 19:55
sluchaj ludzie nei wiedza nei szukaja.. juz znam pare przypadkow ze uzywane nei znaczy tansze niz nowe! czaem niektore zeczy wbrew pozorom sa bardzo tanie zamienniki a czasem nawet i orygialy!
[ Dodano: 2007-02-14, 19:57 ]
hehe zobacz w katalogu juz nawet po od 75 zl sa pompy wody
Wysłany: 2007-02-15, 00:07
kurde chyab z tego co widze pomieszalem tematy bo bylo gdzies o pompie wody i dlatego sie dziwilem ze takei jakeis koszty i rozbieranie.. ale mi glupio sorki moj blad ....
www.mapet-TUNING.com
Wysłany: 2008-03-02, 22:37
Najpierw zobacz czy to na pewno pompa pada. Co d regeneracja to zależy kto i jak to zrobi, bo dobra regeneracja na dobrych częściach to tak jakbyś kupił nową...
spyro, to znowu ja robikon już wiem napewno że to pompa koło pasowe sie urwało dobrze że miałem 200 m do domu spadł pasek i lipa jutro go zaciągne do mechanika może nic sie nie stało z silnikiem mam nadzieję pozdrawiam jak będę wiedział cos więcej dam znac
Pompa ma stycznosc z silnikiem jedynie przez pasek no i mozowania ale nie ma nic do jego pracy. Jak spadl pasek to mozesz smialo jezdzic nawet jedynym efektem bedzie ciezko chodzaca kierownica.
Odświeżyłem posta dotyczącego pompy wspomagania, ze względu na podobne objawy które pojawiły się w mojej Ventce teraz pytanko, pompę regenerować czy kupić nową ? Objawy nie są aż tak dokuczliwe, pojawiają się tylko przy pełnym skręcie na postoju (zaczyna trzeszczeć). Czekać aż padnie całkiem czy już wymieniać ? Co radzicie ?
_________________ Vento wersja silver & black
Ostatnio zmieniony przez piru 2008-03-21, 19:24, w całości zmieniany 1 raz
Silnik: 2E Pomógł: 78 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 1173 Skąd: małopolska
Wysłany: 2008-03-21, 20:57
piru napisał/a:
Czekać aż padnie całkiem czy już wymieniać ? Co radzicie ?
radzę jak wyżej, zdejm pasek, sprawdź ręką luzy na pompie, jeśli są to niebawem łożysko się zatrze i będzie zerwany pasek kolejny. To jest czas na wymianę łożyska i przy okazji simeringu. Wymiana nie jest zbyt trudna, ale trzeba mieć parę narzędzi i jakąś smykałkę. Kompletną poradę z fotkami i opisami masz w FAQ na forum golfa.
Dzisiaj obdzwoniłem sklepy w Częstochowie i co się okazało ? Ano pompa oryginales w sklepie autoryzowanym VW 800 zł zamiennik najtańszy co znalazłem to 350 zł . Najlepsze co usłyszałem w każdym sklepie nawet tym VW że trzeba zapłacić KAUCJE i tu padały różne wysokości od 100-300 zł przy zakupie nowej pompy kaucja zwracana przy oddaniu starej wymontowanej pompy ! Ja pierd..e pomyślałem na allegro znalazłem http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=328770741 więc duuuużo taniej. Na forum golfa jest porada jak zregenerować pompę we własnym zakresie i wyjdzie koło 80 zł. Teraz pytanko czy ktoś kupował już taką pompę jak ta z allegro ? Jak to hula ? Bo mam możliwość zregenerowania swojej w pracy tylko się zastanawiam czy dam rade jeździć Ventką bez wspomy przez kilka dni ?
_________________ Vento wersja silver & black
Ostatnio zmieniony przez piru 2008-03-27, 09:55, w całości zmieniany 1 raz
Nie wiem jak ta z allegro ale bez wspomagania dasz rade jezdzic. Ciezko moze byc na parkingach ale bez przesady. Regeneruj swoja a jak nie wyjdzie to wtedy pomysl o nowej.
W sklepach chca twoja stara bo sobie ja zregeneruja i sprzedadza. Dla mnie to chore jest. Teraz sie tak zaklady wlasnie wycwanily. A przeciez skoro kupuje nowa to co ich to obchodzi co zrobe ze stara. Kur... to nie akumulator ze zatruje srodowisko
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum